Hem > Fotboll, helgläsning > Valborg, mässor och fotboll

Valborg, mässor och fotboll

I helgen har det varit Bomässa.

På lördagen, när jag besökte mässan, var det mycket folk på den numera borttagna isen inne i Arena Vänersborg. Det var betydligt fler än de 22 personer som brukar behärska pisten under en bandymatch. Även om de företag som erbjöd enskilda avloppslösningar och reningsverk inte tyckte det. Framför dessa företags montrar var det oroväckande tomt. I Vänersborg är det ingen bra affärsidé att marknadsföra enskilda avloppslösningar… I Vänersborg ska alla anslutas till kommunens VA. Vilket invånarna vill eller ej, behöver eller ej…

Även de politiska partierna deltog i sedvanlig ordning på mässan. Även Vänsterpartiet. Fast det var på söndagen. Jag antar att det som vanligt var rusning till de politiska partierna och att mängder av folk ville ställa frågor om vad som pågår i kommunen, typ om kommunen och IFK:s skulder…

På eftermiddagen var det så dags för fotbollsderby på Vänersvallen. Vänersborgs FK tog emot ”gästerna” Vänersborgs IF.

Det var inte lika mycket folk på ”Vallen” som i arenan, men 646 åskådare var inte fy skam. Och stämningen gick det inte heller att ta miste på. Betydligt högre än på Bomässan. Det tycktes, i varje fall där jag stod, som om de flesta i publiken höll på VFK. Men de blev besvikna, VIF vann derbyt med 2-1. Det var kanske inte helt rättvist, men så är det ofta i idrotten. Precis som i politiken. Det är inte alltid som det ”bästa” partiet får flest röster…

För min del håller jag på båda vänersborgslagen. Det blir så när ens barn har spelat i båda klubbarna och man på nära håll har sett det fantastiska, och ideella, arbete som ledare och andra frivilliga lade ner. Men i derbyn som det här kan jag ändå inte sticka under stol med att hjärtat bultar lite extra för de rödblå…

Segern firade jag med årets första jordgubbar, belgiska men röda ändå…

Imorgon är det Valborgsmässoafton. Denna urgamla högtid med anor betydligt längre bak i tiden än till den medeltid då kyrkan försökte kristna det hedniska firandet genom att ”importera” det katolska helgonet Valborg (Walpurgis). Kyrkan lyckades väl i och för sig ganska bra. Många tror faktiskt att vi i det, sedan Gustav Vasas tid, protestantiska Sverige fortfarande firar ett katolskt helgon.

Jag läste att Valborgsmässoafton infaller mitt emellan vårdagjämning och midsommar, två ”fenomen” som har med solens rörelse över himlen att göra. I så fall hade det inte varit någon slump att Valborg hade firats just imorgon, sådant brukade folk ha koll på ”förr i tiden”. Det är emellertid inte riktigt korrekt. Det är faktiskt en vecka längre till midsommar och sommarsolståndet än det är till vårdagjämningen, om man ”räknar bakåt”.

Firandet av Valborgsmässoafton är ändå långt äldre än tiden för kristendomens ankomst till Sverige. På ”hednatiden” firades en högtid vid Valborg där döden stod i centrum. Och ofta hör eld ihop med den mystiska döden. Elden bränner det gamla och ger plats för det nya… Döden och livet hörde ihop. Livet efter detta, det var (bland annat) Odens område. För hade man tur så kom man efter jordelivet till Odens boning Valhall, paradiset. Valhall var som bekant Odens stora borg… Valborg…

Och efter Valborg kommer maj. Då är det arbetarrörelsens stora internationella högtidsdag… 1 MAJ! Förra året kunde du då träffa några vänsterpartister i vår partilokal – ta en fika och prata politik… I år har du tyvärr inte den möjligheten, men det går bra att maila. De flesta vänsterpartister demonstrerar i Trollhättan eller Göteborg.

Kategorier:Fotboll, helgläsning
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: