Lekplatser

vbg_loggVänersborg är i mångas ögon, inte minst i vänersborgarnas egna, inte alltför sällan en lekplats för politiker. Beslut har under årens lopp ofta fattats lite hipp som happ – ”går det så går det” typ. Det har varit personliga preferenser och ambitioner som varit drivkraften och då har bolinerna stundtals varit ganska lösa. Vilket har betytt att besluten har kommit före ordentliga utredningar och underlag med följd att kostnaderna har skenat.

Det största och ekonomiskt mest katastrofala beslutet var givetvis bygget av Arena Vänersborg. S Anders Larsson, Lars-Göran Ljunggren och de andra ledande socialdemokraterna, och även centerpartister, och kristdemokrater, och folkpartister, var så besjälade av sin alldeles egen ”lilla” lekplats på is (eller kanske snarare i en loge vid sidan av) att beslutet om arenan togs innan allt var ordentligt utrett. Och det ledde naturligtvis till oerhörda fördyringar. Från 140 till 300 miljoner.

interpellation_arenanI april lämnade jag in en interpellation om Arena Vänersborg. Den ställdes till kultur- och fritidsnämndens ordförande Marika Isetorp (MP), eftersom arenan numera, efter årsskiftet, ligger under denna nämnds ansvarsområde.

Marika Isetorp började enligt utsago att intressera sig för politik därför att hon var motståndare till arenabygget… Och som oppositionspolitiker har hon varit mycket kritisk till alla pengar som har lagts på arenan genom åren.

Interpellationen ställde frågor om Isetorp hade planer på att titta med ekonomiskt konstruktiva ögon på sätt att maximera intäkterna och minimera förlusterna för Arena Vänersborg – t ex genom att hitta nya användningsområden för arenan, kanske ta bort isen och lägga konstgräs, eller genom att ta upp frågan om ägandeförhållandena kring arenan, kanske bjuda ut arenan till försäljning eller bilda någon typ av bolag där även privata intressenter ingick. (Du kan läsa hela interpellationen här.)

interpellsvar_arenanIstorp besvarade frågorna på sitt eget lilla vis på sammanträdet i juni:

”Om någon är intresserad av att köpa Arenan bjuder jag in till diskussion. Om det kommer fram bättre idéer för hur Arenan kan användas jämfört med idag är jag lyhörd för det.”

Hur som helst, så ser jag att jag har fått något slags svar från kultur- och fritidsförvaltningen. På kommunens hemsida hittade jag av en slump en sida om arenan som hade lagts upp den 14 juli (se här). Rubriken är:

”Under våren har Arena Vänersborg fyllts med rekordmånga evenemang”

Och så räknar kultur- och fritidsförvaltningen upp en hel massa evenemang:

 • ”Kaninmässan kanin2
 • Ung Företagssamhetsmässa
 • VFKs Loppis
 • Vänersborgsgalan
 • Bomässan
 • VHCs Loppis
 • VGFs lokala och nationella gymnastiktävling
 • Äldremässan
 • Tillgänglighetsmässan
 • Studentavslutning
 • Skolavslutning – Mariedag
 • Skolavslutning – Torpa
 • Skolavslutning – Tärnan
 • Schoolsout
 • New Wine – sommarkonferens”

Och det är ju trevligt och självklart bra att arenan används, när den nu står där den står. Fast det hade ju varit mer eller mindre skandal om 300-miljoners-bygget hade stått tomt och outnyttjat…

Men samtidigt som kultur- och fritidsförvaltningen berättar om alla arrangemang kanske den skulle ha passat på att utlysa en liten frågetävling, typ:

1Vilka av ovanstående arrangemang anordnades när isen låg spolad?

På kommunens hemsida får vi dessutom veta att:

”Utöver de 15 evenemang har det även arrangerats lokala näringslivsmässor, enskilda företagsevent och seminarier.”

Så ska man lyssna till och lita på kultur- och fritidsförvaltningen så var intentionen med min interpellation om arenan totalt meningslös. Arena Vänersborg är ju bokad dagligen! Det är så många arrangemang och event så att man börjar undra om inte Vänersborgs kultur- och fritidsförvaltning anser att kommunen skulle behöva en arena till…

Men så var det där som inte sägs…

Arenan kostar Vänersborgs skattebetalare ungefär 27 miljoner kronor netto varje år. Det är 74.000 kr om dagen. Och då är ju den naturliga frågan, kan man väl tycka – hur mycket har intäkterna ökat i år med denna uppsjö av arrangemang?

Och då skulle kultur- och fritidsförvaltningens frågetävling ha sin andra fråga klar:

2Vilka av ovanstående arrangemang genererade en intäkt på 74.000 kr om dagen?

Kultur- och fritidsförvaltningen låtsas symptomatiskt nog inte om arenans kostnader…

S Anders Larssons och sossarnas alldeles egen lilla lekplats visade sig bli ett mycket kostbart projekt. Och kommer så att förbli i ytterligare 27 år. Det är inte bara de nu levande vänersborgarna som får vara med att betala för lekplatsen – alla har inte fötts än som ska vara med och bidra…

plantaget4Några av dom som ska vara med och betala i framtiden leker just nu på den senast uppförda lekplatsen, den vid Plantaget. Den här lekplatsen var betydligt billigare. Den kostade 1.650.000 kr, vilket dessutom i stort sett var inom budget. Det satsades enligt uppgift några kronor extra, eftersom det blev lite pengar över från det övriga arbetet på Plantaget.

Och till skillnad från den stora lekplatsen vid Idrottscentrum har lekplatsen vid Plantaget blivit en succé. Det har jag skrivit om förut. Det är fortfarande fullt med barn varenda dag. Det är en fröjd att gå genom det numera ljusa Plantaget (även om himlen är mörk) och se alla barn och föräldrar vid lekplatsen.

seniorI Spanien byggs andra typer av lekplatser – lekplatser för äldre. (Se här.) Anledningen är att hålla de äldre aktiverade och hälsosamma, samtidigt som de får umgås med andra äldre.

Det vore väl något för Vänersborg? En lekplats för de äldre, de som får vara med och betala den stora lekplatsen med sämre äldreomsorg.

Dessutom skulle väl politikerna i Vänersborg kunna leka på en sådan här lekplats istället för att leka med skattebetalarnas pengar i storslagna och kostnadskrävande projekt…

 1. brålandabo
  30 juli, 2015 kl. 17:54

  Nog är det så … att man sitter och har lite huvudräkning då man läser ttela till frukostkaffet …. hmm … 4 gubbar heltid i två veckor bara för att tillverka is av 350 kubikmeter vatten varje sommar ….. till detta kommer material en och jäkla massa elström. Och så hålla denna is i bra skick under 10 månader. Man förstår faktiskt att Arenan kostar ca 28.000.000 årligen i drift och kapitalkostnader. Tror sjutton att andra kommuner gärna vill komma till Vänersborg och träna för en billig peng då den egna kommunen på hemorten är ekonomiskt smart nog att inte tillverka is i en lyxig arena för ett fåtal idrottsmänniskor.
  Moderaten Lena E W har haft insyn i ekonomin och skriver på moderaternas blogg att tyvärr endast ca 1 miljon kr är arenaintäkter till kommunen, varje evenemang är därmed en rejäl ekonomisk förlust. Förundras över att det därför inte är någon chefstjänsteman som reagerar och lämnar rapport till politikerna att detta måste vara tokfel. Men de är väl rädda för sitt anseende.
  För evenemangen uppradade i Kärvlings blogg har ju egentligen inte plötsligt startat i och med Arenans tillkomst 2009. Det har funnits fantastiska cuper, mässor och tillställningar förr på Idrottsgatan i Vänersborg. Skillnaden är nu att allt verkar flyttats över till arenan för att på så sätt helga begreppet ”fullbokad”. För visst hade vi med god samverkan erbjudit möjligheter till fantastiska evenemang med kaninutställningar, loppisar, galor och mässor i idrottshuset eller någon annan av kommunens ägda stora lokaler runt kommunens geografiska område. Och skol- och studentavslutningar för den centrala skolenheten har ju kunnat genomföras i Vänersborgs kommun i alla tider utan just denna gigantiska byggnad som en lyxigt plats. Men vi får inte glömma att grundsyftet med arenan var att ge föreningen IFK Vänersborg en tränings- och matcharena inomhus.
  Jag träffar ibland folkvalda politiker (bland annat inom M, S, C) som är väldigt emot arenans kostnader … detta bara liksom på tu man hand … fattar inte varför de sedan inte vågar stå för sin åsikt i talarstolen. Nickedockor och fegisar!
  Arenan är av den storleken att den måste drivas effektivt i ett aktiebolag. Gör det bästa av att byggnaden står där … var effektiva … kämpa för välbetalda evenemang.
  Förslag: Låt (tvinga) de kommunala bolagen Vattenpalatset AB eller Vänersborgsbostäder AB köpa och ta över driften av Arena Vänersborg.

 2. Pontus
  29 juli, 2015 kl. 08:35

  Om bara Länsstyrelsen kunde omyndigförklara Vänersborgs kommun så skulle inte så många skadas av leken som pågår i kommunhuset. Jag är för en lekplats till i plantagen så det avlastar bil-bingon och Kommunfullmäktige-bingon, så dessa inte behöver dra hela lasset för dessa lekar.

 3. Jonas Derehn
  27 juli, 2015 kl. 12:09

  Många av dom som kommer att vara med att betala arenan i framtiden befinner sig i arena dagligen vinter tid.
  Det börjar nästan patetiskt detta hat mot arenan och att den ska användas till allt möjligt.
  Håller med dig att det var ett vansinne att bygga en arena för 300 miljoner kr men nu står den där.
  Är din tanke Stefan att inte överhuvudtaget ha någon bandy is i Vänersborg?
  Eller tänker du använda den gamla bandy plan och spola upp is på.I sådana fall i får du dra ifrån is kostnaden på vad det kostar att ha is utomhus istället för i arenan.
  Dom andra fasta kostnaderna är nog svåra att bli av med.
  Tillskillnad ifrån den stora lek platsen har den lilla blivit en succé skriver du.
  Gå ner till arenan en eftermiddag i november eller en lördag förmiddag så kommer du se att den är full av barn och ungdomar som anväder isen.Om det är prisvärt går att diskutera men en succé likväl.När vi nu har arena är det dock tråkigt att du vill kasta ut dessa ungdomar den största delen av tiden fylls den faktiskt av ungdomar och inte av Ifks a lag
  Kan glädja dig åt att allt inte blivit bättre för dessa ungdomar när dessa ironiskt nog fått mindre istider sedan arenan är byggd.
  Är din tanke att arenan hela tiden ska hyras ut till andra aktiviteter så vore det lämpligt med is på den gamla bandy plan.

 4. 26 juli, 2015 kl. 21:02

  3082 kr / timme och en uthyrning mellan tex tors-sön blockerar ju ungefär 36 timmar före och 24 efter så kostnaden skulle då bli ca 470000 kr om man har 100 % teckning . Till det kommer kringkostnader . skulle vara kul att veta hyresnivåerna in .

 5. Roy Andersson
  26 juli, 2015 kl. 20:32

  Jättebra förslag, Stefan, om det inte strider mot otillåten konkurrens mot privata gym, att ha motionsredskap för äldre intill lekparken!
  När det gäller arenan så sas det att evenemang skall betala det mesta av kostnaderna för att idrotten inte orkar med så mycket. Okay, då skall arenan aldrig öppnas om det inte är ett evenemang som gör rätt för sig. Lena E W sa för något år sedan, om jag förstått henne rätt, att dessa evenemang inte ens betalade en hyra som betalade extrakostnaderna för sig själva, att det var en ren förlust att sätta nyckeln i dörren och släppa in dom.
  Då skall heller inte dörrarna öppnas. Hyran är: Alla extrakostnader + 74 000 per dag. Betala eller försvinn.
  När det gäller arenan i stort så räcker det inte att ta ställning till inkomna förslag. Det behövs också egna initiativ för att få bort en förlamande utgift från kommunens budget.

 6. 26 juli, 2015 kl. 20:20

  över 6 miljoner är inte försvarbart för en lekplats stefan

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: