Hem > Allmänt Vänersborg, Demokrati > Det gamla stadsvapnet ska vara kvar!

Det gamla stadsvapnet ska vara kvar!

För två veckor sedan skrev jag en blogg om Vänersborgs nya stadsvapen – ”Krona eller klave – ett demokratiskt genombrott i Vänersborg?”. Vänersborgarna skulle få förtroendet att rösta om detta – om kommunens nya ”varumärke”. Fast bara på låtsas, omröstningen skulle vara rådgivande.

Idag meddelar Gunnar Lidell (M), enligt P4 Väst, att man har känt av stämningen på stan. Det räckte tydligen med några insändare och debattartiklar, några mail, lite samtal på stan – och vem vet, kanske en och annan blogg, för att omröstningen skulle vara avgjord.

Det bidde ingenting! Det bidde inte ens en tumme! vbgs_vapen_kryss

Det gamla stadsvapnet ska vara kvar!vbg_logga

Det var ett bra beslut Gunnar Lidell. Tycker i varje fall jag. I sakfrågan.

Men visst är det intressant att fundera på vad medborgardialog och medborgarinflytande i Vänersborg kommer att innebära under det nya styret. Tidigare fanns det ju överhuvudtaget ingen demokrati – nu räcker det med att Gunnar Lidell (M) med fler ”känner av stämningen”… (Jag kan inte låta bli att göra reflektionen, tänk om betongpolitikerna hade ”känt av stämningen” på samma sätt när arenan skulle byggas… Då hade vi sparat 286 miljoner.)

Men vem ska bestämma vilken ”stämning” som råder i Vänersborg? Gunnar Lidell? Och hur känns den av? Samtal på stan?

vbg_moneyMid Marketing fakturerade 75.400 kr för utarbetandet av det nya stadsvapnet – och då räknas inte den arbetstid som kommunens egna tjänstemän har lagt ner. 75.400 kr – pengar som tillsammans med de nya förslagen slängs i sjön. Hur kan sådant ske? Vem bär ansvaret? Och hur kan Mid Marketing lämna förslag på ett nytt stadsvapen som inte följer de regler som finns?

Statsheraldiker Henrik Klackenberg på Riksarkivet har nämligen skrivit ett mail till kommunen där han påpekar att:

”Annorlunda förhåller det sig med den gula bård som tillfogats vapenskölden i de två riksarkivetförslagen. Denna bård förekommer inte i den registrerade blasoneringen (vapenbeskrivningen; min anm) och innebär därför en förändring av vapnet, som om det ska genomföras kräver ett yttrande från Heraldiska nämnden innan det registreras av PRV.”

(Läs mer på www.riksarkivet.se/heraldik.)

Är det läge att Mid Marketing betalar tillbaka pengarna?

Förslaget till ett nytt stadsvapen är bara en liten del av Mid Marketings uppgifter. Mid Marketing har till uppgift att fräscha upp kommunens grafiska profil och ge Vänersborg ett nytt formspråk som:midmarketing

”… ska kunna användas på många olika plan och ge hög igenkänningsfaktor. Våra annonser ska sticka ut i mängden, loggan kanske behöver putsas på och roll uper ska ge positiva signaler på mässor. För att nämna något. Vi vill också att ni tar fram ett regelverk kring särprofilering. … I ert uppdrag ingår även att ta fram en design, baserat på vårt nya formspråk, till den förnyade hemsidan.”

Att ta fram de nya förslagen till stadsvapen kostade 75.400 kr. Vad kommer resten att kosta?

När upphandlingen gjordes om att ”fräscha upp kommunens grafiska profil” så skrev kommunen:

”Dessutom är självbilden tilltufsad efter ett antal så kallade affärer.”

Jag vet inte om hanteringen av stadsvapnet har ändrat självbilden på ett positivt sätt. Fast… question_markPå kommunens Facebook-sida läser jag:

”Tack alla som har engagerat sig och visat stolthet!”

Men Gunnar Lidell:

Hur går det med tröjorna som skulle lottas ut till de som röstade?

  1. Niklas
    21 november, 2011 kl. 08:56

    Bra inlägg. Personligen tycker jag det är skrämmande när kunskapen om hur olika symboler ska användas saknas på en reklambyrå. Bara för att det är en liten ort ska kunderna inte kunna förvänta sig mindre än att reklambyrån har den professionella kollen. Just heraldiska symboler är ju ett ganska unikt kapitel och bör behandlas med respekt!

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: