Hem > LCHF > Vad åt jägaren och samlaren? (LCHF)

Vad åt jägaren och samlaren? (LCHF)

Människan som art ”föddes” för 2-3 miljoner år sedan. Under denna tid utvecklades människan biologiskt enligt evolutionens principer. För 40 000 år sedan blev människan den hon är idag. Sedan dess har ingen biologisk utveckling skett av arten människa. Hon är idag likadan nu som för 40 000 år sedan.

Om vi gör om människans tid på jorden till ett år, 365 dagar, så har hon levt som samlare och jägare i 364 dagar. Den sista dagen uppfanns jordbruket. En kvart före midnatt det sista dygnet kom den industriella revolutionen.

När mina elever och jag diskuterar människan och människans natur på SO-lektionerna, brukar jag alltid framhålla det här förhållandet – att människan har levt 2-3 miljoner år, under ”hela” evolutionen, som samlare och jägare. Det betyder människan är anpassad till ett liv som jägare och samlare.

Det här historiska perspektivet är oerhört viktigt att ha när man funderar och diskuterar kring frågor som om människan är ond eller god, om hon är född självisk osv. Det har också betydelse för att förstå könsroller, ägande, demokrati, konflikter och vad det nu kan vara.

jaktMänniskan är skapt för ett liv som jägare och samlare.

Nu inser jag att det här perspektivet är ännu mer omfattande än jag tidigare har trott. Det här perspektivet måste man ha även när man diskuterar vad människan är skapt för att äta.

Frågan handlar helt enkelt om:

Vad är människan designad för att äta? Vad är människans gener anpassade till för mat?

Under de 2-3 miljoner år (364 dagar på året) som människan levde som jägare och samlare åt hon den mat som fanns färdig i naturen. Människan jagade djur som hon åt upp, människan fångade fisk som hon åt upp. Människan åt allt som gick att äta i naturen, som ägg, nötter, rötter och vild frukt.

Det är denna mat som människan är designad för att äta. Det är detta som människan har levt av i 364 av årets dagar.

Den här maten var näringsrik, full av mineraler och vitaminer. Människan fick i sig mycket protein och fett, men betydligt mindre av kolhydrater.

Under årets sista dag, för 10 000 år sedan, uppfann människan jordbruket. Då ändrades matvanorna radikalt. Då blev det bröd, ris, pasta och potatis, mat som innehöll mycket stärkelse. I samband med industrialiseringen ändrades matvanorna igen. Två lönsamma vita produkter hittade vägen till matborden, finmalt vitt mjöl och – socker.

Många av de sjukdomar vi ser idag, diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, cancer, karies, var sällsynta hos jägare och samlare. Nu exploderar dessa sjukdomar i omfattning. Kan det bero på våra ändrade matvanor? Kan det bero på att vi äter mat idag som våra kroppar inte är designade för?

LCHF (Low Carb High Fat, lite kolhydrat mycket fett) är ett sätt att ta vara på de lärdomar vi får när vi utgår från frågan: Vad är människan designad för att äta?

Stephan Rössner och Claude Marcus, två av våra ”stora kostexperter”, kallar LCHF för en modediet. Ja, Claude Marcus har till och med kallat LCHF för ”extremkost” (Expressen 16/7 –11). Inget kan vara felaktigare!

LCHF handlar om att äta den mat som människan är designad för.

Till sist. Vet ni vad bönderna matade grisarna med när de ville att de skulle bli riktigt feta? Vad äter sumo-brottare? Är det mycket fett? Hehe, leta upp det på nätet. Du kommer att bli förvånad…

PS. LCHF på nätet:
Dr Annika Dahlqvists LCHF-blogg
Kostdoktorn (Andreas Eenfelt)
Kostdemokrati

Kategorier:LCHF
  1. Pontus
    21 juli, 2011 kl. 22:42

    Ett intressant grej man måste väga in i ett sådant här resonemang är medelåldern. Under jägar- och samlarperioden var medelådern betydligt lägre ca 32år vad jag har hört. Då är det svårt att bevisa vilka sjukdomar man skulle få vid 60års ålder.

    Sedan låter det som att vi åt odlad flintastek och bacon på ditt resonemang. Den största delen av proteinet var insekter (skalbaggar o.s.v). Det röda kött som vi då åt kom människan främst över när vi jagade bort rovdjur som lejon och björnar o.s.v från deras slagna byten för att vi sedan åt det som gick med våra dåliga tänder.

    Ser man på tarmar och tänder så är människan skapt för en blandkost av både halvlånga kolhydrerat kedjor och protein rik mat. Jag håller med om att kroppen inte är helt skapt för säd vilket är en sorts gräs viket kräver längre tarmar om man inte behandlar kolhydraterna (delar, värmer o.s.v).

    Det är definitivt inte nyttigt med socker eller vitt mjöl.

    Nöjer mig så…

    Gilla

  2. 18 juli, 2011 kl. 09:41

    Jag ser fram mot att människans utvecckling går lite fortare framöver så vi blir bättre anpassade till ckoklad, kanelbullar och glass. Men jag är rädd att jag inte kommerr att få uppleva det :)

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.