Hem > KS 2020, S, Vargön > Genmäle från Dan Nyberg (S)

Genmäle från Dan Nyberg (S)

Gårdagens blogg handlade om ärendet “Försäljning av huvudkontor Holmen” som avhandlades i kommunstyrelsen i onsdags. (Se “Resumé KS (26/2) (1/2)”.) 

Dan Nyberg (S) menade på Facebook att min beskrivning av hans inlägg i debatten inte var korrekt återgivna. Han uttryckte sig så här:

”Ett helt otroligt förvanskat vinklat sätt av mina inlägg på Ks. Förmodligen en politiskt inlaga mer än ett intresse av att spegla saklighet. Sorgligt men inte ovanligt…”

Jag skrev i bloggen:

“Dan Nyberg var mer rakt på sak, och vände sig närmast till James Bucci:
“Använd det goda omdömet i stället för regler.”
Tja, det vet vi ju vad Lars-Göran Ljunggrens (S) och Bo Carlssons (C) “goda omdöme” ledde till i Topp-affären… För övrigt ansåg Nyberg att kommunen liksom skulle “ta chansen” att EU inte skulle säga något…
Det kändes som om Nybergs uppfattning var att det var helt i sin ordning att begå brott – om bara ingen ser det… På tal om “goda omdömen”…”

Min strävan är att ge mina läsare en så korrekt och saklig bild som möjligt av vad som händer i det politiska livet i Vänersborg. Att jag sedan också uttrycker mina egna tolkningar och åsikter är en annan sak. Men jag valde i detta läge att ge Dan Nyberg möjligheten att här på min blogg ge sin syn på och sin beskrivning av vad han sa. Det ville Nyberg.

Så här följer Dan Nybergs (S) genmäle i oavkortad form. Jag har valt att inte kommentera på något sätt. Det enda jag har gjort är att i fetstil markera det i Nybergs text som har direkt koppling till det som jag skrev i min blogg. Det är för att mina läsare ska få lättare att själva dra sina slutsatser.

===

Hej Stefan

Här kommer min version av vad jag sa på ks i fastighetsaffären på gamla Holmen området. I mitt första inlägg hade jag en fråga till föredragande tjänsteman. Jag återkommer till frågan. Först berättade jag att man måste inse att detta är en mycket ovanlig affär jämfört med en vanlig fastighetsförsäljning. Bl a beroende på följande kommunala krav för affären:

1. Byggnaden på fastigheten är k och q märkt vilket innebär kraftiga inskränkningar i användandet. Byggnaden får t ex inte rivas eller förvanskas. Sådan förvaltning är ofta väldigt mycket dyrare.

2. Köparen måste uppvisa och ha en finansiell kapacitet för att rusta upp fastigheten och återställa byggnaden. Det uppskattades till ca 20 – 30 miljoner kronor. Byggnaden är i ett mycket dåligt och dessutom skadat skick.

3. Köparen ska presentera en affärsidé som motsvarar kommunens inriktning på Holmen området med hållbarhet och återvinning av material-konceptet. Köparen ska därtill ha kompetens för detta och ekonomisk förmåga att finansiera en sådan inriktning.

Jag sa till James Bucci att jag respekterade hans invändningar av formell karaktär men att man i sådana här affärer också måste ha ett gott omdöme för att bedöma affären.

Den fråga jag ställde till tjänstemannen var om det fanns fler anbudsgivare som uppfyllde eller var i närheten av kommunens krav? Svaret jag fick var att det fanns ingen annan än aktuell köpare.

Mitt andra inlägg var inför beslutet och då angav jag tre skäl till att jag tyckte vi skulle fullfölja affären.

1. Fastigheten har hittills kostat kommunen stora pengar i att skydda den och jag var orolig för ännu mer kostnader om affären skjuts upp eller kanske rent av inte blir av.

2. Jag ansåg som kommunens utvärdering visat att köparna är seriösa och var de enda som uppfyllde kommunens krav och att jag var orolig att dessa kanske skulle mistas om affären skjuts upp.

3. Det tredje är nästintill ett ordagrant citat vad jag slutligen sa. ”För att visa att jag för egen del inte är orolig för en granskning från EU så får det gärna stå i ks protokoll att jag yrkar bifall till försäljningen”.

Jag tycke det hedrar dig att du lovat publicera min reaktion på ditt inlägg över min insats i ks. Då får bloggläsarna läsa två personers beskrivning av samma händelse. Vidare så få läsarna bättre möjligheter att värdera i framtiden när du nedvärderar och hånar andra politikers insatser.

Mvh Dan Nyberg

Kategorier:KS 2020, S, Vargön
 1. Magnus Larsson
  1 mars, 2020 kl. 13:29

  Hej. Jag har ställt frågan om kvadratmeterpriset på industrimarken i Vargön till fastighetsenheten. Det är 130 sek m2. Ok. Men är inte det lite mycket? När kommunen själv förlägger ledningar på min mark får jag 15 sek per m2. 130 sek är det som gäller i hela området. Det är lika för alla och något annat går inte att diskutera, så du vet. Det är det svaret jag får om kvadratmeterpriset.
  Jag har ställt frågan om kajkanterna och området mellan kontoret och vattnet. Det är överhuvudtaget inte till salu. Det är inte ens en fråga för diskussion. Det är svaren jag får.
  Nu ska 16.500 m2 skänkas bort, en gåva på drygt 2 miljoner av den marken som jag inte ens får köpa till marknadsmässigt pris.
  När jag vill ta ut handlingar och ställa frågor är det numera sekretess.
  Och området med hallarna på, som jag och företagarna ville köpa, revs framför näsan på oss.

 2. 28 februari, 2020 kl. 15:46

  Hm. Med tanke på att du enligt Dan Nyberg återgav honom helt fel tycks det finnas en hel del som är helt rätt återgivet.

 3. per-arne johansson
  28 februari, 2020 kl. 12:52

  vbg kommun måste ställas under tvångsförvaltning . helst styckas upp å inlemmas i mellerud . grästorp å trollhättans kommuner . all försäljning skall ske med marknadsvärde .

 4. 28 februari, 2020 kl. 11:29

  Dan Nybergs version känns bekant men jag saknar ett ord i hans beskrivning av vad han sa till ”James Bucci”.
  Ordet jag saknar i beskrivningen är ”fyrkantig”, ett ord som jag vet användes och som jag tolkade som riktat mot mig, alternativt min argumentation eftersom det förekom i sammanhanget av ”Jag sa till James Bucci”
  Jag tålde det. Jösses jag sitter ibland som nämndeman i tingsrätten, kanske därav en fyrkantighet men framförallt därav en respekt för vårt lands lagar, regelverk och allas lika värde.
  Vart vill jag komma med detta? Jag vill komma till Dan Nybergs ord om att Stefan Kärvling ”nedvärderar och hånar andra politikers insatser”

  Nu var jag nog fyrkantig igen

 5. Magnus Larsson
  28 februari, 2020 kl. 11:00

  Hej. Hur var skicket på det kulturhistoriskt intressanta kontoret när kommunen köpte det? Hur har kommunen underhållit kontoret under åren som ägare?
  Hela värmesystemet har frusit sönder, alla fönster är utslagna och hela huset är sönderslaget inuti, golv, väggar, elsystem, allt.
  Har det överhuvudtaget varit larmat?
  Det ser mer ut som det varit ett tillhåll för missbrukare. Det är ju skadegörelse för miljonbelopp.
  Det är väldigt noga med den här avsiktsförklaringen, så det blir rätt köpare. Vad finns det för garanti att köparen inte säljer fastigheten om tex ett år? Hur ska en sådan försäljning gå till?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: