Hem > Nyheter och politik, Skandal, Topp > Se sig själv i spegeln

Se sig själv i spegeln

Det är min bestämda uppfattning att vänersborgarnas valbudskap var:Topp_logga

Det måste vara slut på allt mygel och mörkande!
Inga fler skandaler! Alla papper på bordet!

Jag tror att det också var förklaringen till, inte bara Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Välfärdspartiets stora framgångar i valet, utan också moderaternas. Även till Folkpartiets, eftersom Johan Ekström genom några debattartiklar gjorde en till synes helomvändning i arenafrågan månaderna före valet.

Förhoppningarna har redan kommit på skam.

På det sista kommunstyrelsemötet med den gamla majoriteten skulle man ta ställning till en skrivelse från kommunen till EU-kommissionen angående hanteringen av Toppaffären.

Ni har sett på Västnytt hur det stod till med svaret. (Se gärna Västnytts inslag från dec 2010.) Tveksamheter i kommunstyrelsens svar är bara förnamnet. Skrivelsen till EU-kommissionen bestod av rena felaktigheter, rena lögner. De inblandade vet ju vad som är sant och vad som är falskt. Det blir inte fel av en slump. De ansvariga trodde tydligen att de skulle komma undan med lögnerna.

De ansvariga? Jo, jag pratar om Lars-Göran Ljunggren och Bo Carlsson. Naturligtvis. Men också vårt nya styrande kommunalråd, Gunnar Lidell (M). Lidell har tyvärr varit inblandad i Topp-skandalen från allra första stund.

Naturligtvis undrar någon om Västnytt hade rätt, objektivt sett. Visst hade Västnytt rätt, därom råder det ingen tvekan. Om inte annat kan man höra det på Gunnars svar och dessutom se det tydligt på hans kroppsspråk.

Nu har kommunstyrelsen också skriftligen erkänt att det var fel. Korrigering. Kommunstyrelsens ordförande (i en vecka till) Lars-Göran Ljunggren har skrivit till EU-kommissionen. Att det är Ljunggren beror på att kommunstyrelsen inte ska sammanträda mer i år och det är bråttom med rättelsen. Ljunggren har tagit ändringen på delegation. Naturligtvis med Lidells goda minne. Rättelse och rättelse förresten. Ljunggren själv har använt ordet “förtydligande”. Det går självklart inte att erkänna att man ljög. Överskriften till Ljunggrens skrivelse är alltså “Förtydligande”, inte ens “Rättelse”. Inte som det kanske borde ha stått “Ursäkta att vi ljög. Här kommer sanningen.” Typ.

Så här stod det i kommunstyrelsens ursprungliga beslut till skrivelse:

“Sedan denna affär genomförts tecknade Hammar Nordic Plugg AB ett hyresavtal med de lokala företagarna som numera driver verksamheten i lokalerna.”

Ljunggren “förtydligar” i sitt delegationsbeslut:

”Redan innan denna affär genomförts tecknade Hammar Nordic Plugg AB ett hyresavtal med de lokala företagarna som numera driver verksamheten i lokalerna.”

Få små ord, men ack så lite det kan vara som skiljer sanning från lögn ibland. Och några miljoner till Hammar Nordic Plugg. Det här var inte den enda felaktigheten i skrivelsen, det fanns några fler…

Det jag tycker är anmärkningsvärt, förutom lögnen, är att hela kommunstyrelsen ställer sig bakom skrivelsen till EU-kommissionen. Med ett undantag så klart. Det är väl ingen större överraskning att James Bucci från Vänsterpartiet var den ende som reserverade sig.

De 14 som stod bakom den lögnaktiga skrivelsen (och lite annat) var:

Lars-Göran Ljunggren (S), Gunnar Lidell (M), Bo Carlsson (C), Joakim Sjöling (S), Marie Dahlin (S), Lennart Niklasson (S), Madelaine Karlsson (S), Dan Nyberg (S), Marianne Karlsson (C), Anders Forsström (M), Astrid Karlsson-Björkman (M), Lars G Blomgren (FP), Andreas Vänerlöv (KD) och Lars Rosén (FV).

Flera av dessa betongpolitiker ska sitta i kommunstyrelsen fyra år till.

Det jag inte förstår det är hur man kan sitta i kommunstyrelsen, det mest prestigefyllda politiska organet i kommunen – och bara lulla med. Alltså, inte läsa igenom skrivelsen till EU-kommissionen ordentligt, inte ta reda på fakta, inte överväga om det ligger eller kan ligga något i det James Bucci säger, inte tänka själva och inte rösta i sak. Nä, man röstar efter partipolitiska principer. Partiet först, sanningen sedan.

Hur kan man efter sådana här ryggradslösa beslut se sig själv i spegeln?

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: