Hem > Demokrati, Kindblomsvägen, Vision > Vision, val och vegetation

Vision, val och vegetation

Det börjar droppa in några medborgarförslag till kommunen. Inte många, men i varje fall två… Men det är kanske inte så konstigt. Att det inte är fler alltså. För hur ska vänersborgarna veta att de har fått en ny rättighet? Det står ju fortfarande inte någonstans på kommunens hemsida att kommuninvånarna numera har rätt att ”väcka talan i kommunfullmäktige”, dvs lägga medborgarförslag.

kottkvarn_MJag ställde en fråga om detta till kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) på fullmäktige den 27 november. (Se här.) Då svarade Lidell att detta var ett förbiseende av kommunen. Information om medborgarförslag skulle omedelbart läggas ut på hemsidan.

Det har alltså fortfarande inte gjorts…

Den kommunala kvarnen mal långsamt. Det tycks innebära ett ganska moderat tempo när Lidell pratar om omedelbart…

Däremot är den nya visionen utlagd på hemsidan. Den ska börja gälla från och med nästa år. Då ska Vänersborgs kommun bli:

”attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet”

Från den 1 januari 2015 alltså. Det var synd att beslutet om Gläntan inte skulle fattas efter detta datum… Då kanske Gläntan hade fått vara kvar… (Se ”Sanningen om Gläntan!!”)

Innan den 1 januari 2015 är det val. Man kanske kunde luras att tro att det inte spelar någon roll vilket parti man röstar på. Nu när alla partier står bakom den fina visionen. Visionen och inriktningsmålen är ju kanon….

guld_skogFast jag tror att det spelar roll. Jag tror att det blir viktigt att vänersborgarna ”röstar rätt”. För det är med visionen som med vallöften, alla lovar guld och gröna skogar.

Men i praktiken…

Några som har, om inte guld, så i varje fall en grön skog, än så länge, är de boende kring Kindblomsvägen.

”Kindblommarna” har lämnat in ett medborgarförslag. Fast det inte finns någon information på kommunens hemsida… Grannarna har lämnat ett förslag alltså. Inte skogens invånare. Vattensalamandrarna kan nämligen  inte skriva.

vattensalamanderMedborgarförslaget går ut på att skogen ska bevaras, att skogsområdet ska bli till parkmark. Medborgarförslaget ska nu skickas vidare till Byggnadsnämnden och Miljö- och Hälsoskyddsnämnden. För det beslutade kommunfullmäktige. Efter förslag från Lutz Rininsland (V). Rininsland ville att också Miljö och Hälsa skulle bli ”remissinstans”. Det var inte tänkt så från början. Men så blev det. Och det var bra. Miljö och Hälsa har antagligen större förståelse för både grannar och skogens invånare än politiker och tjänstemän i ”byggbranschen”…

”Remissvaren” behöver dock inte lämnas förrän senast den 8 maj. Och då är det snart val…

Om valet nu spelar någon roll…

Det står ju i visionen som alla partier står bakom:

  • ”Fler invånare upplever livskvalitet, välbefinnande och trygg­het.”
  • ”Fler invånare anser att kommunen har en öppen dialog med invånare, företag och föreningar.”

vote_1Jag tror att människorna runt Kindblomsvägen vet att det är skillnad på visioner och vallöften – och verkligheten. De vet nog att det är viktigt att ”rösta rätt”.

Och det vet nog också skogens invånare… Men vattensalamandrar har ingen rösträtt…

Ny vision eller ej.

  1. Roy Andersson
    8 januari, 2014 kl. 21:55

    ”…fler invånare anser att kommunen har en öppen dialog med ….föreningar”. Är en dialog öppen eller sluten när en förening skriver till sin kommun i januari 2013 och nu i januari 2014, efter femtioelva påstötningar, ännu inte fått vare sig ja eller nej på ett väldigt generöst erbjudande?

    Vänersborgs kommun behöver inga svepande vackra visioner utan någon förankring i verkligheten. SK Granan väntar efter två år fortfarande på två lass grus för mindre än 10.000 kronor. Kommunen klarar inte ens enkel basfunktion. Skolinspektionen har sagt sitt. Vi liknar nästan Nordkorea, med att basunera ut löjliga och svepande visioner medan sanningen är att vi inte ens kan skrapa bort gammal färg från fönster och måla på ny. Fastighetsunderhållet är odugligt. Och skall träden ner eller inte kan inte beslutas på ett vettigt sätt utan Länsstyrelsen får gripa in. Man undrar om det är salamandrarna som styr kommunen.

    Gilla

  2. paj
    8 januari, 2014 kl. 20:52

    gör samfällighets park av området och sälj den till trädkramarna som bara är rädda om sina fastighetsvärden .

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.