Hem > BUN 2014 > Lugnt BUN på gång

Lugnt BUN på gång

kattNu ligger min lilla bemärkelsedag bakom mig. TACK ALLA FÖR GRATULATIONERNA! De värmer!

Men ingen rast och ingen ro, nu står politiken återigen för dörren…

Närmast är det sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden, i varje fall för min del. På måndag är det dags.

Jämfört med förra mötets ”nattmangling”, så är föredragningslistan dock extremt kort denna gång – bara 9 ärenden. Och egentligen inget som är kontroversiellt. Inte vad jag kan se åtminstone.

Nämnden ska besluta om premiemedel och revidering av delegationsordningen, nämnden ska få ta del av en verksamhetsuppföljning och en delårsrapport. Det sistnämnda inte helt oväntat… Delårsrapporten är dock inte utskickad än.

Barn- och Ungdomsnämnden ska också utse årets ”vinnare” av 2014 års idrottsstipendium ur Tor Wiboms Idrottsfond. Det finns fem kandidater att välja på.

strom_slottUnder punkten ”Information från ordförande” kan det bli lite ”spännande”. Nämnden ska få information om en ”skriftväxling” mellan kommunen/Barn- och Ungdom och Ströms Slott, via Förvaltningsrätten.

Ströms Slott (Magnus Olsson) har överklagat ett beslut till Förvaltningsrätten om att företaget inte får bidrag för att öppna en enskild förskola i kommunen. Sedan läste Magnus Olsson en TTELA-artikel den 6 april. Där intervjuades Sven-Eric Sjöbergh om nämndens framtida behov av investeringar i lokaler för förskola och grundskola. Magnus Olsson kompletterade då sitt överklagande i rätten med denna artikel.

stryka_underI artikeln står det, vilket Magnus Olsson har strukit under till förvaltningsrätten:

”Anledningen till att det behövs investeringar är dels att det blivit fler barn i vissa områden, dels att lokaler som idag används som förskolor inte är byggda för det och dels för att kommunen inte får använda vissa lokaler i det skick de är i idag.”

Och vidare:

”Men prognoserna säger att till 2017 behövs ytterligare fyra avdelningar, vilket motsvarar ytterligare en ny förskola.”

Magnus Olsson menar att denna artikel talar för hans sak i rättsprocessen. I marginalen till kopian av artikeln har han skrivit:

”Sven-Eric Sjöbergh ansvarig för lokalplanering Vänersborgs kommun intervjuas om det ökade behovet av barnomsorgsplatser i just det område Ströms slott AB velat etablera sig.”

Barn och Ungdom har fått möjlighet att bemöta denna nya inlaga från Magnus Olsson. Det är den handlingen som ligger med i utskicket till nämndledamöterna. (Svaret är för övrigt redan inskickat till Förvaltningsrätten.)

Skoljuristen hävdar i sitt svar att:

”Något ökat behov av barnomsorgsplatser i just det område som Magnus Olsson velat etablera sig framgår varken av artikeln eller är fallet i verkligheten.”

ord_mot_ordOrd står således mot ord.

Jag är ingen förespråkare för varken enskilt drivna välfärdsföretag eller vinster i välfärden, tvärtom tycker både jag och Vänsterpartiet att det inte hör hemma på det här området.

Å andra sidan ska lagar följas. Jag förutsätter att vi i kommunen gör det.

Det ska hur som helst bli intressant att få reda på mer. För övrigt pågår det två andra rättsprocesser mellan kommunen och Ströms Slott AB.

Det råder alltså en relativ politisk stiltje i Barn- och Ungdomsnämnden. Det rör sig desto mer i Kommunstyrelsen. Budgeten för 2015 var uppe igår onsdag – och det märks att det är val i höst. Kan man väl säga utan att ta i… Det kan du läsa mer om på Vänsterpartiets hemsida.

Jag återkommer själv i budgetfrågan senare.

Kategorier:BUN 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: