Hem > varumärke > Behöver Vänersborg ett nytt varumärke?

Behöver Vänersborg ett nytt varumärke?

På onsdag nästa vecka, den 27 januari, sammanträder kommunstyrelsen. Då kan man nog påstå att det politiska året 2021 är igång på allvar.

Och det kan tyckas som om Vänersborgs politiker går ut stenhårt… Alla kommunens invånare uppmanas nämligen från kommunens hemsida och Facebook att engagera sig i ett varumärkesarbete:

“Vill du vara med och påverka framtidens Vänersborg?”

Och det vill väl förhoppningsvis de flesta.

“Just nu pågår ett varumärkesarbete för hela vår kommun. Vi vill skapa en enhetlig bild och stolthet.”

Det verkar med andra ord vara något väldigt stort på gång, något som ska lyfta kommunen och alla dess invånare till nya höjder. Varumärket är Vänersborgs själ och DNA, som det uttrycks i underlagen. Och det utlovas att varumärket:

“håller vad det lovar och levererar över förväntan.”

Det kanske är viktigt med ett nytt varumärke, jag vet inte. Förra gången Vänersborgs kommun försökte sig på något liknande blev det inte helt lyckat.

Det var under Gunnar Lidells (M) ledning som man år 2011 till och med gav sig på stadsvapnet. Vapnet skulle moderniseras och passa bättre till den nya digitala tidsåldern än det gamla. Det tog en ända av förskräckelse när statsheraldiker Henrik Klackenberg på Riksarkivet sa stopp. Ett stadsvapen ändrar man inte hur som helst. (Se “Det gamla stadsvapnet ska vara kvar!”.)

Det var nog ingen vänersborgare som kände stolthet efter den incidenten… Kanske har kommunen lärt sig av historien, för vad jag vet är det ingen som tänker ändra det gamla traditionstyngda stadsvapnet.

Men vilka är det som tycker att vänersborgarna borde känna mer stolthet? Jag sitter ju i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och jag har inte hört någon ta upp behovet av ett nytt varumärke. Det har inte förekommit någon fråga, någon diskussion, interpellation eller motion om kommunens varumärke. Är det kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) och de styrande partierna som vill “lyfta” kommunen och vänersborgarna? Det verkar inte så. Bo Carlsson (C) visade t ex ingen större entusiasm när barn- och utbildningsnämnden hade en workshop om varumärket i måndags. (Se “BUN 18 jan”.) Enligt samme Carlssons förklaring berodde varumärkesarbetet på:

“Marie Dahlin gav uppdraget för några år sedan. Nu har nån letat fram det här dokumentet.”

Uppenbarligen var det inget som hade initierats av det nuvarande styret.

Idag fick jag äntligen svaret på min fråga till kommunstyrelseförvaltningen om vem som har fattat beslutet om att sätta igång arbetet:

”2017 gav dåvarande KSO ett uppdragsdirektiv för framtagande av varumärkesplattform. 2018 formaliserades uppdragsdirektivet  i samband med KS beslut om Verksamhetsplan och detaljbudget , där uppdraget är definierat och tilldelat under ansvar Näringsliv. Uppdraget avropades inom ramen för upphandlad ramavtalskonsult , men pausades i skiftet mellan olika kommundirektörer. Katrin Siverby återupptog arbetet under våren 2020 som nu är under verkställighet.”

Svaret har meddelats av Vänersborgs nya kommundirektör Lena Tegenfeldt. Och det får väl betraktas som det officiella svaret på min fråga.

Det är nog fler än jag som undrar hur ett uppdrag som gavs av Marie Dahlin (S) 2017 verkställs först nu – utan att någon efterhört sig om uppdraget är aktuellt och önskvärt just nu. Dagens politiker är ju inte riktigt desamma som 2017 – i synnerhet inte på ordförandeposten i kommunstyrelsen… 

Min erfarenhet av träffar med politiker, även om den inte är så stor i dessa tider, är att entusiasmen för arbetet inte är särskilt stort. Det känns lite som om hela varumärkesarbetet är en tjänstemannaprodukt. Och det är inte riktigt så en kommun ska fungera. Eller uppfattas fungera…

Men nu är arbetet igång och det gäller att göra det bästa av det. Gå gärna in på kommunens hemsida och läs. Och varför inte också fylla i enkäten?

”Varumärkesplattformen ska göra bilden av Vänersborgs kommun enhetlig och tydlig, och bidra till att gå i riktning mot visionen.”

Bara det inte kommer att kosta en massa pengar som kunde ha använts till t ex välfärden…

Kategorier:varumärke
 1. Göran Andersson
  23 januari, 2021 kl. 09:51

  Någon borde ge den där kommundirektören i uppdrag att stoppa det här tramsiga slöseriet med våra skattemedel. Vi är många medborgare som inte vill att kommunen ska agera så här!

 2. 22 januari, 2021 kl. 17:43

  Man kan förbättra, och man kan ägna sig åt ”impression management”. Synd att frågan inte var ”vad ska vi förbättra så att vi kan vara stolta över det?”. Exempelvis ”Vänersborg, kommunen som satsar på utbildning och miljö” Att bidra till en marknadsföringskampanj känns inte lika meningsfullt.

 3. PåDal
  22 januari, 2021 kl. 17:30

  Om dåvarande KSO år 2017 gav ett uppdragsdirektiv borde väl detta finnas skrivet med bakgrund, syfte och mål och dessutom diariefört, eller ? Varumärkesarbetet borde också vara en lämplig punkt på kommunfullmäktiges sammanträde om behovet kvarstår.

  För inte alltför många år sedan gjordes ett varumärkesarbete över hela kommunens organisation, även då med konsultstöd. Den gången uppmärksammandes arbetet genom en artikel i GP:https://www.gp.se/nyheter/sverige/v%C3%A4nersborg-tar-till-konsult-1.1225936

  Behöver kommunens tjänstemän göra nytt varumärke ofta ?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: