Hem > Arena Vänersborg, IFK, Kultur- och Fritidsnämnden > Augustsson om Arena Vänersborg

Augustsson om Arena Vänersborg

“Vad är alternativet? Det är ju att vi inte skulle ha en arena som fungerar överhuvudtaget.”

Så börjar inslaget i P4 Väst som sändes igår (klicka här). Det är kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) som intervjuas.

Det är ett märkligt sammanträffande att P4 Väst uppmärksammar Arena Vänersborg just dagen efter att jag bloggade om den. (Se “Arena Vänersborg 2023”.) Men det är naturligtvis bra och viktigt att P4 Väst lyfter problemen, eller utmaningarna, som Vänersborgs kommun står inför. Det är ju tyvärr inte så ofta som radiostationen i Uddevalla gör det…

I intervjun säger Benny Augustsson också:

“Om man skulle kunna skruva tillbaka allting i tid så är det klart att önskemålet hade varit att livslängden hade varit längre på ett sånt men nu är vi där vi är.”

Ja, det var många misstag som gjordes när arenan uppfördes. Beslut och byggstart gick så snabbt att man inte hann ta reda på alla fakta innan bygget sattes igång. För att uttrycka det milt. Men så blev det som det blev… Det blev en ytterst dyrköpt läxa. Men förhoppningsvis en läxa, en läxa som man kan lära sig av. Och det är väl det minsta man kan begära, att kommunen tar lärdom av misstagen.

Jag skrev i tisdagens blogg (se “Arena Vänersborg 2023”) att det vore klokt av kommunen att avvakta den genomlysning av Arena Vänersborg som kultur- och fritidsnämnden har fattat beslut om – innan eventuella investeringar i taket och annat sätts igång. Politikerna måste först, kanske med hjälp av en invånardialog, bestämma sig för vad man vill med arenan. Det vore väl att lära av de gångna misstagen? Jag hoppas att Benny Augustsson (S) och de styrande partierna, liksom oppositionen, har is i magen (om uttrycket tillåts) och avvaktar genomlysningen.

Det är inte omöjligt att en sådan genomlysning kan lägga både gamla glömda och helt nya fakta på bordet om arenan. Den här investeringen på 22 milj för taket behöver nämligen, enligt uppgift, göras om efter ungefär 10 år. Takduken som ska bytas håller inte längre. Är det värt att lägga 22 milj kr nu och ytterligare 22 milj kr om 10 år? Och vem vet förresten om 22 milj räcker, kostnaden uppskattades innan de enorma kostnadsökningarna i byggsektorn var ett faktum.

Och är det riktigt och klokt att avsätta ytterligare 10 milj kr i investeringsbudgeten till arenan – 2 milj kr i år för bland annat planering, upphandling etc och 8 milj år 2024 för snörasskydd och skärmtak samt invändig belysning?

Kanske kan också en genomlysning komma fram till hur det står till med väggar och golv efter 15 år av läckage. Och konsekvenserna av att hela arenan rör på sig.

Och hur står det till med isolering och värmeläckage, som kommunens tidigare kommunalråd Gunnar Lidell frågade i en kommentar till min förra arenablogg? (Klicka här.)

Lidell skrev:

“Jag har ju inte det exakta underlaget för vad som ingår i ”omläggning av takduk” mm, men man får ju iaf hoppas kostnaden för byte av fuktig isolering ingår. Spekulerar i att ca 30% av isoleringen är vattenskadad, det blir drygt 3000 kvm isolering som behöver bytas ut.”

Lidell skrev vidare att fuktig/blöt isolering är mycket mindre isolerande och dessutom mycket tyngre per kvadratmeter.

En kunnig och intresserad expert med eget företag i branschen gjorde 2013 en undersökning av arenan på eget bevåg. Undersökningen gömdes förresten undan av kommunen och diariefördes inte förrän drygt 3 år senare. Nu verkar undersökningen ha glömts bort.

Undersökningen med värmekameror visade att Arena Vänersborg “läckte värme som ett såll”, som Lidell skrev i sin kommentar. Experten hade många och utvecklade synpunkter. Jag talade, då det begav sig, med en person som var bevandrad i byggnadstekniska frågor. Hen kommenterade rapportens resultat:

”Det är ju klarlagt att arenan inte byggdes som en multiarena. Den har diffusionsspärren på fel sida, tydligen. Den är byggd för kyla och inte värme. Dessutom verkar den ta allvarlig skada i bärande konstruktion av kondensen. Den står nog inte i mer än 20-30 år från byggstart utan omfattande ombyggnad/takbyte.”

Det är inte en “omfattande ombyggnad/takbyte” kommunen får för 22 milj kr. (Det går att läsa betydligt mer om undersökningen i en blogg från den 15 september 2016 – “Märkliga turer kring arenan”.)

Benny Augustsson verkar emellertid inte tvivla på målet – investeringarna i arenataket mm ska verkställas, punkt, slut. Han nämner inget om någon genomlysning eller utredning i intervjun. Vänersborg ska tydligen ha en arena som “fungerar överhuvudtaget”, precis som tidigare. Jag är inte säker på att Benny Augustsson har lärt sig läxan…

Det korta inslaget i P4 Väst tar också upp frågan om varifrån pengarna till investeringen ska tas. Det kan naturligtvis inte ordförande Augustsson (S) uttala sig om i detta läge.

“Jag kan inte gå in och tala om att det är vissa verksamheter som konkret får stryka på foten på grund av det här, utan det är ju en helhet.”

Ja, det är riktigt, det är en helhet. Kommunen har bara en påse med pengar. Men det betyder självklart också att pengarna måste tas någonstans ifrån, andra verksamheter får med nödvändighet ”stryka på foten”. Det är väl en inte alltför avancerad gissning att t ex andra föreningar och idrottsanläggningar är de som i första hand får stå tillbaka. Det kan också bli så att pengar tas från skola, vård och omsorg. När alla fakturor för Arena Vänersborg skulle betalas kring 2009-2010 så skedde det till priset av massiva nedskärningar inom grundskolan.

Det måste ske en ordentlig dialog kring Arena Vänersborg. Med tanke på alla diskussioner kring arenan som just nu pågår i flera grupper på Facebook så är arenan fortfarande ett hett och kontroversiellt ämne. Kommunen får inte heller ägna sig åt drömmar och förhoppningar, alla beslut måste fattas på gedigna underlag.

Det finns emellertid åtminstone en mycket positiv sak med arenan. I den finns AK:s restaurang. Jag tror att det kan vara Vänersborgs bästa…

 1. Erik Bengtsson Meuller
  29 mars, 2023 kl. 22:40

  Vore det inte billigare att riva arenan och bygga en ny enkel, funktionell hall istället? En som i princip är väggar och tak över isen, där man också kan genomföra diverse event. Se Lidköpings hall, ex. Det sparar till förbannelse på skolan, varav vissa skolor varje dag får blicka ut mot den pengaslukande arenan, men på arenan kan man tanklöst kasta åtskilliga miljoner. Hur kan sådan inkompetens få styra?

 2. C
  21 januari, 2023 kl. 22:31

  Jag kan INGENTING om politik, men är så fascinerad av att de personer som drev, beslutade och genomförde projekt Arena bara försvann. Tog inget ansvar och nu är det upp till andra att ta jobbiga beslut och försöka städa iordning. Märkligt…

 3. Gunnar Lidell
  20 januari, 2023 kl. 22:48

  Kommunens dåvarande fastighetschef initierade en utredning för några år sedan (2015-17?), den pekade på att det var fullt möjligt att komplettera nuvarande Arenas takstolar med ”gamla hederliga” takstolar med sadeltak. Såvitt jag kommer ihåg var den kalkylerade kostnaden på ca 35 mkr, men det taket (korrugerad plåt) hade troligen haft åtminstone 2-3 ggr så lång livstid som nuvarande gummiduk som fladdrar/rör sig så fort det blåser kraftigt. MEN då hade givetvis Arenans bågformade siluett försvunnit o den hade sett mer ut som många andra stora hallar, tvärt emot vad de herrar o damer som utan att upphandla beställde ritningar med nuvarande bågform önskade……..

 4. Anonym
  20 januari, 2023 kl. 18:13

  Är väl uppenbart att våra politiker inte lär sig eller vill lära sig. Visa de väl senast nu med renoveringen av kommunhuset. 🤔

 5. Jenny
  20 januari, 2023 kl. 15:03

  Så vi har antagligen en byggnad där antalet bärande balkar minskats från 18 till 13, med ökad tyngd från fuktig isolering och där bärande konstruktion kan ha skadats kondensen. Jag kanske inte är överdrivet nojig ändå när jag kollar SMHI så det inte är stort snöfall på gång innan det är dags för barnens idrottsdagar.
  Klart man önskar att vi hade varit i ett annat läge, men nu är ju frågan hur det här läget reds upp bäst.
  Personligen bryr jag mig inte ett dugg om ifall det går att spela bandy i Vänersborg, men det verkar ju inte gå att komma undan att det MÅSTE finnas is här.
  Alternativet? En enkel och funktionell hall med enda syfte att ge så mycket istid som möjligt. Kommer vi undan billigare med det? Kanske kan vi till och med få pengar över så det går att bygga en enkel hall för t ex fotboll på arenans bottenplatta, om den är i bra skick, sedan.
  Eller foga om Norras fasad så den håller i 50-100 år till. Fast det skall ju göras oavsett! Det borde vara smart att passa på med projekt som kräver mycket arbetstid och lite material nu när byggsektorn verkar vika.

 6. Sven Johansson
  20 januari, 2023 kl. 11:24

  Bättre med arena än operahus. Renovering ska gå på 9 miljarder till det fina folket.

 7. Stefan
  19 januari, 2023 kl. 19:03

  Skulle varit intressant att ta fram en offert på vad det hade kostat att göra om taket till en mer hållbar lösning. Skulle tro att det inte blir så mycket dyrare än strax norr om 20 milj.
  Men fördelen då är att man kan göra om och göra mer rätt än idag. 2 fel gör inte ett rätt dessvärre …..
  Sedan kan man fråga sig varför kommunen INTE beställer en fullständig analys av byggnaden ….. det man inte vet är inte lätt att ordna , men om man medvetet stoppar huvet under isen så blir det väldigt kostsamt.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: