Hem > KF 2012 > Några tankar efter årets första kommunfullmäktige

Några tankar efter årets första kommunfullmäktige

Igår började politikens vårtermin på allvar. Kommunfullmäktige sammanträdde för första gången på det nya året.

Det såg ut att kunna bli ett ganska kort sammanträde när vi fick handlingarna, men se… Det visade sig att många ledamöter äntrade talarstolen denna kväll. Kanske ville de mjuka upp sina stämband efter uppehållet? Kanske ville de visa att ”här är jag”? Kanske hade de något viktigt att säga? Förhoppningsvis det sistnämnda. Ibland undrar jag emellertid varför de till synes mindre viktiga frågorna lockar så många talare, medan större och viktigare frågor inte så sällan möts med tystnad.

Hur som helst. Den första frågan som vållade debatt var kulturnämndens begäran, att själv få besluta om den halva miljon som kommunfullmäktige beslutade skulle gå till att förstärka föreningsbidragen. Föreningsbidragen har nämligen skurits ner de senaste åren och i juni förra året när budgeten togs, bestämde fullmäktige att föreningarna skulle få tillbaka pengar.

BibliotekNu plötsligt ville Kulturnämnden istället att pengarna ska gå till biblioteken. Och det är klart, biblioteken behöver mer pengar. Men det påtalades av vissa ledamöter i Kulturnämnden (gissa vilka?) redan för ett år sedan, utan att Kulturnämnden reagerade. Eller agerade.

Sent vaknar syndaren. Ett år senare insåg alltså nämndens ordförande Lars G Blomgren (FP) att biblioteken behövde pengar… Mycket dålig framförhållning kan man väl tycka utan att ta i.

”Alla kan göra fel.”

Som Johan Ekström (FP) sa, antagligen om sin partikollega.

Det logiska och riktiga hade naturligtvis varit att begära pengar till detta ändamål i samband med budgetbeslutet.

Gårdagens kommunfullmäktige stödde dock Kulturnämndens begäran. Precis som den styrande mini-alliansen ville. Mini-alliansen fick stöd av Miljöpartiet som, efter att ha tänkt efter en halvtimme (sammanträdet ajournerades), kom fram till att de också stödde förslaget. Och så fick Kulturnämnden som de ville. Och Lars G Blomgren.

Så nu får föreningarna fortsätta att leva med mindre pengar. Pengarna går istället till biblioteken…

Lite förvånande att moderaterna stödde förslaget. Tycker jag. De har nämligen talat om ordning och reda, disciplin och formaliteter i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Nu struntade de i allt detta. Beslutet innebär ju att kommunfullmäktiges beslut, enkelt som en plätt, kan upphävas ett halvår senare – och vändas till sin motsats…

Hur ska då vänersborgarna kunna lita på kommunens högsta beslutande organ i fortsättningen…? Ingen kommer ju att veta vad som gäller – eller hur länge.

Dessutom lär väl fler nämnder i fortsättningen komma till fullmäktige med begäran om förändringar av redan tagna beslut.

tombolaDan Nyberg beskrev i höstas fullmäktige som ett ”tombolafullmäktige”. Jag tyckte då att det var en orättvis bild.

Nu vet jag inte.

För övrigt var det en speciell och lite ovan känsla som infann sig när jag röstade på samma förslag som socialdemokraterna…

För övrigt var det ingen som tog upp alla bidrag till en speciell förening, IFK Vänersborg… Men IFK spelar väl i en särskild division… Eller också har de dragit en vinstlott.

Efter kaffet var frågan ”taxa för den frivilliga musikundervisningen inom musikskolan” uppe på dagordningen. Barn- och Ungdomsnämnden ville höja avgiften. Orsaken är att det har blivit dyrare att driva musikskolan. Till stor del beroende på att den gamla (S)-(C)-majoriteten drev igenom att Musikskolan skulle flytta till de betydligt dyrare lokalerna på Vänerparken.

Det handlar om ganska små höjningar av avgiften, mellan 50-150 kr per år. Socialdemokrater och centerpartister ville inte göra detta, de ville inte höja avgiften. Och som vanligt var det viktigaste argumentet att Vänersborg ska bli Sveriges bästa musikkommun. De menade också att en höjning avskräcker ungdomar från att börja.

BUN:s ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) menade att det är tvärtom:

”Om vi inte höjer avgifterna så måste vi minska elevantalet.”

Och så lade hon till att budgeten måste hållas, budgeten som beslutades av fullmäktige i juni… Och det måste den ju. Även om Lena Eckerbom strax innan röstade för att beslutet gick att ändra (i samband med biblioteken)…

musikDet blev en debatt om att en höjning skulle göra att det fanns familjer som inte hade råd att låta sina barn gå i musikskolan. Andra menade att en höjning på 100 kr gjorde varken från eller till. Och att logiken i ett sånt resonemang istället borde vara att avgifterna helt skulle slopas.

Socialnämndens ordförande, Tove af Geijerstam (FP), kommenterade familjers ekonomiska situation på följande sätt:

”De nya riktlinjerna som är på gång gällande försörjningsstödet är att barnperspektivet får ökad tyngd. Barns fritid ska vägas in, t ex avgifter till musikskolan och föreningar.”

Med andra ord, de föräldrar som inte har de ekonomiska möjligheterna att låta sina barn delta i fritidsaktiviteter som t ex musikskolan ska kunna få stöd av kommunen för detta.

Med det borde frågan vara löst.

(S) och (C) var ändå mot en höjning. Men det blev en höjning. Med acklamation. Det intressanta var att (S) inte begärde votering. Både (SD) och (VFP) var mot en höjning, medan (MP) inte sa något. En votering hade kunnat få vågskålen att väga över…

Ville sossarna egentligen ha en höjning, men samtidigt visa väljarna att de var mot? Sitta på två stolar samtidigt? Jag vet inte, men det ligger lite i linje med S-politiken den här mandatperioden.

Själv anser jag att det var ett riktigt beslut. Om inte fullmäktige hade beslutat om en höjning, så hade pengarna varit tvungna att tas från förskola och skola. Och min absoluta övertygelse är att den obligatoriska och lagstadgade skolan ska gå i första hand. Alltid!

Fullmäktige behandlade en del andra frågor. (Du kan läsa om några till på Vänsterpartiets hemsida.) Men det kanske ”roligaste” på gårdagens sammanträde var att fullmäktige beslutade att göra den 8 mars till en kommunal flaggdag. För det fick kommunalrådet Gunnar Lidell (M) en feministisk vimpel av Marianne Ramm (V), som var en av dem som stod bakom den motion som slutligen ledde till beslutet.

marianne_lidell

Till sist. Vänersborg nya kanslichef Katrin Siverby presenterade sig. Hon berättade på etthandbojor humoristiskt och bra sätt lite om sig själv. Hon hade bland annat arbetat på ett fängelse. I sin utrustning hade hon då haft handbojor.

Kanske skulle Katrin Siverby börjat i kommunen redan den förra mandatperioden…

Välkommen till Vänersborg förresten.

Kategorier:KF 2012
  1. 9 februari, 2012 kl. 11:18

    Jag vet att det kanske är futtigt att bara kommentera det roliga, men jag skrattade gott åt den avslutande kommentaren om att hon borde börjat redan förra mandatperioden. Tack för detta gapskratt en ruggig och kall torsdagsförmiddag!

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.