Hem > Budget 2014, Gläntan > Sanningen om Gläntan!!

Sanningen om Gläntan!!

smokeDen 30 oktober i Vänersborgaren och den 31 oktober i TTELA hade ledarna för de partier, som tillsammans styr Vänersborg just nu, en debattartikel. Det var Gunnar Lidell (M), Johan Ekström (FP), Marie-Louise Bäckman (KD), Marika Isetorp (MP) och Morgan Larsson (VFP) som tillsammans hade satt sina namn under en artikel, där de försvarar sitt beslut att lägga ner det särskilda boendet Gläntan.

I sitt försvar av det besparingsbeslut som drabbar en av de allra svagaste och mest utsatta grupperna i samhället skyr de inga medel. De håller sig inte till sanningen helt enkelt.

De skriver:

”Eftersom våra äldre inte kan bo på en byggarbetsplats måste de bo på en tillfällig plats under tiden tills dess det ”nya” Gläntan är färdigt. … Vi ska bygga ett nytt ”Gläntan” som ska vara klart under våren 2017, då med ytterligare 20 platser.”

Det låter som om nedläggningen av Gläntan inte är en ren besparingsåtgärd, utan endast en åtgärd för att möjliggöra en om- och tillbyggnad.

Men detta är inte sant! Det finns inga pengar avsatta för en om- och tillbyggnad av Gläntan! Det finns inget beslut om att sätta igång renoveringen av Gläntan!

Marika Isetorp (MP) skrev också en blogg häromdagen med rubriken:

”Kärvling har fel”

Isetorp är på krigsstigen. Bloggen lär väl hamna både i TTELA och Vänersborgaren vad det lider. Isetorp argumenterar mot en debattartikel som jag skrev för över en månad sedan! Snacka om långsam reaktion.

Marika Isetorp hävdar att jag hade fel när jag skrev att det inte finns pengar avsatta för en renovering av Gläntan i kommunens budget. Isetorp lägger allt till rätta:

”Det är inte kommunen som äger byggnaden Gläntan och därför kommer kostnaden för en ombyggnation inte stå med i kommunens budget.”

pinocchioVisst Isetorp, Gläntan ägs av Vänersborgsbostäder. Men varför låtsas du inte om att Vänersborgsbostäder till 100 procent ägs av – Vänersborgs kommun?

Isetorp menar att mitt andra fel låg i att det inte ska finnas några pengar, även om Gläntan skulle renoveras. Och såtillvida har Isetorp rätt. Det ska inte finnas pengar avsatta i kommunens budget.

Så här hänger det ihop, och jag tar hjälp av Socialförvaltningens chef, Sture Johansson. För är det någon som vet vad nedläggningsbeslutet av Gläntan innebär så är det just Sture Johansson. Han skriver i förvaltningens personaltidning ”Solklart”:

”Kommunfullmäktige beslöt, att avveckla Gläntans äldreboende.”

Socialchefen vet vad kommunfullmäktiges beslut innebär. Han skriver vidare:

”I investeringsbudget anges, att Gläntan väntas öppna igen i maj 2017. Investeringen att bygga om Gläntan faller på AB Vänersborgsbostäder och finns därför inte upptaget i kommunens egen  investeringsbudget. Särskilt beslut fordras i denna fråga.”

Investeringspengarna ska alltså ligga i Vänersborgsbostäders investeringsbudget. Och visst, det gör de. På sätt och vis. Men det behövs ett styrelsebeslut i Vänersborgsbostäder om att verkligen investera pengarna, dvs renovera Gläntan, innan en investering blir av. En investering sker inte automatiskt bara för att investeringen finns med i investeringsbudgeten.

vbg_bostaderJag mailade därför till Vänersborgsbostäder och ställde frågan:

”Finns det något beslut att bygga om och till Gläntan?”

Förvaltningschefen på Vänersborgsbostäder svarade:

”Nej vi känner inte till något beslut om ombyggnad.”

Och känner inte Vänersborgsbostäder till något beslut om ombyggnad, vem gör det då? Marika Isetorp? Morgan Larsson i Välfärdspartiet? Marie-Louise Bäckman? Gunnar Lidell?

Och om inte det skulle vara nog.

Vänersborgsbostäder fattar inga beslut om att renovera Gläntan bara så där. Vänersborgsbostäder måste, innan de fattar beslut och sätter igång en renovering, veta att Socialnämnden tänker hyra och använda de nya lokalerna. Vänersborgsbostäder fattar alltså bara beslut om en investering, när bolaget vet att de satsade pengarna ger intäkter i framtiden.

Vänersborgsbostäder skriver:

”Förutsättningarna för att vi skall bygga om är att vi får en beställning från socialförvaltningen där man vill teckna ett avtal med den nya hyran som en ombyggnad genererar. Det är alltså socialförvaltningen som är beställare av ombyggnationen.
Beslutet om investeringen tas därefter i vår styrelse.”

Och en gång till, jag skrev ytterligare en gång för att bli riktigt säker. Vänersborgsbostäder skriver:

”Vi tar i styrelsen årligen beslut om investeringsbudget. Investeringen görs inte om vi inte får ett beslut från socialförvaltningen om att man är beredd att betala den högre hyran. Vill man att vi skall bygga om så tar vi upp det i våran investeringsbudget.”

Det ska alltså komma en ”beställning” från Socialförvaltningen innan Vänersborgsbostäder agerar.

Solklart!

Och för att Socialnämnden ska kunna hyra ett renoverat Gläntan av Vänersborgsbostäder så måste Socialnämnden alltså få en utökad driftram för att täcka hyror mm.

Så då är vi tillbaka till kommunen igen…

shakehead

Har Socialnämnden fått en utökad driftram för att täcka ökade hyror för ett om- och tillbyggt Gläntan? Naturligtvis inte. Det är ju precis tvärtom.

Jag mailade socialchefen Sture Johansson. Han skriver i sitt svar, att om Socialnämnden får mer pengar, så:

”… tecknas ett avtal med ABVB (=Vänersborgsbostäder; min anm) om villkoren för ett förhyrande och ABVB startar sedan byggprocessen med att ta fram handlingar, infordra anbud och driva bygget. Socialförvaltningen medverkar i processen alltifrån upprättande av handlingar till medverkan i byggmöten m.m under bygget.”

Ingen process för att renovera Gläntan har startats… Det har inte ens fattats något beslut om att starta en process…

Och att utöka Socialnämndens budgetram kan bara kommunfullmäktige göra… Vilket alltså inte har skett. (Vänsterpartiet liksom Socialdemokraterna, antar jag, kommer att driva frågan i budgetprocessen nästa år. Igen)

lieMed andra ord. När Gunnar Lidell (M), Johan Ekström (FP), Marie-Louise Bäckman (KD), Marika Isetorp (MP) och Morgan Larsson (VFP) skriver:

”Eftersom våra äldre inte kan bo på en byggarbetsplats måste de bo på en tillfällig plats under tiden tills dess det ”nya” Gläntan är färdigt.”

… så är det lögn och förbannad dikt! Gläntan kommer inte att bli en byggarbetsplats inom de närmaste åren. Gläntan kommer att stå tomt. Beslutet att lägga ner Gläntan var ett led i en besparing. Precis som Gunnar Lidell klart och tydligt sa i fullmäktige under budgetdebatten.

Det finns inga pengar avsatta för en renovering av Gläntan någonstans! Det finns inget beslut om att sätta igång en renovering av Gläntan hos Vänersborgsbostäder heller!

Innan jag avslutar denna blogg vill jag säga något om konsekvenserna av nedläggningen av Gläntan.

Jag citerar återigen socialchefen Sture Johansson (tidningen ”Solklart”):

”Behovet av bygga om Gläntan ifrågasätts av få, men först avveckling och sedan återstart är en större förändring än enbart ett års evakuering till tillfälligt boende. ”

Socialchefen vet vad det handlar om. Han fortsätter:

”Givetvis blir det påfrestningar för äldre människor att bryta upp från invand miljö och känd personal. Detta påverkar även deras anhöriga. Personal, som utan eget val tappar arbetskamrater och välbekanta förhållanden, känner också osäkerhet.”

Jämför gärna detta med vad Marika Isetorp skriver i sin blogg:

”Jag förstår också av artikeln att debattören (det är jag det; min anm) tycker man ska avsätta pengar i budgeten till en grupp medborgare för att de ska känna sig viktiga och att man då hellre ska ta lån för detta oavsett om kommunen då får mycket stora lån om 15-20 år.”

Notera det känslokalla språkbruket Isetorp använder om de dementa på Gläntan:

”…en grupp medborgare för att de ska känna sig viktiga…”

”…känna sig viktiga…”

Om undertecknarna av debattartikeln och de som stod bakom fullmäktigebeslutet om nedläggning av Gläntan, vet något som andra inte vet, inte bara jag utan också hela den politiska oppositionen, socialchefen, personal, patienter och anhöriga, så är det läge att meddela detta snabbt.

naven_bordetJag kan inte se att detta är möjligt. Och fram tills motsatsen bevisas så är debattartikeln fortfarande:

… lögn och förbannad dikt!

Kategorier:Budget 2014, Gläntan
  1. Kenneth Allblom
    6 november, 2013 kl. 19:48

    Om jag fattat världen rätt behöver inga konsekvenser inträffa automatiskt om en politiker låter bli att berätta alla detaljer i ett ärende. Men vad gör man om det handlar om ren lögn, som du påstår. Hur blir det konsekvenser för den som ljuger? För det är för mig helt förkastligt att ljuga, särskilt när man har en offentlig befattning eller är förtroendevald.

    Gilla

    • lassethn
      8 november, 2013 kl. 07:36

      Förmodligen kommer dom undan med att de inte begrep vad de sa och därför inte kan anses ha ljugit uppsåtligen.

      Gilla

  2. Roy Andersson
    5 november, 2013 kl. 21:58

    Alla kan tycka att en kommun skall ha mycket verksamhet eller lite verksamhet och alternativen ger skatt på olika nivåer. Men ett absolut anständighetskrav är att man lägger fram sina åsikter ÄRLIGT! Att blåljuga om konsekvenserna av sina politiska beslut är ovärdigt våra politiska partier. En moderat är och skall vara en moderat, en liberal är och skall vara en liberal osv. Men de som blåljuger om konsekvenserna av sina politiska förslag är antidemokrater. Det innebär många konsekvenser.

    Gilla

  3. Monica Lange Gunnarsson
    5 november, 2013 kl. 21:38

    Snälla Stefan kan du inte rota lite i det anställningsstopp jag hörde om för Vänersborgs kommun. Dom anställda på Gläntan har ju naturligtvis förtur till alla tjänster men personalen går ju redan på knäna på dom flesta ställena…

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.