Hem > Kommunfullmäktige 2014 > Kommunfullmäktige 29 jan!

Kommunfullmäktige 29 jan!

rememberI morgon onsdag har fullmäktige sitt första sammanträde för i år…

Men oj, nu glömde jag, svaret på den förra bloggens spännande tävling!

Tävlingsfrågan löd:

”Nu är information om medborgarförslag utlagd på Vänersborgs kommuns hemsida. Ni som hittar den, med hjälp av logiskt tänkande, dvs utan att använda någon sökfunktion, kan väl höra av er…”

Tävlingen var svår, tydligen mycket svår. Många har försökt, men bara en trodde sig veta svaret och det var signaturen ”Seekey”. Tyvärr var dock svaret fel. Den sida ”Seekey” trodde var rätt, var inte rätt.

vbg_hemsida1

Denna sida har funnits på kommunens hemsida länge och handlar helt enkelt om att skicka förbättringsförslag. Typ om man har upptäckt något som kan göras bättre. En ganska flitigt använd sida för övrigt… ;-)

Nej ”Seekey”, och alla ni andra som funderar – rätt svar hittar ni genom att klicka så här:

 • ”Kommun & politik”
 • ”Möten, handlingar och protokoll”
 • ”Från ärende till beslut”
 • ”Medborgarförslag”

Då, men först då, kommer ni till den rätta sidan:

vbg_hemsida2

Här är det egentligen läge att utlysa en ny tävling:

Hur har Vänersborgs kommun tänkt när de har placerat informationen om medborgarförslag på det här stället? Var är logiken?

Rätt svar belönas med… Tja, ett omnämnande kanske…

Fullmäktige var det ja. Det är ett ganska lugnt sammanträde som ligger framför ledamöterna, misstänker jag. Det ser inte ut att finnas några direkt kontroversiella frågor. I varje fall inte som jag finner kontroversiella.

Ja, det skulle vara plan- och bygglovstaxan då. Kommunfullmäktige ska anta nya reviderade taxor. Enligt några rykten stämmer inte riktigt vissa avgifter överens med förordningarna, men jag kan för lite om detta. Kanske någon annan går upp i talarstolen och påpekar förhållandet, om det nu stämmer. Om det nu är några fel. Vilket det kanske inte är. Byggnadsförvaltningen har ju utarbetat förslaget och Byggnadsnämnden har godkänt det. Och de, om några, bör veta vad som gäller…

byggtaxaHörde förresten att det nu senast kostade en familj ute på Onsjö 7.000 kr för ett avslag på att få bygga en carport! Byggnadsnämndens protokoll finns dock fortfarande inte på hemsidan, så jag har inte kunnat dubbelkolla uppgiften. Eller också är protokollet lika bra gömt som informationen om medborgarförslag…

Skulle kunna tänka mig att travestera den gamle greken (tror jag) Pyrrhus:

”En sådan taxa till och Vänersborg är förlorat.”

Nu följer i och för sig taxorna i Vänersborg i stort sett normerna, men jag undrar om det inte borde göras något drastiskt med dem. Kanske skulle de kunna användas på något sätt för att både behålla invånarna i Vänersborg och få fler att flytta hit?

Och även företagare. Fast de kanske tycker att det är viktigare med en snabb och ”generös” tillämpning av byggregler än själva avgifterna. Fast jag vet inte. Något är det. Igår publicerades nämligen Svensk Näringslivs kommunranking över företagsklimatet. Och det var inget roligt…

Vänersborg sjönk tre placering till plats 269. Av 290 kommuner…

Som sagt, Vänersborg kanske skulle hitta på något drastiskt på plan- och byggsidan, så att vi får fler nöjda ”kunder” – och fler vänersborgare.

Det ska vi dock inte göra imorgon onsdag…

Kunskapsförbundet ska också diskuteras, eller mer noggrant – vi ska avhandla ”Granskningsrapport/revisionsrapport av Kunskapsförbundet Väst delårsrapport”…

Kunskapsförbundet Väst går med stora underskott. De flesta är dock överens om, tror jag, att Kunskapsförbundet måste ha mer tid för att ”vända utvecklingen”, både när det gäller ekonomi och elevrekrytering.

ungdomarEn motion från Socialdemokraterna och Centerpartiet, skriven av Joakim Sjöling, ska upp till behandling imorgon. Sjöling vill att kommunen ska utreda och lämna förslag på hur barn och ungdomar ska få:

”ett reellt inflytande i frågor som berör barn och unga”

och:

”utreda möjligheten att bilda ett ungdomsfullmäktige samt utreda ungdomsrådets roll och funktion.”

Det är viktiga frågor. Vi säger till ungdomarna att de ska få inflytande, men det stannar oftast vid prat. De får inget inflytande. Ungdomarna måste få inflytande – på riktigt! Andra kommuner har lyckats mycket bättre, och till och med riktigt bra, på det här området. Det är läge för Vänersborg att ta efter.

Men det är klart, redan nu har barn och ungdomar ett visst inflytande. De kan lämna medborgarförslag….

Bara de hittar sidan…

 1. Monica Lange Gunnarsson
  28 januari, 2014 kl. 22:34

  Har kommunens hemsida och Edwise samma skapare?

 2. Per Sjödahl
  28 januari, 2014 kl. 18:40

  Byggnadsnämnden gömmer absolut inga protokoll. Protokollet från senaste mötet den 21/1 justerades slutligen idag av undertecknad och skulle sedan bara skrivas under av ordföranden.

 3. Brålandabo
  28 januari, 2014 kl. 17:50

  Både den styrande minoriteten och oppositionen i Vänersborgs kommun har ett gemensamt ansvar att tjänstemannaorganisationen (dvs de olika förvaltningarnas ledning inklusive kommunstyrelseförvaltningen) utför det som förväntas från politiska beslut i nämnder och fullmäktige. Partierna i kommunen, oavsett färg, måste snart sitta ner och prata lösningar.
  Har ni politiker beslutat om Medborgardialog så ska ni och övriga invånare förvänta er att inom en mycket kort tid ska hela medborgarprocessen inklusive eventuellt nödvändiga blanketter tydligt finnas klickbar på kommunens ”förstasida” samt dessutom vara kommunicerad till kommunens alla invånare, inte bara till dom med fb-konto och dator.
  Ni inom politiken måste göra gemensam sak att förändra tjänstemanna-nivåer och arbetssätt tills saker och ting förändras till det bättre. Är politiker i Vänersborg rädda för chefstjänstemännen ?
  Det hjälper inte att bara byta ut den politiska ledningen vart fjärde år om inte förvaltningarna är ett väloljat maskineri som snabbt utför vad som beslutas.

  Näringslivsrankningen visar inga tecken på att lyfta från jumbogänget, varför ?
  Tjänstemannaorganisationen ser många av kommunens invånare och företag som bittra fiender, varför ?
  En otrolig ovilja från tjänstemannaorganisationen att inkludera kommunens övriga tätorter i de fina orden som stavas Centrumutveckling, Friskvård/Idrott/Friluftsliv, Evenemang, mm, varför ?
  Förvaltningarnas ledning verkar förhala tagna politiska beslut, varför ?
  Skolans resultat blir bara sämre och sämre för varje år, varför ?
  Filtrering av inkomna ärenden så att politiken inte får reda på allt, varför ?
  I Vänersborgs kommun har ungdomar bara ordet inflytande skrivet på papper, varför ?

  Stavas det pengabrist ?. Nej knappast .. Vänersborgs kommun ligger i övre skiktet av landets skattesatser. Pengar finns i massor varje månad. Det pekar mer på ledning och det gamla uttrycket ”fel chefsperson på fel plats”, kompetens och dessutom med fel inställning till sitt jobb.

  Näringslivet som ju lever på bra relationer och nöjda kunder har sedan urminnes tider lärt sig sambandet mellan kund och leverantör av varor och tjänster.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: