Hem > Äldrevård > Äldreombudsman

Äldreombudsman

almanackaDe sista veckorna/månaderna har jag varit lite involverad, kan man väl säga, med äldre släktingars boende. Det har handlat om en flytt från det gamla invanda boendet, som sedan decennier tillbaka har varit ”hemma”, och allt vad det innebär, till ett äldreboende.

Det har inte bara gett mig en del ”extra arbete” utan också en hel del att fundera över…

Det är tydligen andra som också funderar på detta med äldrevård. Eller som Eva Castberger (FP i Trollhättan) kallade de äldre i TTELA i torsdags – ”gruppen årsrika”. Castberger skrev en debattartikel om missnöjet med äldreomsorgen i Trollhättan och krävde en oberoende och opartisk tjänsteman. Denne skulle ta emot klagomål från missnöjda äldre.

I Vänersborgs fullmäktige behandlades i våras en motion från Morgan Larsson och välfärdspartiet om att inrätta en äldreombudsman. Lite uppseendeväckande var för övrigt att folkpartiet i Vänersborg röstade nej till detta krav, trots att det stod i det kommunala valmanifestet att folkpartiet ville:

fp_val2”Införa en äldreombudsman”

Morgan Larsson motiverade förslaget om att införa en äldreombudsman med att äldre och anhöriga skulle kunna vända sig dit för att bland annat framföra kritik och klagomål. Ungefär som Castberger i sin debattartikel.

Med den erfarenhet som jag har fått utifrån mina kontakter med äldrevården i Vänersborg kan jag inte på något sätt se att de äldre skulle ha någon ”motståndare” i kommunen, att en ombudsman skulle behöva ta tillvara de äldres intresse mot någon. (Hur det är i Trollhättan vet jag inte.)

Min erfarenhet är att äldrevården i stort sett fungerar alldeles utmärkt. Naturligtvis finns det alltid en förbättringspotential. Men personalen, inklusive alla chefer, är otroligt hjälpsamma, lyssnande, service-minded och dessutom mycket trevliga. 

vfp_loggaNYVälfärdspartiet skriver emellertid också i sin motion:

”vända sig att få råd och stöd … kunna hänvisa och förmedla kontakter…”

Och då börjar motionen att tangera mina ”nya” tankar…

Det är oerhört mycket som krävs vid en flytt. Förutom själva ”ansökningsproceduren”, som föregår alltihop, så är det en oerhört massa praktiska saker som de äldre måste ta itu med.

Vid en flytt ska de inte bara ha med sig nödvändiga saker som kläder (sommar och vinter), skor, sängkläder, TV, radio och jag vet inte allt till det nya boendet. Allt ska väljas ut, kläder tvättas, namnas och – transporteras. Sedan ska den gamla bostaden städas och allt som finns där måste ”inventeras” och sorteras. Det är en grannlaga uppgift. Gamla uttjänta saker kanske måste köras till återvinningen, allt som inte ska tas med till äldreboendet kanske måste säljas eller kanske ges till Erikshjälpen eller Röda Korset. Eller ska en auktionist anlitas…?

Och barnen? Vad ska de ha? Och vem ska ha vad?

maklareOch sedan ska bostaden säljas… Kontakt med mäklare ska tas… Och vem ska klippa gräset under tiden…? Och tömma brevlådan…? Och betala räkningarna som kommer till den gamla adressen…? Och all reklam som snabbt fyller brevlådan och visar att huset är tomt, vem ska tömma den ett par gånger i veckan?

Och sedan ska TV-licensen sägas upp, liksom bredbandet. Tidningsprenumerationerna ska adressändras, folkbokföringen måste uppdateras…

Det finns hundratals små detaljer som man i förstone inte tänker på som måste åtgärdas. Det dyker upp saker hela tiden. Tro mig.

Sedan var det detta med det ”administrativa”…

Det ska fyllas i blanketter, blanketter som ofta är mer eller mindre obegripliga. Bilagor ska tas fram och bifogas. Det kan vara deklarationshandlingar, tillgångar, fonder, avtal osv.

För att ta ett exempel. Undertecknad hade (har) så att säga en del kontakter med Pensionsmyndigheten i Stockholm. För att det skulle bli rätt och riktigt så tog jag hjälp av det lokala kontoret i Vänersborg. Efter 30 minuters köande (kontoret är bara öppet en dag i veckan under sommaren), så visade sig personalen mycket hjälpsam med att fylla i blanketter, kopiera och skicka in bilagor. Det kändes bra. Ett tag… Efter två veckor kom ett brev från Stockholm. Handlingarna skulle kompletteras med ytterligare uppgifter och bilagor…

old_man3Allt det här ska de äldre ta itu med samtidigt som det sker en oerhörd omställning i deras liv, en omställning som oftast upplevs ganska jobbig. Och de äldre är just – äldre. Kanske 80+. Man kanske har svårt att gå – att cykla eller köra bil är inte att tänka på. Händerna är kanske lite skakiga så att man har svårt att skriva. Eller att hitta rätt knappar på telefonen. Minnet kanske sviktar.

Man har blivit gammal…

Den ekonomiska sidan av en flytt, och ett liv, för en pensionär är ett kapitel för sig…

Välfärdspartiets motion om en äldreombudsman avslogs av fullmäktige. Jag själv var så att säga inte heller odelat positiv… Jag har ändrat mig. Inte så att jag köper Morgan Larssons motivering, men en äldreombudsman behövs. Definitivt.

Jag kan inte se hur de äldre ska, och kan, klara allt som krävs vid en flytt till ett äldreboende. Alla äldre har inte anhöriga, eller anhöriga som bor i samma kommun. Eller anhöriga som kan…

Jag undrar till och med om det inte sitter äldre i Vänersborg, just nu, isolerade, utan anhöriga, och inte vet hur de ska handskas med vardagen och hur de ska kunna förändra sin situation. Och flytta till exempelvis ett äldreboende.

En äldreombudsman i Vänersborg är helt nödvändig!telefon

Och ska jag vara ärlig, jag hade verkligen, rent personligt, önskat att det hade funnits en äldreombudsman i Vänersborg.

Jag hade ringt direkt!

Kategorier:Äldrevård
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: