Hem > Allmänt Vänersborg > Tjänstemannaflykten fortsätter!

Tjänstemannaflykten fortsätter!

För nästan exakt 2 månader sedan skrev jag här (här) på bloggen:

”Det verkar vara något grundläggande fel i Vänersborgs kommunala förvaltning. Flera tjänstemän försvinner till arbeten i andra kommuner.”

I fredags hände det igen. I diariet låg ytterligare en uppsägning.

Vänersborgs kommunjurist Andreas Billock säger upp sig. (Han har vad jag förstår fått ett jobb i statlig tjänst.) Billock tjänstgör just nu dessutom som kanslichef. Som bekant har kanslichef Claire Melin också sagt upp sig.

Vänersborgs två högsta jurister har sagt upp sig under kort tid!

Det verkar som något är grundläggande fel i Vänersborg. Varför säger så många högre tjänstemän upp sig?

Det kan jag naturligtvis bara spekulera i. Kanske är det så att många betongpolitiker utövar starka påtryckningar på att tjänstemännens arbete ska leda till vissa av politikerna bestämda resultat? Det har genom åren cirkulerat många historier om detta, om hur betongpolitiker agerar för att få tjänstemän att ”lyda” . Tyvärr är det något som inga eller väldigt få vågar berätta om. I varje fall inte offentligt. Därför är det naturligtvis svårt att veta hur mycket sanning det ligger i påståendena. Dock har jag hört det tillräckligt många gånger, stundtals även från så att säga förstahandskällan, för att jag ska skriva om det.

De här påtryckningar från politiskt håll skulle, om det nu är så, leda till att många tjänstemän finner en olust i arbetet i och med att de får göra ”våld på sin integritet”.

Jag har ingen aning om några sådana här påtryckningar ligger bakom kommunjurist Andreas Billocks avskedsansökan. Däremot kan man konstatera att Billock den senaste tiden har agerat tveksamt eller helt enkelt felaktigt i några fall. Det gäller t ex hans agerande i det som hände kring och i Byggnadsnämnden. Hans råd och juridiska tolkningar visade sig vara fel – på flera punkter. Det fick Dan Nyberg (S) att vid ett tillfälle skriva till honom:

”du sviker i din oförvitlighet”

I Topp-affären har Andreas Billock skrivit ihop ett försvar för kommunen (i ”tvisten” med EU-kommissionen), som han antagligen inte ens själv tror på.

Som sagt, det är spekulationer från min sida. Kanske finns det några bland mina läsare som kan kasta mer ljus över saken. Vad jag har förstått så finns det flera som arbetar inne i ”lejonets kula”, dvs kommunhuset…

Samtidigt har Billock naturligtvis gjort många bra saker. Självklart! Det råder det ingen som helst tvekan om! En del utredningar har till och med varit så bra att betongpolitikerna gömt undan dem! Jag tänker t ex på den utredning kring protokollen från produktions- och byggmötena under arenabygget som Billock gjorde tillsammans med Claire Melin. Den var så bra att den snabbt ”föll i glömska”. (Jag har skrivit om den här!)

Det är inget bra, snällt sagt, att flera tjänstemän söker sig bort från kommunen. Något måste göras. Tyvärr är väl de som kan ta tag i situationen just de som kanske är orsaken till den. Och dem kan ingen få bort förrän i september 2014…

Men den dagen kommer.

 1. Urban Kärvling
  12 september, 2011 kl. 16:48

  Det är ju fastslaget att du är ansvarig för Arenan. Jag är inte ett dugg förvånad att det också är ditt fel att duktiga tjänstemän lämnar kommunhuset.Skäms på dig!

 2. 12 september, 2011 kl. 09:36

  Kan inte låta bli att yttra mig kring en anonym kommentar:
  ”Tja det är lätt att klanka på andra!” Jag kan försäkra att det inte alls är lätt att tränga genom dimridåerna och att lägga pusselbitar för att visa var beslutsprocessen i den offentliga verksamheten inte följt regelverket.
  ”På varje blogg kritiseras tjänstemän ofta…” Detta är inget korrekt påstående.
  ”Du Kärvling och dina kumpaner skulle kanske tänka sig för innan ni öser er bitterhet över tjänstemän och politiska kollegor.” Vi utbyter många tankar över våra texter innan vi lägger ut materialet på nätet. Vi är fullt medvetna om att det känns mycket obehagligt för politiker när konsekvenserna av besluten analyseras offentligt. Sedan går det väl inte att neka att vissa politiska beslut är fel och skadar kommunen och att några tjänstemän har insett detta. Ordet civilkurage förekommer inte sällan med tillägget ”bristande”.
  ”Inte bidrar ni till att göra världen bättre snarare tvärtom.” Vänsterpartiet i Vänersborg har haft och har målsättningar för innevarande mandatperiod. Vi försöker göra vårt bästa och vill infria våra vallöften. ”Att göra världen bättre …” är en ambition som vi inte själv har skrivit ner i våra handlingar. Vi vill dock fortsätta att ge liv åt kommunens ädla vision ”en kommun där medborgarna känner sig trygga, delaktiga och har inflytande”.
  Lutz Rininsland
  kumpan med Stefan Kärvling

 3. Kalle Anka medborgare i Ankeborg
  11 september, 2011 kl. 23:25

  Surt sa räven… eller?
  Bitterhet är nog ett epitet som passar bättre som beskrivning på ”Anställd i Vänersborgs kommun…” s inlägg. ”Kumpanernas” uppdrag är i upplysningens tjänst och detta är naturligtvis besvärande för personer med dunkla syften – alla vi andra tackar så mycket!
  Skulle inte tro att tjänstemännen väljer att sluta pga Kärvlings blogg – att vara underställd nyckfullt agerande från politiker med mörkandets makt måste däremot vara förödande för tjänstemannahedern – och visst är det ditåt kritiken riktas i Kärvlings bloggar.

 4. Anställd i Vänersborgs kommun och trött på V
  11 september, 2011 kl. 21:03

  Tja det är lätt att klanka på andra! Är det några som ska rannsaka sig så är det väl vänsterpartisterna i Vänersborg. På varje blogg kritiseras tjänstemän ofta, vilka anställda vill höra att de finns på den och den bloggen och vad som skrivs där? Du Kärvling och dina kumpaner skulle kanske tänka sig för innan ni öser er bitterhet över tjänstemän och politiska kollegor. Inte bidrar ni till att göra världen bättre snarare tvärtom.
  Tack och lov att ni inte fick mer makt än ni fick, det hade varit förödande för kommunen…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.