Hem > BUN, Skola > BUN (2): Vad är statligt reglerat och vad är inte?

BUN (2): Vad är statligt reglerat och vad är inte?

I mitt förra blogginlägg skrev jag om några ärenden som ska behandlas på kommande sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden på måndag. (Se här.) Det finns ytterligare ett ärende som tilldrar sig mitt intresse.

heartDet är ärendet om:

”Hjärt-, lungräddning och livräddande insatser på barn samt utbildning för förvaltningens personal.”

Det liggande beslutsförslaget går ut på att lärarpersonalen ska gå på utbildning, varav några ska utbildas till instruktörer. Ett antal elever ska också utbildas till så kallade barninstruktörer. Och när dessa är färdigutbildade ska samtliga elever i grundskolan utbildas i hjärt- och lungräddning samt livräddande insatser (=HLR). Den utbildningen beräknas ta 4 timmar.

Hjärt-, lungräddning och livräddande insatser är viktiga saker. Det är naturligtvis önskvärt att varenda människa behärskade detta.

Det liggande förslaget är emellertid inte i överensstämmelse med de lagar och förordningar som reglerar skolans verksamhet.

Skolan styrs av Skollagen, Skolförordningen och Läroplanen. Dessa kallas tillsammans skolans styrdokument. De är beslutade av Sveriges riksdag och regering.

Staten har gett rektorer och lärare ett uppdrag. Skolhuvudmannens, dvs kommunens, uppgift är att möjliggöra för skolan att fullgöra detta uppdrag.

LGR11_2I den nya läroplanen som gäller från den 1 juli i år definieras ett centralt innehåll i varje ämne. Detta innehåll måste behandlas i undervisningen. Det är mycket viktigt att konstatera, och förstå, att ingen annan än staten bestämmer vad som ska ingå i undervisningen. Ska något annat utöver det centrala innehållet också ingå, så är det den enskilde ämnesläraren, och ingen annan, som avgör det.

Det står inte i styrdokumenten hur lång tid som ska läggas på varje moment i det centrala innehållet. Detta avgör den enskilde läraren och ingen annan.

Den tid som eleverna ska ha sammanlagt i de olika ämnena är däremot reglerad – av staten. Eleverna har en garanterad timtid. I styrdokumenten anges en lägsta nivå. Vänersborgs kommun har valt att lägga sig på denna minimitid. Styrdokumenten ger annars kommunen möjlighet att ge eleverna mer undervisning på ett läsår.

Eftersom staten anser att denna minimitid krävs för att det centrala innehållet ska hinna behandlas i varje ämne, innebär Vänersborgs beslut att det inte ryms något annat i elevtiden än det centrala innehållet.

Sammanfattningsvis. Det är staten som bestämmer vad lärarna ska undervisa om och det är läraren som avgör hur länge varje moment ska behandlas.

Det förslag som ligger är därför inte i överensstämmelse med de styrdokument som styr och bestämmer skolans verksamhet. Det är inte möjligt för huvudmannen, kommunen, att fatta beslut om utbildning av barninstruktörer eller att starta en utbildning för alla elever i hjärt-, lungräddning och livräddande insatser. Kommunen disponerar inte elevernas tid.

Nu är det emellertid så att i ämnet Idrott och Hälsa ingår HLR i det centrala innehållet för åk 7-9. Det står i ämnets kursplan under rubriken Hälsa och livsstil: ”Första hjälpen och hjärt- och lungräddning.”

Lärarna i Idrott och Hälsa är alltså av staten ålagda att undervisa om HLR. Det innebär annorlunda uttryckt också att om eleverna ska utbildas inom ramen för elevtiden så måste detta ske i åk 7-9 på Idrottslektioner. Det är enbart här hjärt- och lungräddning återfinns som centralt innehåll.

Det liggande förslaget måste omarbetas så att det överensstämmer med de lagar och förordningar som reglerar skolans verksamhet.

Utgångspunkterna måste då vara följande:

  • Huvudmannen kan erbjuda lärarna i ämnet Idrott och Hälsa en kompetensutveckling i HLR så att de kan ge eleverna den undervisning som återfinns i det centrala innehållet. Även i övrigt måste förslaget ha formen som ett erbjudande. Det är fortfarande så att det är den enskilde idrottsläraren som bestämmer hur mycket tid som krävs för undervisning för detta centrala innehåll.
  • Vill kommunen att samtliga lärare ska ha kompetensutveckling i HLR måste även detta ha formen av ett erbjudande. I LGR 11 under 2.8 Rektors ansvar står det tydligt att det är rektorn som har ansvaret för att ”personalen får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna utföra sina uppgifter”. Huvudmannens uppgift är enligt Skollagen helt enkelt, 34 §, att ”se till att personalen vid förskole- och skolenheterna ges möjligheter till kompetensutveckling.”

Det är viktigt att vi i politikerrollen inser var gränserna går för vad vi som huvudman bestämmer och vad som är statligt reglerat. Skolan är en av staten synnerligen reglerad verksamhet. Skolan regleras inte bara av lagar och förordningar, den har också statligt bestämda mål.

Därför kommer jag att yrka att det liggande förslaget återremitteras och utreds ytterligare så att ett förslag kan läggas fram som är i överensstämmelse med de lagar och förordningar som reglerar skolans verksamhet.

.

PS. Jag har tidigare försökt bena upp ansvarsområdena inom skolan:

  1. Om rektorns statliga uppdrag
  2. Rektorns uppgifter i Vänersborg
  3. Uppgifterna för huvudmannen/kommunen
Kategorier:BUN, Skola
  1. Peter
    14 september, 2011 kl. 11:43

    I grunden är det ett bra förslag så som jag uppfattar dig så riktar du invändning mot förslaget på formella grunder.

    Så vitt jag förstår så är det lite olika frågeställningar som aktualiseras

    1. Om kommunen kan kräva att personalen utbildar sig i hjärt- lungräddning

    2. Om kommunen får lägga sig i den konkreta undervisningen

    3. Om kommunen får utbilda vissa elever att fungera som barninstruktörer

    Utan att vara speciellt insatt tror jag att svaret på den första frågan är ja och att detta följer av kommunens rätt som arbetsgivare, att man kan betrakta detta som ett led i att göra skolan till en säkrare arbetsplats

    Svaret på den andra frågan torde vara nej, att det är den enskilde läraren som ska tolka och förverkliga den intentioner som framkommer i läroplanen. Sen kan man klart ha olika uppfattningar om huruvida studier av människokroppens biolog även kan inbegripa studier i sjukvård (antar att det finns något om detta i läroplanen)

    Svaret på den tredje frågan torde vara nej av flera olika orsaker. Det innebär att man försöker styra lärarnas arbete, att eleverna inte erbjuds en likvärdig utbildning, att eleverna ska utföra ett arbete genom att undervisa sina klasskamrater, till detta kommer ansvarsfrågor och försäkringsfrågor.

    Kanske vore det lämpligare att bjuda in ledare från olika föreningar i Vänersborgs kommun och erbjuda dem utbildning i hjärt- lungräddning i stället för att utbilda barninstruktörer

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.