Hem > Brålanda > Uppror i Brålanda

Uppror i Brålanda

tomteparadSilon rister, den gamla Toppfabriken darrar och idrottshallen skakar. Och det är inte av tågen som kör förbi det gamla stationssamhället i hög fart utan att stanna. Och det är inte på grund av tomteparaden.

Det är uppror på gång i Brålanda.

Det började med ett inlägg på Facebook:

”Idag meddelade Annelie Andersson som drivit badet att deras bidrag blivit indragna och det inte kommer finnas någon möjlighet att öppna kommande sommar. … Jag ser detta som ytterligare en markering från kommunen att landsbygden inte ska ha samma anslag som tätorten. Är det inte dags för Vänersborgskommun inser att kommungränsen inte dras av Dalbobron?”

simskolaDet handlar om badet i Brålanda. Som Brålandabor fruktar ska läggas ner. Och med det också simskolan.

Det första inlägget har följts av många fler inlägg och kommentarer. Diskussionen har även förts på kommunens Facebook-grupp. Nu senast har en namninsamling startats som i skrivande stund har 213 underskrifter. Namninsamlingen går under uppropet ”Rädda simskolan i Brålanda!” och lyder i sin helhet:

”Vårt lilla samhälle i Vänersborgs kommun blir återigen satta längst ner på kommunens prioriteringslista. Den här gången är det barnen som blir lidande, då bidraget till Brålandabadet dragits in. Om det är något som samtliga kommuner i landet ska värna om så är det våra barn! Denna namninsamling är en protest mot det faktum att de barn som är boende i Brålanda mister sin simundervisning.
Det skall inte behöva förekomma i Sverige 2014 att barn nekas simundervisning!”

hotspurs2Badet med dess simskola är naturligtvis i centrum, men ”upproret” får också näring i uppfattningen att Vänersborgs stad/centrum utvecklas på de andra orternas och landsbygdens bekostnad. Inte helt sällan nämns arenan med dess kostnader och nu senast skrev en ”gammal” elev till mig:

”…kommunen lägger pengar på en ny artist-scen på Gågatan i stället för att försöka hålla i gång Brålanda-badet…”

Missnöjet med centralorten är stundtals stort…

Den tredje punkten som ”upproret” riktar sig mot är att likvärdigheten sätts ur spel, dvs principen att kommunen ska behandla alla kommuninvånare lika. Det sägs nämligen att kommunen behandlar badet i Vargön, Hallevi, på ett annat sätt än i Brålanda.

Annelie Andersson skriver på Facebook:

”På vilket sätt skiljer sig Hallevibadet och Brålandabadet åt? Dom är båda kommunalägda och har hittills drivits i privat regi med kommunala bidrag? Hallevibadet är beviljat bidrag även för 2014 så vari ligger skillnaden?”

Hur är det då? Jag vet själv inte så mycket mer än det jag har fått veta genom att fråga olika personer, både människor på förvaltningen och andra. Facebookinläggen har också gett en hel del information.

ordfklubbaKommunfullmäktige har fattat ett beslut om ändrad organisation. Ändringen innebär att Barn- och ungdomsnämnden överlämnar ansvaret för bad och badstränder till Samhällsbyggnadsnämnden. Fullmäktiges beslut trädde i kraft 1 januari 2013.

Denna förändring ska vara kostnadsneutral. Det innebär att Barn- och Ungdomsnämnden överför sin budget för berörda verksamheter till Samhällsbyggnadsnämnden.

Det betyder att ansvaret för baden både i Brålanda och Vargön nu ligger under Samhällsbyggnadsnämnden – inte som tidigare under Barn- och Ungdomsnämnden.

Tidigare tecknade alltså Barn- och Ungdomsnämnden avtal, t ex med Annelie i Brålanda. Avtalet med Annelie och badet i Brålanda gick ut den 15 september 2013. Badet i Hallevi har däremot ett längre avtal. Hallevis avtal går inte ut förrän den 31 december 2014. När Hallevis avtal går ut så ska det badet behandlas på samma sätt som Brålandas. Dock då av Samhällsbyggnadsnämnden, som nu alltså ansvarar för baden i kommunen. Barn- och Ungdomsnämnden har av den anledningen inte heller betalat ut några bidrag till Hallevi 2014.

Allt enligt uppgifter från kommunen.

Det kan alltså bli en viss ”diskrepans” när en ny ordning inträder mitt under en avtalstid. Därav skillnaderna mellan baden i Brålanda och Hallevi. Det är olyckligt, men inte så mycket att göra åt.

aktivitet2Barn- och Ungdomsnämnden delar ut bidrag. Det handlar om aktivitetsbaserade ersättningar för ungdomsverksamhet. Det finns inte några verksamhetsbidrag i nämndens regelverk. Däremot ska nämnden senare i år anta ett regelverk för anläggningsstöd. Jag vet emellertid inte hur detta kommer att se ut och kan därför inte säga om badet i Brålanda kan bli föremål för ett sådant bidrag.

Föreningsbidragen lämnas inte till enskilda egna företagare utan till föreningar. Det betyder att en simskola som drivs i enskild regi inte får bidrag av Barn- och Ungdomsnämnden, men en simskola som drivs av en förening, t ex Simklubben Vänersborg på Hallevi, får bidrag. Sådana är reglerna. (Å andra sidan kan det väl bildas en simklubb i Brålanda…)

Barn- och ungdomsnämndens jurist, Charlotte Elmhed, skrev så här i ett svar till en medborgare:

”Upplysningsvis är det så att de grunder på vilka kommunen har möjlighet att betala ut bidrag inte primärt är ekonomiska utan styrs av kommunallagen och innebär bland annat att likabehandlingsprincipen skall gälla. Det är alltså inte möjligt för kommunen att betala ut bidrag till en aktör enkom på den grunden att det skulle vara billigare än simundervisning på skoltid.”

Om det finns några andra typer av bidrag än ”föreningsbidrag” vet jag inte. Jag skulle kunna tänka mig att det finns det, typ att den som hyr ett bad åtar sig att göra viss skötsel, t ex reparationer etc mot ett bidrag från ägaren. Sådant måste i så fall, antar jag, regleras i avtalet. (Här kanske det finns utrymme för förhandlingar, vad vet jag.)

intresseDet som sker med badet i Brålanda är nu, enligt kommunens Facebooksida, att kommunen går ut i pressen med:

”‘Intresseanmälan’ om arrende av Brålandabadet där alla intresserade kan ansöka.”

Den som lägger det bästa budet får driva badet. Naturligtvis ska också det som står i avtalet gälla. Precis samma sak kommer att hända i Vargön med badet i Hallevi när detta avtal går ut.

Problem kan uppstå om kommunen, dvs Samhällsbyggnadsnämnden, inte får täckning för sina kostnader. Det här är väl i  och för sig inte aktuellt nu, men i ett sådant läge får väl typ kommunstyrelsen stå för ”mellanskillnaden”, precis som den gör med Vattenpalatset. (Se här, en tredje aktör…)

De flesta av de uppgifter som jag har lämnat i denna blogg kommer, som sagt, från olika tjänstemän i kommunen, men även från någon insatt politiker. Det finns de på Facebook som har ifrågasatt en del av uppgifterna. Jag gör inte det. Jag tror på dem. Tills något annat bevisas.

upprorDet stora frågan är väl till syvende og sidst om badets vara eller inte vara i Brålanda. Och här tycker jag inte att det finns något som helst utrymme för den minsta lilla tvekan. Badet i Brålanda ska vara kvar. På något sätt. Självklart. Det måste kommunen se till. Hur många regler det än finns som kommunen måste följa.

Annars förstår jag om Brålandaborna gör uppror…

.

PS. Nu är information om medborgarförslag utlagd på Vänersborgs kommuns hemsida. Ni som hittar den, med hjälp av logiskt tänkande, dvs utan att använda någon sökfunktion, kan väl höra av er…

Kategorier:Brålanda
  1. Kgb35
    25 november, 2015 kl. 21:50

    Frågan är väl snarare om Brålanda skall finns kvar över huvud taget eller sugas ut av Vänersborg till samma nivå som VassändaNaglum… Skattepengafloden har flödat österut över Dalbobron sedan 1974.

    Se till att starta en Sundals kommun, den blir nästan lika stor som Mellerud och blir en bra del i Dalslands kommunförbund. Då får ni behålla skattepengarna själva på rätt sida Dalbobron.

    Sätt igång innan det är för sent!

    Gilla

  2. 27 januari, 2014 kl. 11:56

    En klurig gåta var det men jag hittade detta svar:
    Medborgarförslag finns under M i A-Ö. Sedan finns det under ”Kommun & Politik”, ”Dialog och synpunkter”, ”Skicka förslag” ett formulär att skicka in. Men det står inte var förslaget hamnar och inte om det är ett medborgarförslag.

    Gilla

  3. Filip Jacobsson
    26 januari, 2014 kl. 21:19

    Vad är problemet med den nuvarande Toppfrys-fabriken, då?

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.