Hem > Demokrati > Krona eller klave – ett demokratiskt genombrott i Vänersborg?

Krona eller klave – ett demokratiskt genombrott i Vänersborg?

Demokratin håller på att slå till i Vänersborg! Ordentligt. Lika plötsligt som oväntat.

Efter år av politiskt mygel med socialdemokraterna Ljunggren och S Anders Larsson samt centerpartisten Bosse Carlsson i spetsen, är nu, under Gunnar Lidells och mini-alliansens bestämda och rakryggade ledning, demokratin äntligen redo för sitt genombrott i Vänersborg. Alla de som jublade åt den moderata valsegern förra hösten kan skörda frukterna av sina röster! Nu blir det förändring.

Demokratin är på väg till Vänersborg!

Men. Eftersom du kan vara ovan att utöva demokrati och inflytande i Vänersborg, så skyndar Lidell och mini-alliansen långsamt. Vänersborgarna måste skolas in, successivt, sakta och säkert. Därför blir rösterna bara rådgivande.

Och mer kan man väl inte begära? Frågan som ska avgöras är ju också oerhört viktig.

Vänersborg ska nämligen byta ”fasad”. Vänersborg ska bli modernt. Vänersborg ska byta varumärke. Och detta skall du som medborgare i Vänersborg få vara med och påverka!

Du ska som invånare i Vänersborg kunna rösta, hör och häpna, om Vänersborgs nya logotyp!

Det är viktigt. De nya förslagen kostade 75.400 kr att utarbeta och utveckla.

Det är Håkan Lind och hans kompisar i Mid Marketing, som antagligen under stor vånda med svett och tårar, kommit fram till en moderniserad variant av Vänersborgs gamla stadsvapen. (Jo visst, Mid Marketing är samma företag som hade uppdraget att jobba med arenan… Men det är antagligen bara ett sammanträffande…)

Vänersborgs gamla stadsvapen ser ut så här:

vbg_logga

På kommunens hemsida kan man läsa:

”Vänersborgs sköld upprättades på drottning Kristinas tid i mitten av 1600-talet. Det är ett heraldiskt vapen som är definierat med ord. Sköldens form har varierat med omgivning, tid och konstnär. Grunddragen är dock väl bevarade.”

Nu är detta stadsvapen, denna logga, ålderdomlig och förbrukad. Mid Marketings nya förslag till stadsvapen och logga ska visa att Vänersborg är en kommun i tiden. Och loggan kommer bättre till sin rätt i digitala och tryckta media. Sägs det…

Vad tycker du? Här är alternativen! Som du får tycka om! Som du ska rösta om.

vbgs_vapen

Vilket alternativ är bäst? Det är frågan. Det ska du få vara med och avgöra. Ja, inte riktigt alltså – din röst är bara rådgivande.

Vad då? Skillnad mellan bilderna? Är den inte tydlig? Ser du den inte? Det ena vapnet har en krona, det andra inte.

Krona eller klave!

Vilket av förslagen tycker du bäst symboliserar en modern och framåt kommun? Krona eller klave?

Och tycker du att det inte är mycket att rösta om, så tänk på att det lottas ut T-tröjor med Vänersborgstryck till de som röstar! Vilket trycket är, det vet jag inte. Kanske är det, det vinnande alternativet? Om tröjan redan är tryckt? Inte vet jag. Kanske ser tröjan ut så här:

t_shirt

Ska Vänersborgs nya stadsvapen ha en krona eller inte? Krona eller klave? Du kan rösta här: Till omröstningen.

Kanske vore det mer logiskt, om det nu bara handlar om krona eller klave (och det gör det ju), att avgöra frågan med, ja just det: krona eller klave!

krona_klave

För övrigt är planen tydligen att kommunfullmäktige skall fatta beslut om den grafiska profilen någon gång nästa år. Politiker är ju viktiga varumärkesbyggare. Och – krona eller klave, det tål att tänka på…

Håhå jaja…

PS. Vill du veta mer, så läs Marika Isetorps (MP) blogg om den nya logotypen – klicka här. Hon berättar hur det gick till i kommunstyrelsen när frågan var uppe. Det tycks inte som om demokrati är betongpartiernas främsta styrka… Om nu någon trodde det.

Kategorier:Demokrati
 1. Gun STENSTRÖM
  23 november, 2011 kl. 14:54

  Snälla säg att det är ett dåligt skämt. Tycker inte kommunen att man ska bevara en så åldrig logga så som den är. Det är ju skam att man ens tänker lägga pengar på detta.
  Vad sägs om att istället värna om våra landsbyggdsskolor som är så hotade isället? och våra barns utbildningar.
  Heja landsbyggden.!!

 2. Erik
  15 november, 2011 kl. 12:50

  Hade politikerna varit lite smartare hade de programmerat en robot som ansluter sig via proxys runt om i världen och röstar på den nya loggan. 100000 robotröster borde väl väga tyngre än några stofiler i Vänersborg?

 3. Rafael
  6 november, 2011 kl. 19:35

  Det är mycket svårt att inte börja raljera men jag ska försöka mig på en saklig framställning.

  1. Hur väl är beslutet om att ÖVERHUVUDTAGET byta stadsvapnet förankrat hos kommuninvånarna ? Demokrati ?

  2. Om vi ändå ponerar att det råder en representativ demokrati i kommunhuset,varför erbjuds då inte det nuvarande statsvapnet som alternativ för kommuninvånarna ? Demokrati ?

  3. Vad är själva syftet och det hypotetiska målet med bytet, och hur skulle det komma kommuninvånarna till gagn ?

  4. Bäckström lyfter en viktig poäng i bloggen om att kostnaderna för ett eventuellt byte av stadsvapnet kommer att eskalera när ett sådant byte ska implementeras logistiskt, har vi inte VIKTIGARE ärenden att lägga skattepengar på i kommunen ?

  5. Ser mycket vackra ord i lokalblaskan om direktdemokrati och medborgardialog mellan kommuninvånarna och de F O L Kvalda. Betyder de inget ?

  6. Det heter stadsvapen och INTE logga, som jag har sett florera i ”diskussionen”.

  Det här hade varit ett utmärkt tillfälle för att lansera ”medborgardialogen” och skapa TROVÄRDIGHET mellan kommunpolitiker och invånarna genom att föra en dialog om statsvapnets vara eller icke vara genom en webbomröstning. Vid ett eventuellt FOLKLIGT majoritetsbeslut(generalisering) skulle man kunna lägga ut förslag på alternativa statsvapen hos det kommunala (för)skolorna och således DEMOKRATISKT FÖRANKRA ett sådant byte hos kommuninvånarna och INTE som nu TVINGA på ett byte ovanifrån. Demokratiskt förfarande ?

 4. Pontus
  6 november, 2011 kl. 17:55

  Vem fick vara med om att besluta att 75.400 kr skulle läggas på detta. Jag hade kunnat gjort samma för 5400kr. Då hade jag även kunnat lotta ut 10 tröjor enligt ovan.

  Är detta det viktigaste Vänersborgs kommun har att göra?

 5. Lasse Henriksen
  6 november, 2011 kl. 11:34

  Gå ut på gator och torg och kräv att den gamla loggan ska stanna kvar!
  Att inte få rösta på den gamla som är flera hundra år är en skam mot Demokratin.
  Tur man bor i thn.

 1. 6 november, 2011 kl. 16:36

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: