Hem > KF 2013, Kommunfullmäktige 2013 > Är sophanteringssystemet redan omodernt?

Är sophanteringssystemet redan omodernt?

soporDen 24 april fattade kommunfullmäktige beslut om en ny renhållningsordning och sophantering. Vi var många ledamöter som inte var särskilt bekväma med beslutet. Avtalen var nämligen redan förhandlade och påskrivna. Ledamöterna i fullmäktige hade ingen som helst möjligt att påverka innehållet. Beslutet skulle bara fattas. Så där formellt typ.

Det var upphandlingsutskottet som stod bakom avtalet. Och det verkar som om det enbart var den krassa ekonomin som hade styrt. Avtalet lär ha inneburit en besparing för kommunen.

Sopor är inte mitt största intresseområde, det måste jag tillstyrka. Men när jag såg Västnytt den 10 juli kunde jag inte undgå att se ett inslag om sophanteringen i Alingsås.

soptunnorI Alingsås har de haft samma system, som Vänersborg nu inför, i 12 år. Och nu lämnar Alingsås systemet! Samtidigt som Vänersborg inför det!

Vad är det här? tänkte jag. Något är fel. Och något sa mig att det inte var Alingsås som hade fel…

I Alingsås ska man hädanefter kunna sortera 8 sorters avfall – direkt i två tunnor. Hemma. I två svarta tunnor… Allt enligt Västnytt. Det lät för bra för att vara sant. Jag var bara tvungen att ta en titt på Alingsås hemsida.

Systemet kallas i Alingsås för fastighetsnära insamling av sorterat hushållsavfall (=FNI). Det innebär att man får 2 kärl på 370 liter styck med bredd 745 mm, höjd 1070 mm och djup 800 mm. Varje kärl är uppdelat i fyra fack, två som rymmer 150 liter och två på 30/45 liter.

Det har enligt hemsidan följande fördelar:

  • ”Du sparar tid eftersom du inte behöver ta dig till återvinningsstationen.
  • Du sparar plats inne när du inte behöver ”mellanlagra” tomma förpackningar och tidningar.
  • Du minskar belastningen på miljön i form av minskade transporter.
  • Undersökningar visar att vi återvinner mer med fastighetsnära insamling.”

QuattroSelectDet lät fortfarande för bra för att vara sant. På hemsidan låg det en film. Jag tittade på den. Den tog 9 min. På filmen kallas systemet för QuattroSelect och det är vad jag förstår också vad systemet officiellt heter. Titta gärna på filmen.

QuattroSelect-systemet är infört i flera kommuner, i filmen nämns Lund, Perstorp och Helsingborg. För kommunerna ligger fördelarna i att de totala sopmängderna minskar, sorteringen ökar samtidigt som avfallet blir ”renare” och det går lättare att sälja. Kommunen behöver inte heller ha så många återvinningsstationer, eftersom avfallet sorteras hemma. I filmen framhålls också att det är miljön som är den stora vinnaren.

Hushållen verkar nöjda. De kan sortera hemma, de behöver inte åka med soporna till återvinningsstationer och de behöver inte ha en massa lådor hemma där de ”mellanlagrar” avfallet.

Naturligtvis krävs det kommunala investeringar i både kärl och bilar, men kommunerna räknar med att få tillbaka kostnaderna.QuattroSelectLogga

Du kan läsa mer om QuattroSelect-systemet på PWS hemsida.

Som sagt, sopor är inte min starka sida. Det finns säkert aspekter som jag inte känner till och som inte framgår av hemsidorna som jag har tittat på. Men trots det, för en amatör verkar QuattroSelect-systemet som ett bra system. Utan tvekan.

Hade inte detta varit något för Vänersborg (och Trollhättan) nu när man ändå gjorde om hela sophanteringen och införde ett nytt system?

  1. Pontus
    20 juli, 2013 kl. 09:30

    Tjörn hade något liknande redan på 90-talet. De lade grejer i olika fack i två tunnor. Vet inte vad de har idag.

    Gilla

  2. 19 juli, 2013 kl. 23:51

    framför allt får kommun rena fraktioner som är återvinningsbara vilket man KAN tjäna pengar på

    Gilla

  3. Roy Andersson
    19 juli, 2013 kl. 21:41

    Men du kommer väl ihåg inköpet av datorn KOMPIS? Seg handläggningstid 3 år och en blixtsnabb produktutveckling.

    Gilla

  4. Roy Andersson
    19 juli, 2013 kl. 20:46

    Eftersom jag ibland har fått kritik för mitt idrottsliga språkbruk så avstår jag att lämna synpunkter och tankar på offentlig upphandling och dom människor som utför den på det sätt de gör.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.