Hem > BUN 2013, förskolan > Låt Mörtvägens förskola vara kvar!

Låt Mörtvägens förskola vara kvar!

mortvagen1I skuggan av ett väl genomfört bandy-VM, som alla vänersborgare enligt kommunens ledning bör vara stolta över (inte bara IFK:are) och som alla vänersborgare bör inse var en bra ekonomisk satsning från kommunens sida (inte bara IFK:are), så kämpar föräldrar och barn för att få behålla sin förskola ute på Nordkroken. Jag tänker på Mörtvägens förskola.

Mörtvägens förskola ska läggas ner på måndag. (Se tidigare bloggar, se här och här.)

Barn- och Ungdomsnämnden ska spara. BUN sparar ca 652.000 kr om året på att lägga ner Mörtvägens förskola. (Det är väl ungefär samma summa som kommunen sponsrade bandy-VM med.) Ja, ordet ”spara” används inte. Det handlar om att använda de ekonomiska resurserna ”effektivare”. Barnen fyller ju inte alla platser i Vargöns förskolor. De andra förskolorna skulle kunna ta emot barnen från Mörtvägens förskola. Och fler barn på samma ställe gör att lokaler, utrustning och personal kan användas effektivare.

De ekonomiska resurserna, pengarna, kan användas effektivare.

Och det är sant.

star2Frågan är om det är ekonomisk effektivitet som ska vara ledstjärnan för förskolan i Vänersborg. Det har varit ledstjärnan i många år nu, vilket gör att Vänersborg har varit väldigt ekonomiskt effektiva. Det betyder att det är många fler barn som går i förskolan än tidigare utan att antalet anställda har ökat i motsvarande grad (eller ökat överhuvudtaget). Varje vuxen får ta hand om fler barn, personaltätheten sjunker.

Men ekonomiskt effektivt har det blivit. Och varit. Och är. Och ska vara.

Mörtvägens förskola ska läggas ner så att de ekonomiska resurserna används ännu effektivare.

Jag reagerar mot detta tänk. Det är inte ekonomisk effektivitet som ska vara ledstjärnan när vi pratar om barn och ungdomar. Vi måste vända på begreppen. Det är barnens och ungdomarnas behov som ska vara ledstjärnan. För barnen vore det bättre att låta dem vara kvar på sina förskolor, fast de inte är fulla, men anställa personal som om det vore fullt. Med andra ord, det vore bättre att öka personaltätheten. Ge varje barn mer tid med en vuxen. Ge de vuxna mer tid med varje barn.

Kanske var det också så kommunen tänkte en gång i tiden när man byggde Mörtvägens förskola. Kommunen byggde ju en förskola med ”bara” 2 avdelningar. Antagligen var det ett bra och genomtänkt resonemang som låg bakom detta val. Antagligen utgick man från barnens behov. Varför håller inte den argumentationen nu som man hade då?

En satsning på barnens bästa vore kanske något som vi vänersborgare skulle kunna känna oss, och vara, stolta över?

Det som talar mot en nedläggning av Mörtvägens förskola är också att Mörtvägen har ett i det närmaste perfekt läge. Det är nära till natur och badstranden på Nordkroken, samtidigt som det ligger långt borta från trafikerade vägar.

Mörtvägens förskola ägs av kommunen. Så vitt jag kan bedöma är den byggd som förskola och att sälja den som bostad kan vara svårt. Vi i Vänsterpartiet har försökt att ta reda på vad Samhällsbyggnadsnämnden har för synpunkter. Vi kommer att få ett besked, men har inte fått det än. Jag undrar om någon annan i BUN eller förvaltningen har fått något besked?

karta_mortNordkroken är ett attraktivt bostadsområde. Det kommer antagligen inom en ganska snar framtid att byggas fler bostäder. Det skulle då innebära en större flexibilitet att behålla Mörtvägens förskola och stänga en av fyra avdelningar på Granås. (De andra tre avdelningarna på Granås skulle kanske ha nytta av den fjärde avdelningens lokalytor.)

Det diskuteras också (på nationell nivå) om att införa obligatorisk förskola. Om ett sådant beslut fattas så behövs det fler förskoleplatser än idag.

När stor-oppositionen i kommunfullmäktige (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet), beslutade om +16 miljoner kr till grundskolan 2013, så var detta ett trendbrott. Det innebar en satsning på eleverna. Det innebar en ny ledstjärna för politiken i Vänersborg.

Vänsterpartiet anser att den här ledstjärnan bör fortsätta att lysa i politiken. Också över förskolan. Vänsterpartiet vill behålla Mörtvägens förskola.

Kategorier:BUN 2013, förskolan
  1. Jenny
    18 februari, 2013 kl. 11:42

    Och när det gäller centralorten verkar man sträva efter centrumAVveckling.
    Huvudnässkolan är nedlagd och Norra tillhörde de skolor som var nedlagda i båda alternativen i medborgardialogen. När min dotter skulle ha allmän förskola som 4-åring 2007, detta var på tiden jag var arbetssökande, så fick hon plats i Öxnered! Vi bor i Nordstan, utan bil… På den tiden för att vi helt enkelt inte hade råd; nu av en rad orsaker t ex miljön, att vi prioriterar att kunna jobba 75% och vara med barnen framför att ha bil.
    Så visst, vi i centralorten har fått Arenan (fått, nja, vi betalar ju för den precis som alla andra), men jag skulle mycket hellre vilja ha dagisplatser nära, att barnen skulle få eget skåp i skolan och eget fack på fritids.
    För mig går inte skiljelinjen mellan stad och land utan mellan kärnverksamhet (förskola, skola, äldreomsorg osv) och övrig verksamhet (bandy osv).

    För övrigt tycker jag att man skall akta sig för att ta ner fungerande verksamhet eftersom man vid uppstart av nya verksamheter och stora omorganisationer ALLTID får en massa gruppdynamiska processer. Som är jobbiga både för personalen och framför allt för barnen. Särskilt små barn behöver trygghet och omsorg, för det är jobbigt nog att vara borta från mamma och pappa.

    Gilla

  2. Pontus
    17 februari, 2013 kl. 19:17

    En kommande ny detaljplan och en kommande ny avloppslösning kommer möjliggöra fler åretruntboende i området.

    Gilla

  3. Monica Lange Gunnarsson
    16 februari, 2013 kl. 20:42

    Jag tror helt enkelt att nyckelorden är natur och lugnt läge för det verkar vara en röd flagga för dom styrande. Alla små skolor belägna utanför hårt trafikerade områden och avgaser var ju det dom ansåg skulle bort. Förmodligen är denna förskola alldeles för trevlig och trivsam för både barn och personal och således en nagel i ögat på styrande politiker för alla ska ju behandlas lika (illa)

    Gilla

  4. Roy Andersson
    16 februari, 2013 kl. 20:22

    En och samma kommun kan inte ena stunden bygga en arena med allt vad det innebär och sedan börja tala om maximal verksamhet per satsad krona. Lägg fast vad som gäller och följ sedan detta utan konsekvensförskräckelse. Vad tycker kommunen det är värt om tio ungar idrottar (oavsett om det är bordtennis eller BANDY!!!!!!!!!!), vad får varje unge kosta på förskola? Vad får skattebetalarna tillbaka i verksamhet per inbetalad krona i Väne Ryr och Sundals Ryr ? Det är ju samma skatteprocent över hela kommunen! Är Vbg en kommun för centralorten eller för hela kommunen?

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.