Hem > Nyheter och politik > Arena Vänersborg, del 712

Arena Vänersborg, del 712

wsp_vbgIgår ingick Vänersborgs kommun och WSP en närmast historisk förlikning. Och då var det ändå inte Alla Hjärtans Dag!

Efter drygt fyra års skriftväxling, förhandlande och processande slöt parterna ”fred”.

Ur pressmeddelandet:

”Vänersborgs kommun och WSP har nu kommit till en överenskommelse vad avser tvisten som uppstod i samband med att Arena Vänersborg byggdes.”

Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) och WSP:s vice VD Mickey Johansson skrev på en överenskommelse som innebär att (ur pressmeddelandet):

”Nu har parterna i samförstånd hittat en lösning på tvisten som innebär att WSP avstår sitt arvodeskrav och att kommunen drar tillbaka sitt skadeståndsanspråk, samt att Kommunen erlägger ersättning för del av WSP gjorda utlägg för Kommunen. Varje part står sina rättegångskostnader.”

Den ersättning som kommunen ska utge till WSP uppgår till 3 milj kr. Av beloppet utgör 600.000 kr moms.

antligenÄntligen!

Eller?

Kommunen skulle aldrig ha drivit den här processen överhuvudtaget. Det skrev jag i mina bloggar vid flera tillfällen då det begav sig. Och nu i efterhand är det väl fler som har den åsikten.

Det var från början en ganska utsiktslös process, där kommunen hade en minimal chans att vinna. Och även om kommunen skulle ha vunnit hade det varit fråga om i sammanhanget relativt låga skadeståndsbelopp. (Tja, 14 milj kr är väl i och för sig en hel del pengar, men trots allt bara 5% av arenans totala kostnad.) Gunnar Lidell (M) borde ha avslutat processen mot WSP så fort han tillträdde som kommunalråd.

Och det tycker han nog själv också, så här med facit i hand.

arenaflygerRättstvisten med WSP har nämligen inte bara kostat en massa arbetstid för många av kommunens tjänstemän – kommunens juridiska ombud, Lindahls Advokatbyrå i Malmö, har tjänat åtskilliga miljoner på tvisten. Kommunen har pungat ut med åtminstone 10 milj kr. (Jag har inte de exakta siffrorna.) Vilka ska läggas på de 280 milj kr som arenan redan har kostat… Vilket i sin tur betyder att Vänersborgs skattebetalare får betala upp mot 30 milj kr varje år för arenan… I ytterligare bortåt 25-30 år…

Och fortfarande är inte arenan färdigbyggd. Den stämmer inte med bygglovet. (Enligt Gunnar Lidell, TTELA den 14 sept.) Och taket fortsätter att läcka… Vilket enligt uppskattningar kostar ytterligare 10 milj kr.

Förlikningen innebär inte på något sätt ett avslut i affären Arena Vänersborg. Möjligtvis kan början till slutet skönjas.

arena_bordDet är dags att få upp allt på bordet. Vänersborgarna måste äntligen få reda på vad som hände under byggnadstiden. Och Gunnar Lidell (M), som för övrigt ärvde arena-affären från sina föregångare Lars-Göran Ljunggren (S) och S Anders Larsson (S), lovade i P4 Väst igår att så också skulle ske.

Och Gunnar Lidell har hållit ord.

Jag begärde igår ut de 22-23 handlingar, som enligt Lidell var sekretessbelagda. Jag fick dem redan i morse, det var sammanlagt 33 stycken. (Helgen är “räddad”… Jag återkommer till innehållet.) Den utredning som Ernst & Young har arbetat med, jag vet inte hur länge, är tydligen dock fortfarande inte tillgänglig. Eftersom den inte är färdig… Enligt ryktena beroende på att några ”inflytelserika” personer under den förra mandatperioden vägrar att samarbeta… Jag har vissa förväntningar på denna utredning när det kommer. Om den kommer…

Gunnar Lidell kan och bör i varje fall genast lösa Ernst & Young från den tystnadsplikt som dess medarbetare har ålagts. (Se här.)

skal_vaggKommunen ska naturligtvis inte nöja sig med att få reda på allt som har hänt mellan skål och vägg, och utanför. Det krävs ytterligare saker…

I februari 2010 lade Vänsterpartiet ett antal motioner om arenan. Först i september 2011 (se ”Hat trick i arenautredningar”) behandlades de av Barn- och Ungdomsnämnden. Då hände det osannolika att Barn- och Ungdomsnämnden röstade för motionernas intentioner:

 1. Granska beslutsprocessen
 2. Se över arenans framtida användning
 3. Se över ägarförhållandena

Den första punkten arbetar alltså Ernst & Young med. De två andra kraven, som så att säga syftar till att maximera intäkterna och minimera kostnaderna, har det nuvarande styret inte alls tagit tag i. Och lär väl inte göra före valet. Trots att Gunnar Lidell avslöjade i P4 Väst igår att han skulle kunna tänka sig en försäljning av arenan.

Tyvärr är det nog bara ord. Det lär inte hända något med arenan före valet. Och inte efter valet heller…

Såvida inte ett helt nytt styre väljs fram söndagen den 14 september!

.

PS. Kommunen har gjort en ändring på hemsidan. Det är nu lätt att hitta informationen om medborgarförslag:

Kanon! Tack!

Kategorier:Nyheter och politik
 1. Pontus
  1 februari, 2014 kl. 15:14

  Någon som vet hur många kilo stål det är i arenan? Taket är ju rätt tunt, samt att det fattas en del takbågar…

  ”Har du järn- och eller metallskrot är det viktigt att hitta en seriös återvinningspartner som återvinner materialet på ett miljöriktigt sätt och ger dig bästa möjliga ersättning för ditt material.”
  http://stenarecycling.se/Alla-avfallsslag/Jarn–Metall/

 2. Per Sjödahl
  30 januari, 2014 kl. 19:55

  Bara man kan få ett hyfsat pris för Arenan, så vi inte gör ytterligare en dålig affär.

 3. Roy Andersson
  29 januari, 2014 kl. 15:33

  Det återstår framför allt (förutom att få kåken klar) två saker enligt min mening:
  1. Som TTELA mycket riktigt skriver idag så var PEAB:s beräknade pris bekant för en inre krets av politiker OCH tjänstemän redan när kommunfullmäktige diskuterade på nivån 140 mille. Politiker fick ta sitt ansvar i senaste valet. När det gäller tjänstemännen så konstaterade nuvarande ledningen i BUN direkt att det saknades juridiska förutsättningar för kommunen att avskeda. Visst, men namnen behöver ändå fram för att dom inte skall få stiga ytterligare i kommunen, att deras ”framtid” ligger bakom dem.
  2. Att göra Arenan (ungefär som Scandinavium i Göteborg) till en arena för publikmatcher och stora evenemang, vilket förutsätter att ungdomsverksamhet och träningar flyttar tillbaka till utomhusplanen.

 4. Niklas Claesson
  29 januari, 2014 kl. 12:30

  Menar du verkligen att ”Tyvärr är det nog bara ord” när du syftar på att Gunnar kan tänka sig en försäljning av Arenan? Men om vi kan samla en hygglig majoritet runt ett försäljningsspår, vore det toppen! Kan vi räkna med vänstern där? /Niklas.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: