Hem > BUN > Några rader om profilklasser

Några rader om profilklasser

Det var alltså BUN-möte i måndags. Jag har tidigare redogjort för några frågor som jag ställde och vilka svar jag fick. (Klicka här!)

Det var en hel del information på sammanträdet, bland annat fick vi information om kommunens profilklasser. Det var ju en del turbulens i samband med urvalet till dessa förra året. En förälder överklagade urvalsprocessen och frågan ligger fortfarande hos Skolinspektionen. Nu är det snart dags för eleverna i åk 6 att välja till åk 7.

Profilklasserna finns på Tärnan, som har profilklasser i idrott, och på Vänerparken. På Vänerparken finns det profilklasser i musik, bild och dans.

boygirlNämnden fick reda på att könsfördelningen i profilklasserna är mycket sned. I idrottsklasserna är det 64% pojkar medan det på Vänerparken är tvärtom. Här dominerar flickorna, hela 66% av eleverna är flickor. Det finns dessutom väldigt få elever med invandrarbakgrund på Vänerparken, färre än 10 elever. Profilklasserna är också dyrare än ”vanliga” klasser. Det är t ex vanligt med halvklass i profilämnena. Det betyder att pengar får tas från de andra eleverna. I åk 7 sätter rektor och lärare samman de nya klasserna. Detta för att klasserna ska bli så pedagogiskt ”bra” som möjligt. Vid val till profilklass kan man inte göra detta. Det är ju elevens val som avgör klassammansättningen.

Vi fick dessutom i ett senare skede höra från Joakim Sjöling (S) att elever på ett möte med Ungdomsrådet hade framfört, att många elever valde profilklass därför att de ville gå på Vänerparken snarare än att de var intresserade av profilämnet.

Tankarna inför nästa läsår är annars att låta musikklasserna på Vänerparken och idrottsklasserna på Tärnan fortsätta precis som förut. Bildprofilen ändras såtillvida att bildämnet får mindre tid än tidigare.

dansNär det gäller dansprofilen är däremot planerna annorlunda. Planerna är att inte fortsätta med den. Det anses att det inte finns något stöd för dansprofil i den nya läroplanen. (De som har valt dansprofil ska dock få fortsätta att ha det i åk 8 och 9.)

Informationen om profilklasserna i Vänersborg borde få politikerna att fundera. Det vi ser är ju en segregering bland eleverna. Är det så här vi vill ha det?

Det tycks mig som om flera politiker inte ser, eller vill se, problemet. De framhåller i stället att det är bra att elever har möjlighet att välja. Och visst, för de elever som väljer en profilklass är det naturligtvis bra, i varje fall för de som får önskat val. Men inte kan väl vi politiker blunda för den ökade segregeringen…?

Jag tycker att nämnden måste tänka om i frågan. En idé skulle kanske vara att ”byta” profiler mellan skolorna. Varför inte låta Torpaskolan ta hand om profilklasserna i musik, Tärnan skulle kunna ha bildprofilerna och Vänerparken idrotten? Om vi nu ska ha profiler? (Jag har tidigare skrivit om profilklasserna på den här bloggen, ”Antagningen till profilklasser”, ”Profilering som leder till segregering!” och ”Urval till profilklasserna i Vänersborg”.) Tilläggas ska, och det är viktigt, att nämnden inte kan ta sådana här beslut. Enligt Skollagen är det endast rektor som kan göra det.

Det är ju också så att många elever väljer den fristående skolan Fridaskolan. Även detta val leder nog, kan man misstänka, till en viss ”uppdelning”.

På tal om Fridaskolan. mat2Idag fick jag reda på, av en läsare till denna blogg, att Fridaskolan faktiskt har ”utedagar”, åtminstone varannan vecka, från förskolan till åk 4. Under dessa dagar får föräldrar skicka med mat till barnen. Jag vet inte riktigt hur det förhåller sig, det finns flera bud. Men en sak är klar, i en kommunal skola vore inte detta tillåtet. Det ska inte kosta att gå i skola. Skolverket är mycket tydlig på denna punkt! Om det är så på Fridaskolan, undrar jag hur mycket pengar Fridaskolan sparar på minskade skolmatskostnader…?

Kategorier:BUN
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: