Hem > Centerpartiet, S, Val 2014 > S och C startar valrörelsen

S och C startar valrörelsen

SPlusCSocialdemokraterna och Centerpartiet har startat valrörelsen, mer än ett år före valet. Och strategin är fastlagd. Den kan man läsa sig till i Marie Dahlins (S) och Bo Carlssons (C) debattartikel den 21 juni i TTELA samt i en uppföljande insändare den 25 juni. Dessutom har Centerpartiet bekräftat strategin i ett antal annonser i TTELA.

För det första. Socialdemokraterna och Centerpartiet ska fortsätta samarbeta, även i det kommande valet. De fann varandra efter valet 2002, och trots alla skandaler (eller är det kanske tack vare?) så håller de fortfarande ihop. I vått och torrt. Och så ska det alltså förbli. Det konservativt borgerliga Centerpartiet och det ”socialistiska” arbetarpartiet Socialdemokraterna.

spluscPartierna har till och med skapat en symbol för sitt djupa samarbete och sin ömsesidigt uppriktiga tillit, förståelse och intressegemenskap i Vänersborg…

För det andra. Strategin gentemot de andra partierna.

Den styrande mini-alliansen ska anklagas för passivitet och handlingsförlamning. Och, något både märkligt och överraskande, så hamnar också Miljöpartiet i skottgluggen. Miljöpartiet ska anklagas för att vela och att vara både fegt och obeslutsamt.

Kritiken mot moderater, folkpartister och kristdemokrater är helt riktig. Den styrande mini-alliansen är totalt handlingsförlamad. Dahlin och Carlsson glömmer dock, bekvämt nog, att nämna att de för det mesta är helt överens med moderaterna. Som t ex när de tillsammans såg till att hålla Vänsterpartiet och Miljöpartiet borta från alla ordförandeposter i nämnder och styrelser.

När det gäller kritiken mot Miljöpartiet är den också i huvudsak riktig. mpPartiet har ibland ingen klar linje, utan verkar mest försöka flirta med makten för att med kompromisser kring de stora frågorna få igenom några mindre viktiga krav. Det är dock bara en sida av saken. Miljöpartiet driver ofta, tillsammans med Vänsterpartiet, en ansvarsfull och offensiv politik för vänersborgarnas bästa – i strid mot mini-alliansen, socialdemokrater och centerpartister.

Marika Isetorp (MP) skrev förresten ett svar på Dahlins och Carlssons debattartikel – på sin blogg. Jag har inte sett att svaret har publicerats i TTELA.

Där skriver Isetorp att hon tycker att Dahlin och Carlsson är orättvisa i sin kritik. Isetorp menar att de förslag, som var uppe till beslut i fullmäktige och som partiet yrkade återremiss på, inte var färdigarbetade och genomtänkta. Isetorp tar också ut svängarna och påminner om fiaskot kring Arena Vänersborg, sossarnas och centerns ”storslagna projekt” från den förra mandatperioden, och undrar om:

”Vad får mig att misstänka att S och C planerar att bygga ytterligare en Arena fast den här gången nere vid Sanden?”

stormigVänsterpartiet har av någon anledning lämnats i fred av Dahlin och Carlsson. Kanske är det bara lugnet före stormen?

För det tredje.

Som argument för att vänersborgarna bör rösta på Socialdemokraterna och Centerpartiet nästa val, 2014, använder Dahlin (S) och Carlsson (C) den förda politiken under den förra mandatperioden, 2006-2010. Då, när Ljunggren (S) och Carlsson (C) satt vid rodret och styrde, var allt i Vänersborg hur bra som helst…

Håhå ja ja…

Att lägga ner Huvudnässkolan trots vänersborgarnas protester, att ”förlora” (ett ganska snällt ord i sammanhanget) 9 miljoner kr av skattebetalarnas pengar till ett privat fastighetsbolag (Toppfrys), att missa 17 milj kr i momspengar (Solängen), att säga nej till två medborgarinitiativ om folkomröstningar, att få JO-kritik ett flertal gånger för hanteringen av diarierna, att utan upphandling anlita nära vänner som konsulter och, naturligtvis inte att förglömma, Arena Vänersborg och fördyringen – från 140 till över 300 milj kr – genom hemliga beslut bakom skål och vägg.

Denna politik ska tydligen framhållas som föredöme när Socialdemokraterna och Centerpartiet går till val nästa år… Samma politik som vänersborgarna sa nej till 2010, då Socialdemokraterna gick från 21 till 12 mandat i fullmäktige och Centerpartiet backade från 5 till 3.

Antagligen resonerar Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) som så, när de skriver sin insändare i TTELA den 25 juni, att vänersborgarna har glömt hur politiken under den förra mandatperioden såg ut. Såvida de inte anser att vänersborgarna egentligen var så korkade att de inte såg eller förstod det förträffliga i den förda politiken…

arenavbgDahlin och Carlsson skriver om arenan:

”På sportcentrum vistas i dag cirka 11000 ungdomar i veckan. Vad hade de gjort om inte arenan och sportcentrum funnits?”

Ja, jag undrar verkligen vad dessa ungdomar hade gjort utan arenan nu i sommar. Visst, några hundra stycken spelar bandy på vintern. Men när det inte finns is? Som nu. Siffrorna över antalet besökare, som de anger, är dessutom höftade och samma personer räknas både två, tre och fyra gånger.

Det hade varit på sin plats, anser jag, att Dahlin och Carlsson äntligen hade visat åtminstone ett litet mått av självkritik i hur de hanterade arenabygget. Kanske förklarat varför de så okritiskt hade dragits med i den arenafeber som härjade i Sverige i början på 2000-talet. Eller bett om ursäkt för den enorma fördyringen av bygget. Eller åtminstone varit villiga att utreda orsakerna till det ekonomiska fiaskot. Eller tagit avstånd från hemlighetsmakeriet och alla beslut som fattades bakom skål och vägg.

Men nej. Inte ett ord självkritik. Istället skönmålar man den förra mandatperioden. Det är ingen bra grund att stå på inför nästa mandatperiod.

toppfrysOlagligheterna kring Toppfrys och de förlorade miljonerna i samband med ”affären” bortser Dahlin och Carlsson ifrån genom att i ovan nämnda insändare skriva:

”Det var för att säkerställa arbetstillfällen. Oss veterligen är det fortfarande verksamhet där – om än i annan regi och delvis andra jobb.”

Dahlin och Carlsson låtsas inte om det olagliga i hela hanteringen och att den som tjänade 9 miljoner var en privat fastighetsägare…

Även skolfrågorna tar Dahlin och Carlsson upp. De skriver:

”vi byggde och renoverade skolor.”

Inte ett ord om nedläggningen av Huvudnäs, trots ett enhälligt fullmäktigebeslut om att den skulle renoveras och trots vänersborgarnas massiva protester.

Socialdemokraterna och Centerpartiet tänker alltså använda den förra mandatperiodens politik för att åter få vänersborgarnas förtroende att styra Vänersborg.

Tror de verkligen att vänersborgarna glömmer så lätt?

Till sist några ord om Centerpartiets annonser i TTELA.

En annons lyder:

”Vi vill ha fler skolpersonal.
Vad vill (M), (Fp), (Kd)?”

skola3Visst vill Centerpartiet under trycket av en växande opinion, och Vänsterpartiet, ha mer pengar till skolan – i år och förra året. Men vänersborgarna lär väl inte ha glömt den exceptionella neddragning som skedde under den förra mandatperioden när Centern styrde Vänersborg tillsammans med Socialdemokraterna. Då genomfördes neddragningar i grundskolan på storleksordningen 40 miljoner kronor – något som grundskolan inte har hämtat sig från ännu.

Borde inte Centerpartiet ta upp det här? Borde inte Centerpartiet förklara för väljarna varför man vill en sak vid makten och en annan i opposition? Borde inte Centerpartiet, om de nu verkligen har ändrat åsikt i personalfrågan, ägna en liten liten rad åt självkritik?

En annan annons löd:

”Vi vill renovera brandstation i Vargön.
-det vill inte Miljöpartiet!”

Nä, Miljöpartiet ville inte fatta beslut i frågan, Miljöpartiet ville återremittera frågan. Så var det detsamma som ett nej? Njaa.

brandbilFrågan om en renovering av brandstationen i Vargön är väl kanske inte den mest brännande och viktiga frågan i Vänersborg. I och för sig är Bo Carlsson ordförande för NÄRF, Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Så sådana här frågor ligger honom varmt om hjärtat. Men frågan är väl om inte hans och direktionens lönesättning av höga tjänstemän är en större skandal än Miljöpartiets yrkande på en återremiss… (Se ”NÄRF”.)

Ska andra partier, än de borgerliga, kunna samarbete med socialdemokrater och centerpartister efter nästa val, så kan inte Socialdemokraterna och Centerpartiet fortsätta att skönmåla sin gamla politik. De måste tvärtom ta upp den för att förklara varför de gjorde som de gjorde.

Och ett visst mått av självkritik vore definitivt på sin plats.

Kategorier:Centerpartiet, S, Val 2014
 1. Per Sjödahl
  24 juli, 2013 kl. 10:27

  Att återremittera en fråga är väl ändå inte liktydigt med att säga nej. Det MP ville var att få till ytterligare förhandlingar för att få ned de kommunala kostnaderna. (Det är väl också väldigt ovanligt att kommunen tar lån för att rusta upp en fastighet som inte kommunen själv äger.)MP kommer självklart att bemöta C och S i media.

 2. Roy Andersson
  23 juli, 2013 kl. 22:22

  Den stora frågan är vad som skall hända eller inte hända under NÄSTA mandatperiod. S och C fick välförtjänt betala ett pris i förlorade mandat för förra perioden. Minialliansen skall få sitt i kommande val, men vad föreslår partierna i NÄSTA period? Vad blir det vi skall rösta på för olika förslag? Det vet vi inte än.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: