Hem > LCHF > Fett bra med LCHF!

Fett bra med LCHF!

Som många av er känner till, så upptas mitt liv inte bara av skola och politik. Det går åt en del tid till mat också. Sedan exakt 8 månader tillbaka har jag nämligen flummat in på en ny diet – LCHF!

Dieten är inte speciellt märkvärdig, den går helt enkelt ut på:

Ät mindre kolhydrat och mer fett!

majjoDet betyder – ingen potatis eller pasta, inget ris eller bröd, inga frukter eller rotfrukter, inget godis och inga kakor. I stället mycket av ost, smör, bacon, ägg, grädde, majonnäs, crème fraiche och bearnaisesås. Och annat som är fett och gött! Och naturligtvis protein; kött, köttfärs, korvar, fisk osv. Det blir också mycket grönsaker (som växer ”ovan jord”).

Det är ingen större uppoffring att äta LCHF. Det är inte heller något flum.

Det fungerar! Du mår bättre.

Egentligen är det lite småsjukt. Hela idén går mot allt som Livsmedelsverket står för, mot de flesta kostråd, mot allt som ”dietläkare” som Stephan Rössner predikar – men LCHF fungerar.

Vad är det som fungerar?

Det viktigaste för min del är: mitt “matkoma” har försvunnit! Tidigare blev jag trött efter varenda måltid. Att undervisa lektionerna efter lunch var en plåga, när jag kom hem och åt, så somnade jag ofta i fåtöljen framför TV:n. Nu är tröttheten som bortblåst. Nu är jag pigg hela tiden. Jag lever 2-3 timmar mer varje dag!

Suget efter mellanmål och socker har försvunnit. Jag har slutat äta godis, kakor, bakelser etc. Suget är borta helt enkelt. Överhuvudtaget äter jag högst 3, oftast 2, gånger om dagen. Det myckna fettet som man äter varje måltid gör att man står sig – 6-7 timmar. Inga mellanmål.

En liten men viktig ”detalj”. Tidigare ägnade jag en del av natten åt att springa på toaletten. Det kunde bli både 2 och 3 gånger. Nu behöver jag inte det längre.

Och som många frågar mig om: nä då, tvärtom, magen har blivit bättre.

OK, OK, säger väl någon nu då. Då mår bättre, men inte kan det vara nyttigt men så mycket fett. Och inga nyttiga frukter…

Idag var jag på Vårdcentralen. Jag ville helt enkelt se om min kropp var lika bra som jag mådde.

Sedan jag startade med LCHF-dieten för 8 mån sedan:

 • jag har gått ner nästan 20 kilo.
 • omfånget kring midjan har minskat med 13 cm
 • vilopulsen har sjunkit
 • blodsockret har sjunkit och är numera normalt (en stor anledning till mina ändrade matvanor)
 • blodtrycket har sjunkit drastiskt och är nu helt bra (också en viktig anledning till övergången till LCHF)
 • blodfetterna är helt ok!

dahlqvistMed andra ord, allt som min kropp har ”provats” för har blivit bättre! Och jag har inte varit hungrig en enda dag!

Inget negativt? Jo, jag får laga mat för att ta med till jobbet. Och det kan kräva en del planering. Och extra jobb. Kanske är den feta maten dyrare. Å andra sidan äter jag inte lika ofta.

Dr Dahlqvist

Testa gärna. Det kan tyckas vara hokus-pokus. Men det är det inte. Det är en snabb och effektiv väg till att må bättre.

Kategorier:LCHF
 1. 25 februari, 2012 kl. 11:17

  Heja LCHF :!:

 2. 17 januari, 2012 kl. 09:32

  Det är viktigt att variera kosten och äta näringsriktigt även med LCHF, då försvinner suget efter kolhydratfyllda livsmedel som just vitt bröd, ris, spaghetti och potatis.

  http://www.fettdieten.se
  Max Gustaf Segerström

 3. Gunnar Johansson
  27 juni, 2011 kl. 22:36

  Hej Stefan!
  Jättebra att Du som är känd politiker går ut och talar om vad bra det är med lchfmat.
  Jag som är pensionär äter lchfmat. Lchfmat är bra för dom som diabetiker. Kan man få kostcheferna i kommun och friskolor att tänka om vore det bra. Skolorna följer livsmedels- verkets rekommendatior då är det blå mjölk, bröd,pasta och ris som gäller det är mycket kolhydrater som barnen får i sig. Kolhydrater är ju socker det är inte bra. Kom inte och säg
  att jag sportar behöver kolhydrater, se på Björn Ferry med flera idrottare.
  MVH
  Gunnar J

 4. 25 juni, 2011 kl. 15:17

  Jag slutade med normalkosten för ca 15 månader sedan – till förmån för LCHF. Det har bl a medfört att jag ”ätit bort” min akuta kärlkramp. Men i o f s så kan det hänga samman med att jag nogsamt dricker ca 700 mg biologiskt magnesium per dag också. Gissa om det känns som BINGO för en som är 70 år LivsErfaren. Som ensamhushåll – så vet jag också att LCHF-kosten totalt sett blir billigare – därför att de ständiga köpen av sådant som trimmar sockerdrogen är ju puts väck. Gissa vad det kostar att köpa godis, kakor, bullar, chips osv ständigt och jämt. Så det förvånar mig att ej fler – av t ex kostnadsskäl – väljer att tugga LCHF-kost. Men å andra sidan så VET ju en alkoholist att hans kropp tar stryk av alkoholsockret – men slutar ändå ej. Så sockerdrogen normalkosten är nog lika bekymmersam att överge – tror jag. Så Ni som fortfarande är normalkosttuggare – sluta hacka på dom alkoholberoende – för NI sitter ju i ”samma båt” – bokstavligt talat!

  • 26 juni, 2011 kl. 12:46

   Märkligt att de kunskapsfördjupande länkningarna i min text ”försvann”.

 5. 25 juni, 2011 kl. 13:10

  Jättekul läsning!
  Det är roligt med alla nya kanaler som sprider LCHF som vägen att bli friskare och piggare. Jag kan skriva under på allt du nämner.
  Själv är jag med och ger ut LCHF-magasinet 4 gånger per år. En tidning som fortsätter avslöja hur tokigt det blev och varför med rådande kostråd, tillgänglig även för alla de som fortfarande inte använder internet.
  Lev väl
  Margareta

 6. 25 juni, 2011 kl. 09:21

  Hej Stefan!
  Jätteroligt att läsa om dina hälsovinster med LCHF. Jag har själv praktiserad denna kost sedan 2006 och under tiden skrivit två böcker om det…den första som jag tror skulle intressera dig mest som politisk varelse är ”Ideologin och pengarna bakom kostråden” tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt (Den andra är kokboken ”LCHF till vardags – Riktig mat för familjer med tunna plånböcker”)

  Om du vill ha ett signerat ex av Ideologin och pengarna så mejla mig på:
  Per.wikholm (snabel A) bredband.net

  Med vänliga häslningar
  Per Wikholm
  Författare och för närvarande ombudsman för Socialdemokraterna i Uppsala

 7. Martina
  25 juni, 2011 kl. 07:43

  Fantastiskt!!jag är själv hängiven LCHFare och hoppas att Du som politiker sprider din kunskap och erfarenhet till dina kolleger röd som blå . Problemet sitter ju stenhårt fast hos Livsmedelsverket som fastnat i 50-talsstudier som ju gör folket sjuka och som endast är till gangn för läkemedelsjättarna. Lucka till!

 8. LCHF-gäst
  23 juni, 2011 kl. 22:49

  Det är härligt med riktig mat ”a la LCHF”. Grattis till matglädje.

  • 24 juni, 2011 kl. 22:07

   Jag körde denna diet ett tag. Jag gick ner till behaglig viktnivå. helt plötsligt längtade jag efter vitt bröd, ris spagetti, allt förbjudet. nu äter jag all fet mat + bröd, ris m.m.
   Jag väger mer än jag nänsin gjort. en varning utfärdas härmed.

   • Niclas
    26 juni, 2011 kl. 11:18

    Hade du bara fortsatt låta bli kolhydraterna så hade du ju behållit din ”behagliga viktnivå” – jag förstår inte vad du vill varna för…?
    (Bristande självdisciplin?)

   • Monica Hansson
    26 juni, 2011 kl. 16:42

    Ja, äter du både mycket fett OCH kolhydrater så ger du kroppen enorma mängder energi – som sparas = du går upp i vikt. Att hålla nere kolhydraterna är viktigt både för att inte gå upp i vikt och att hålla sockerberoendet stången.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: