Hem > BUN 2014 > BUN: Kort verksamhetsberättelse

BUN: Kort verksamhetsberättelse

redovisningDen korta verksamhetsberättelsen till årsredovisningen 2013 är öppnad på min iPad. Jag tänkte titta igenom den ytterligare en gång inför morgondagens sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden.

Det har blivit några sådana här ”sammanställningar” under min tid som politiker. Det är verksamhetsberättelser, både långa och korta, det är delårsrapporter, flera gånger om året, det är bokslut – i både Barn- och Ungdomsnämnden och i kommunfullmäktige. Ofta är ”sammanställningarna” till förväxling lika.

Ofta när jag läser dessa ”sammanställningar”, så undrar jag vem som läser dem mer än politikerna i nämnden (förhoppningsvis) och om de är skrivna för några andra än oss. Jag kan inte heller låta bli att undra vad vi politiker lär oss av dem? Och vad vi gör av lärdomarna? Jag har ibland svårt att se svaren på dessa frågor – speciellt när det skrivs så mycket, så mycket, som i stort sett är detsamma gång från gång…

Och då ligger tanken nära till hands – varför alla dessa ”sammanställningar”?

arshjulNaturligtvis skriver tjänstemännen dem därför att de måste. De ingår liksom i den årliga rutinen som politikerna ytterst har beslutat. Tror jag. Så ingen skugga över förvaltningen. Jag menar, om det är tråkigt att läsa dem, så är det antagligen inte speciellt mycket roligare att skriva dem…

Gemene kvinna och man antar säkert att det mesta i den korta verksamhetsberättelsen handlar om Barn- och Ungdomsnämndens kärnverksamhet, typ obligatoriska verksamheter som fritids, förskola och skola.

Så är det inte riktigt. Verksamhetsberättelsen handlar inte huvudsakligen om det. Faktiskt. Det har slagit mig förut och det slår mig igen. Därför tänkte jag denna gång att göra en ren kvantitativ sammanställning av verksamhetsberättelsens innehåll. Jag har räknat antalet rader på respektive avsnitt. (Ja, jag vet…)

Resultat i rader:

verkberjan2014

Visst är det en liten ”snedfördelning”…

Sedan kan man räkna lite procent… I den första delen, ”Målavstämning kommungemensamma mål”, handlar 10,5% om grundskola. Inget om förskolan eller fritids. När det gäller ”Målavstämning Barn- och ungdomsnämnden”, så är siffran högre. 22% behandlar förskola och grundskola. (Inget om fritids.) Totalt i hela verksamhetsberättelsen blir det 19%. (Väldigt lite handlar om förskolan, därav mina parenteser i tabellen ovan.)

tyngdDet känns som om tyngdpunkten i den korta verksamhetsberättelsen ligger fel – typ…

Det finns en del nya fakta i verksamhetsberättelsen. Trots allt. Viktiga fakta.

Barn- och Ungdomsnämnden uppvisar ett överskott på totalt 5,9 milj kr för år 2013. Och då är ändå underskottet på 5,1 milj kr för Arena-Fritid inräknat. (Arena Vänersborg gick med ett underskott på 2,1 milj kr.) Den stora förklaringen till överskottet är grundskolan. Grundskolan har ett överskott på 6 milj kr. Det motsvarar väl en 14-15 lärare kan jag tro.

Förvaltningen förklarar:

”… en försiktig användning av de 16 Mkr (som BUN fick ”extra” för 2013; min anm) på grund av osäkerhet kring budgetbeslut 2014 och eventuella sparbeting…”

sjosattBarn- och Ungdomsförvaltningen fick tydliga signaler från budgetberedningen och kommunstyrelsen under våren 2013 att det skulle bli ett sparbeting för år 2014. Det berodde på att minialliansens besparingsförslag gällde, eftersom socialdemokrater och centerpartister hela tiden avstod från att rösta och överhuvudtaget inte sa vad de tyckte. Förvaltningen var naturligtvis tvungen att ta hänsyn till det eventuellt kommande sparbetinget när organisationen för läsåret 2013-14 sjösattes. Och eftersom läsåret inte sammanfaller med budgetåret, så blev konsekvensen att de ”extra” pengarna för 2013 inte kunde utnyttjas. (Jag har förklarat detta utförligt i tidigare bloggar.)

tungt_fallAnsvaret faller tungt på moderater, folkpartister, kristdemokrater, centerpartister och socialdemokrater, men också på Miljöpartiet och Välfärdspartiet som i den avgörande omröstningen i fullmäktige bytte sida och gjorde upp med minialliansen. (S och C ville i fullmäktige öka budgeten till BUN med 10 milj kr. Men det var lite för sent då för BU-förvaltningen…)

Antalet anställda inom Barn och Ungdoms verksamheter ökade med 33 personer under förra året. Nu arbetar 1.018 personer inom Barn och Ungdom. Det är ju glädjande, men det är långt kvar tills antalet anställda når upp till nivån för t ex 2007.

Det var väl allt inför morgondagens sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden… Det får bli några rapporter efter sammanträdet.

Kategorier:BUN 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.