Hem > flygplats, KS 2023 > KS prioriterar flygplatsbolaget

KS prioriterar flygplatsbolaget

Vänersborgs kommun står inför några tuffa år. Det är både lågkonjunktur och inflation på samma gång – och kommunens kostnader stiger. Samtidigt sänker regeringen skatterna med 13 miljarder för landets höginkomsttagare istället för att satsa på välfärden. Vi kan läsa om de fyra storbankernas sammanlagda vinst förra året på 149 miljarder varav 75 miljarder delas ut till aktieägarna. Försvaret får 26 miljarder mer i år jämfört med för två år sedan. Och förmögenhetsklyftorna i Sverige är bland de högsta i världen… Sverige har fler dollarmiljardärer per invånare än både USA och Ryssland.

Det är som det brukar, vanligt folk får betala krisen genom sänkta reallöner och minskad välfärd. Och kommunerna tvingas att spara och skära ner på välfärden. Det drabbar framför allt gamla och sjuka, barn och ungdomar. Det är tyvärr inte så mycket att välja på för kommunerna. Kommunens verksamheter inom välfärden är mycket personalintensiv och det finns inte några större summor att spara på annat håll för kommunerna än på personalen.

Tyvärr.

Sedan är det ju en annan sak att politikerna åtminstone ”symboliskt” (det handlar om förhållandevis små summor) kan skära ner på andra kostnader än sådana som drabbar de mest utsatta i samhället. Men förutom Vänsterpartiet, och Medborgarpartiet, ville inga andra skära ner på t ex partistöden till kommunens partier. (Se TTELA ”Politikerna i Vänersborg vill ha kvar miljonpartistödet”.)

Och så låg ett förslag på kommunstyrelsens bord i onsdags om att:

“bevilja ett extra verksamhetsanslag om 420 tkr till Fyrstad Flygplats AB för täckning av förluster under år 2023.”

Vänsterpartiet påpekade att det ansökta bidraget på 420.000 kr inte alls var till för att täcka några förluster som det stod i beslutsförslaget. Pengarna skulle användas för bland annat marknadsföring och till att flyga till nya destinationer. (Se ”KS 3/5: Arenan och flygplatsen mm”.) Det fick Peter Göthblad (L) att reagera. Han insåg att Vänsterpartiet hade rätt. Men Göthblad ville inte säga nej till bidragspengarna, han gillade ju flyg…

Göthblad formulerade om beslutsförslaget till:

“Kommunstyrelsen beslutar att bevilja ett extra verksamhetsanslag om 420 tkr till Fyrstad Flygplats AB enligt hemställan.”

Vänsterpartiet ansåg inte att det i nuvarande ekonomiska situation var försvarbart att satsa ytterligare 420.000 kr på flygplatsbolaget. Det var inte läge att skattebetalarnas pengar skulle gå till att subventionera priser på flygbiljetterna till Stockholm för områdets företagare. Vänsterpartiet anser också att en satsning på flyget är fel strategi för att nå klimatmålet.

Vänsterpartiet yrkade avslag på det extra verksamhetsanslaget till Fyrstad Flygplats AB. Det var vi ensamma om. Miljöpartiet avstod, utan några motiveringar, från att delta i beslutet. Samtliga andra partier har uppenbarligen extra skattepengar till flygbolaget högt upp på sina prioriteringslistor.

Vänsterpartiet reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut. Det går att läsa reservationen här nedan och/eller ladda ner reservationen som en pdf-fil här.

==

Ärende 10: Hemställan om extra verksamhetsanslag 2023 för Fyrstads Flygplats AB
Reservation

Vänsterpartiet reserverar sig mot beslutet att Vänersborgs kommun ska bevilja Fyrstads Flygplats AB ett extra verksamhetsanslag 2023 på 420 000 kr.

Kommunstyrelsens beslut grundar sig på att bolaget har önskat ökat stöd från ägarkommunerna för att långsiktigt utveckla linjetrafiken, öka passagerarantalet och göra flygplatsen och ägarkommunerna mer kända i framförallt Stockholmsområdet.

Vänersborgs kommun bidrar årligen med ett ordinarie verksamhetsbidrag till Fyrstad Flygplats AB – 2023 är beloppet 1 155 tkr. Argumentet för bidraget har hela tiden varit att inga pengar ska gå till det kommersiella flyget. Stödet från kommunerna har istället syftat till att säkra ambulansflyget och flygplatsens fortsatta roll som beredskapsflygplats. Nu tillkommer ett behov av ytterligare nästan en halv miljon till marknadsföring och för att flyga till nya destinationer. Om kommunstyrelsen vill avsätta medel till marknadsföring borde pengarna i så fall skickas till Visit Trollhättan-Vänersborg. Visit har i uppdrag att marknadsföra och locka besökare till kommunerna – oavsett färdsätt. Det kan besökarna fritt få välja.

En motivering till beslutet som framfördes i kommunstyrelsen var att det extra verksamhetsbidraget skulle stärka näringslivets förutsättningar i området. Vänsterpartiet anser att näringslivets behov av flyg ska bekostas av näringslivet självt. Kommunens pengar behövs inom den kommunala verksamheten.

Vänersborgs kommun står inför omfattande besparingar inom vård, skola, omsorg och kultur och fritid och de kan få allvarliga konsekvenser. I det läget ska inte kommunernas skattepengar bidra till rabatterade priser på flyget till Stockholm.

Flygtrafik har en betydande påverkan på miljön genom sina utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar. Därför har Vänsterpartiet hela tiden argumenterat för att kommunen inte ska lägga pengar på Fyrstads flygplats och inte deltagit i dessa beslut. Att kommunen nu skulle bidra till att utveckla flygtrafiken ännu mer menar vi är fel strategi för att nå klimatmålet.

Vänersborg 20230504

===

Anm. Vänsterpartiet reserverade sig också mot kommunstyrelsens beslut att säga nej till kultur- och fritidsnämndens begäran om pengar till en utredning om Arena Vänersborg – se ”KS: Inga pengar till arenautredning”.

Anm. Det går att läsa mer om kommunstyrelsens sammanträde i bloggen ”KS: Irriterat mellan S och M”.

Kategorier:flygplats, KS 2023
 1. Stefan
  7 maj, 2023 kl. 19:30

  Det mest ansvarsfulla mot skattebetalarna i denna kommun, vore att tillsätta en utredning kring arenas nuvarande skick.
  Men det är precis som att man som skattebetalare i denna kommun bara ska acceptera att arenan kommer att kosta pengar fortsättningsvis till kostnad för annan verksamhet som är mycket viktigare än en bandyhall.
  För det är just vad den är , bandy o loppishall.
  Något annat duger den inte till……

  Funderar skarpt på att skriva mig på en postbox i annan kommun för att INTE bidra till att finansiera dårskapen som pågår i kommunhuset ( oavsett partifärg )

  Sedan kan man ifrågasätta om skattebetalarna vill vara med och finansiera ett reklamjippo på 400 tkr för en fjutteflygplats ??? Inte rätt investerade pengar, återigen!

  Sunt förnuft saknas i kommunen

 2. 7 maj, 2023 kl. 19:14

  mycket vänster dravel nu stefan . kommunens budget på ca 2,8 miljarder räcker gott å väl till det kommunen är skyldig att göra enligt lag . resten skall kommunen ge faaaaaaan i. Sedan så får dom kommunala verksamheterna som till exempel gatuenheten inte köra grus till brålanda från vänersborg när gruset är billigare i brålanda osv . tjänstemanna ansvar måste till det måste bli nödvändigt för tjänstemanna nivån att visselblåsa när det jobbas för dyrt . att sedan ta bort åtmistonde 1/3 av dessa å låta arbetaren ta ansvar borde vara den naturliga besparingen å även öka antalet arbetande anställda på golvet . dessutom måste en offentlig ekonomisk riskanalys göras på varje politiskt beslut . 2800000000 kr stulna av befolkningen räcker mer än väl .

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: