Hem > Budget 2014 > Budget 2014: Gräl inom oppositionen!

Budget 2014: Gräl inom oppositionen!

Tuffa tag. Ända in i kaklet.kaklet

midsommarPå Sveriges riktiga nationaldag, midsommarafton, så skriver socialdemokraternas Marie Dahlin och centerns Bo Carlsson ett riktigt tufft debattinlägg i TTELA (kan läsas här). Måltavla för kritiken är – Miljöpartiet.

Valrörelsen 2014 har börjat!

Dahlin (S) och Carlsson (C) skriver:

”Miljöpartiet har en inställning som skrämmer, de är oförmögna att ta ställning. De vågar inte ta beslut om budget, de vågar inte ta beslut om en renovering av brandstationen i Vargön och de vågar inte ta beslut om det ‘gamla Holmenområdet’.”

Det är ord och inga visor, men i sak är det helt korrekt. Miljöpartiet ville inte ta ställning i dessa frågor (i fullmäktige), utan yrkade på återremiss.

Dahlin (S) och Carlsson (C) igen:

dizzy”Nu hänger budgeten på ett veligt och obeslutsamt Miljöparti.”

Budgetbeslutet är kommunfullmäktiges viktigaste beslut. Det avgör hela utvecklingen för nästkommande år. Och det är inte första gången som man inte vet var man har Miljöpartiet. Partiet har tidigare kompromissat och kommit överens, under de sista skälvande minuterna, med mini-alliansen. Och även i år har Miljöpartiet öppnat dörren för en överenskommelse…

Marika Isetorp (MP) i TTELA:

”Vi brukar få igenom en del saker genom att förhandla.”

Det är inte bara Dahlin och Carlsson som anser att miljöpartisterna velar. Miljöpartisterna i Vänersborg verkar inte ha någon stabil ideologisk grund att stå på. Ofta verkar det viktigaste för miljöpartisterna vara, att just de själva får igenom något förslag, vad det än må vara. Det tycks vara viktigare än att se till helheten eller till vänersborgarna. Det gör att andra partier sällan, särskilt i för kommuninvånarna avgörande frågor, vet var de har Miljöpartiet. Miljöpartiet har t ex två år i rad nöjt sig med mindre pengar till Barn- och Ungdomsnämnden, i utbyte mot att skogen vid Mariedal Östra bevaras.kotte

Kanske är detta den ideologiska grunden för Miljöpartiet, skogar före skolor…? (Eller lite vitsigt, träd före kottar…)

Det är svårt att samarbeta med Miljöpartiet i Vänersborg. Och det är ur det perspektivet man ska se dagens debattartikel från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

question_mark2Eller?

Vill socialdemokrater och centerpartister i Vänersborg verkligen samarbeta? Vill socialdemokrater och centerpartister samarbeta med Miljöpartiet?

Vill socialdemokrater och centerpartister samarbeta med några andra överhuvudtaget, t ex Vänsterpartiet?

Marie Dahlin (S) sa i TTELA den 28 maj:

”Vi är inte beredda att ändra vårt förslag.”

Är det inte så att Socialdemokraterna och Centerpartiet bara vill att de andra kall_handoppositionspartierna helt enkelt ska rösta på deras färdiga förslag…? När vi i Vänsterpartiet har kommit med några försiktiga trevare om samarbete eller kompromisser, så har vi bara mötts av en mer eller mindre kall hand.

I TTELA sa Bo Carlsson (C), också den 28 maj:

”Vi har ändå en hyfsad tilltro på att vi får en majoritet för förslaget.”

Det är ingen bra utgångspunkt för samarbete. Det kan få vilket parti som helst att se rött. Eller grönt. Socialdemokraterna och Centerpartiet har under hela budgetprocessen visat upp en inställning som definitivt inte har uppmuntrat till samarbete, eller kompromisser.

Det är inte heller helt oväsentligt att se lite bakåt i tiden, för att förstå Miljöpartiets inställning. Särskilt nu som Marie Dahlin och Bo Carlsson också vill framställa sig som den stora, och enda?, oppositionen.

arena_vbgUnder en lång rad av år har Socialdemokraterna och Centerpartiet varit överens med Moderaterna och de andra borgerliga partierna om budgeten och andra stora frågor. Under den förra mandatperioden rustade de t ex tillsammans ner grundskolan i Vänersborg och de lade tillsammans ner Huvudnässkolan. Istället satsade de tillsammans på Arena Vänersborg (moderaterna pratade stundtals om en mindre bandyhall) och de stod tillsammans bakom skandalen kring Toppfrys.

Socialdemokraterna och Centerpartiet mobbarebehandlade då Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som om de inte var vatten värda.

Det fortsatte denna mandatperiod.

När ordförandeposter skulle väljas till fullmäktige, nämnder och styrelser efter det senaste valet 2010, så röstade Socialdemokraterna och Centerpartiet tillsammans med mini-alliansens borgerliga partier. På det sättet höll de Vänsterpartiet och Miljöpartiet utanför ”maktens boningar”, trots att både Vänsterpartiet respektive Miljöpartiet fördubblade sina platser i fullmäktige. Socialdemokraterna röstade t ex på Kerstin Andersson (FP) som vice ordförande i fullmäktige i stället för Marianne Ramm (V), de röstade på Johan Ekström (FP) som 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen i stället för James Bucci (V) och de röstade på kristdemokraten Orvar Carlsson som 2:e vice ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden i stället för Marika Isetorp (MP)…

Det är viktigt att ha det här i åtanke för att förstå dagens situation. För min del vore det befriande, och kanske till och med nödvändigt, om Socialdemokraterna och Centerpartiet tog upp sitt tidigare agerande till skärskådande. Det borde ha varit dags för omprövning och självkritik för länge sedan.

Jag kan förstå, och dela, Dahlins och Carlssons kritik av Miljöpartiet. Men i och med att de valde att göra den offentlig, på debattsidan i TTELA, kan den leda till ett motsatt syfte. Kritiken kan driva Miljöpartiet rakt i armarna på den styrande mini-alliansen. Och det kan i sin tur leda till att fullmäktige kommer att fatta beslut om en besparingsbudget istället för en offensivare budget. Som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill.

Och det vore tråkigt för Vänersborg. Kommunen behöver satsa på Vänersborgs barn och ungdomar, sjuka och gamla.

Till sist. Dahlin och Carlsson skriver i debattartikeln:

”Brist på ledning och styrning av stora mått uppvisades av innehavarna av styrande positionerna”

val2014Det är helt rätt. Vänersborgs styre fungerar inte. Vänersborg behöver ett nytt. Och tänk, jag tror också att väljarna drar samma slutsats om drygt ett år.

Det kanske emellertid är läge – för både socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister – att påminna sig om att det är lika sannolikt att det blir ett regimskifte i Vänersborg, som det är osannolikt att det blir ett eller två partier som ensamma får majoritet…

Kategorier:Budget 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: