Hem > Allmänt Vänersborg > Lárus cánus

Lárus cánus

Vad skulle du göra om grannarna skrek varenda natt?

Vad skulle du göra om grannens värmepump lät – dag som natt, dag ut och dag in?

Vad skulle du göra om en fabrik förde oväsen 24 timmar om dygnet, så att du inte fick lugn och ro på dagarna och inte fick sova på nätterna?

Vad skulle du göra om du flera gånger varje vecka hade upptäckt att någon smetat in din bil i skit (ursäkta uttrycket)?

Vad skulle du göra om du blev anfallen av aggressiva varelser? Om dina barn blev anfallna på väg till dagis eller fritids?

Det här händer i Vänersborg. I Nordstan. 3 månader varje år. År ut och år in.

seagullJag pratar om Lárus cánus – fiskmåsar.

Det finns mellan 2 och 4 miljoner fiskmåsar i världen. I Sverige räknar man med att det finns upp mot en halv miljon.

De flesta verkar hålla till i Vänersborg…

Hade människor uppfört sig som fiskmåsar, så hade du definitivt gjort något åt saken. Hade du inte själv slagit näven i bordet, så hade du åtminstone ringt polisen. Eller Miljö- och Hälsoskyddsnämnden. Och klagat.

Många klagar.

Hade människor uppfört sig som fiskmåsar, fört väsen, skitat ner, jagat folk, så hade kommunen reagerat direkt. Polisen hade ryckt ut.

Men när det gäller fiskmåsar…

I Vänersborg verkar inget hända med fiskmåsarna. Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen verkar inte bry sig. Den skyller på fastighetsägarna. Fastighetsägarna bryr sig inte. De bor oftast inte i sina fastigheter.

”Det är varje fastighetsägares skyldighet (Miljöbalken), att se till att boende och omgivningen inte utsätts för olägenheter från den egna fastigheten. Sådana olägenheter kan till exempel vara långvariga störningar av måsskrik.”(Kommunens hemsida)

Fiskmåsarna får hålla på.

Om fastighetsägarna inte gör något åt fiskmåsarna, vilket är det vanligaste, ringer man Miljö- och Hälsoskyddskontoret då? Vad gör Miljö och Hälsa i det läget?

”Många människor som ringer till miljö- och hälsoskyddskontoret förespråkar en avskjutning. En avskjutning av fågel har dock i allmänhet en kortvarig effekt och bör dessutom av djurskyddsskäl aldrig förekomma på sommaren då de har sina ungar.” (Kommunens hemsida)

Har man prövat i kommunen? Har man låtit kommunjägaren göra ett försök? I Turkmenistan sägs det att man har lyckats utrota fiskmåsarna. Kanske skulle Vänersborg anlita någon konsult därifrån?

posseFast jag tror att vi har lösningen på närmare håll. Det finns en hel del jägare i kommunfullmäktige. Kanske vi skulle låta två av de främsta, Gunnar Lidell och Dan Nyberg, organisera ett uppbåd?

Gunnar och Dan:

Make my day.

 

PS. Precis när jag hade skrivit det här inlägget, så såg jag att en Lárus cánus hade bombat trappan. Hämnd?

 

 1. Krister
  21 juli, 2011 kl. 22:02

  Lidell, Nyberg & co behöver inte åka så långt som till Vänersborgs tätort för att lossa dyra skott från bössan. I Brålanda tätort finns cirkus 11.500 exemplar av Pica pica från släktet kråkfågel (skata) som skränar och lever bus dagen lång från tidig otta till sena natten.
  Det är bara att ladda bössan eller gör de kanske mer rätt att ringa till sina kompisar på miljö och hälsoskydd för att göra lite regelrätta avskjutningar.
  Pica pica kallas också i Brålandas folkmun ”Topps Duvor”.

  Har även sett ett 30-tal exemplar av Lárus cánus men de tycks vilja vara i Vänersborgs tätort och dess nordstad.

  Varför inte göra en insats av både skator, kråkor och måsar så att kommunen blir trevlig att bo vistas och bo i.

 2. Dan Nyberg
  20 juli, 2011 kl. 22:50

  Kan delvis förstå ditt bekymmer och på sina ställen skjuter jag gärna fiskmås mellan 1 aug – 31 mars. Fast när jag slår höet så kommer fiskmåsarna (och trutarna) och plockar allt köttsligt som slåttern har skadat som sork, harpaltar, grodor och annat. Då slipper vi få in det i hösilaget vilket annars kan skada hästarna. Men bössan är laddad…
  Dan Nyberg

 3. Pontus
  19 juli, 2011 kl. 10:45

  Jag har inget emot att skjuta måsar, men man får ju välja sina argument.

 4. Martin Goës
  18 juli, 2011 kl. 08:07

  Utmärkt idé att låta herrar Lidell och Nyberg skjuta av en flock måsar! Visst, jag är gammal fältbiolog och har tillbringat åtskilliga arla morgontimmat vid Ottenby på Öland, Falsterbonäset, Tåkern m.fl. fågellokaler – men man kan få för mycket av det goda ibland. Dilemmat blir då följande: Ska man skjuta måsar på vårkanten, precis innan de kommit igång med häckningen, eller ska man vänta till sensommaren, när ungarna inte längre är direkt beroende av föräldrarnas omsorger?

  Kenneth Allbloms och Pontus kommentarer härovan vittnar tydligt om att även små städer som Vänersborg tycks befolkad av asfaltsblommor med en romantisk syn på naturen. Sådana individer reagerar alltid negativt på allt som andas decimering av populationer – det må gälla måsar, kajor, skator m.m. – det blir alltid dessa ”stackars-små-oskyldiga-djuren”-reaktionerna.

 5. Pontus
  16 juli, 2011 kl. 23:49

  ”Hade människor uppfört sig som fiskmåsar, fört väsen, skitat ner, jagat folk, så hade kommunen reagerat direkt. Polisen hade ryckt ut.”

  Är det inte så att människor:

  låter – musik, bilar, flygplan, atombomber, jetski….

  skitar ner – avgaser, miljögifter, tuggummi, fimpar….

  Jagat folk – utrotat indianer, judar, kommunister, svarta, för att inte tala om våra djur t.ex tortyr av någon som har 99,5%samma gener som vi för att få fram något schampo eller någon parfym för våran dumdristighet.

  Var är polisen?

 6. 16 juli, 2011 kl. 22:07

  De är så vackra! Och de var här först. Har du läst Jonathan Livingstone Seagull? Jag tror de övar sig för kunna sjunga vackrare. Men tyvärr har de lite svårt att lära sig.
  Men är det inte en Larus argentatus, gråtrut, med sin röda fläck på näbben. Den låter dessvärre inte bättre än måsen :)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: