Hem > Kommunfullmäktige 2023, landsbygd, Motion > Nej till landsbygden?

Nej till landsbygden?

För drygt ett år sedan, den 8 april 2022, skrev jag en motion med yrkandet att kommunen ska inrätta en tjänst som landsbygdsutvecklare. Tanken hade väckts efter ett besök i Brålanda.

Landsbygdsutveckling är inget nytt påfund. Det arbetas med landsbygdsutveckling i t ex Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunalförbund. Länsstyrelsen ger dessutom stöd åt ett sådant arbete. Sedan 2012 finns det även ett nätverk för landsbygdsutvecklare och dessutom har flera kommuner i vår närhet landsbygdsutvecklare

En landsbygdsutvecklare kan fungera som stöd för utvecklingen av kommunens landsbygdsområden. Hen ska arbeta för att främja landsbygdens sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarhet. Landsbygdsutvecklaren kan fungera som projektledare och samordnare. Vidare som en kommunikationslänk mellan företagare, invånare, föreningar och kommunen. Jag har beskrivit det mer i detalj i motionen. (Se “Motion: Landsbygdsutvecklare”.)

Behandlingen och svaret på motionen gör mig besviken. Hade svaret varit att kommunen har det kärvt med pengar just nu, så hade jag kunnat förstå det. Men det är inte motiveringen till förslaget om avslag.

Överlag reagerar jag, återigen, på att beskrivningarna i svar och yttranden från förvaltningen inte låter politikerna göra, så att säga, egna fria val. Slutsatserna tycks vara bestämda redan innan motiveringarna skrivs och sedan letar man bara argument som talar för dessa slutsatser. I det här svaret finns t ex inget positivt med en landsbygdsutvecklare. Istället borde motionssvar, yttranden osv beskriva och förklara för- och nackdelar med olika alternativ. Sedan är det upp till politikerna att prioritera och bestämma sig. 

I motionssvaret står det att:

“Vänersborgs kommun har valt att inte ha en specifik tjänst för landsbygdsutveckling”

Det finns vad jag vet inga politiker som har varit med och gjort det valet. De som bor på kommunens landsbygd var nog inte heller med.

Ett av de viktigaste argumenten i underlaget för att avslå motionen verkar vara:

“Kommunens arbete inkluderar naturligt såväl stad som landsbygd eftersom det är så kommunen geografiskt ser ut.”

Det tål att upprepas. Inkluderingen och arbetet sker av sig självt eftersom det är så kommunen ser ut geografiskt…

Med andra ord, allt sker automatiskt. Det finns en landsbygd innanför kommungränsen och då bara det händer. Vilket kan få en att ställa frågan varför andra kommuner i Sverige har landsbygdsutvecklare eller varför det har inrättats ett Landsbygds- och infrastruktur­departement i regeringen. Jag menar, det finns ju en landsbygd inom Sveriges gränser, och då borde väl landsbygden med samma resonemang inkluderas automatiskt…?

Det andra tunga argumentet är att kommunen gör allt redan. Därför behövs det ingen landsbygdsutvecklare… Fast å andra sidan, skulle man kunna säga att sker det så mycket i Vänersborgs kommun för landsbygden borde det kanske finnas någon som samordnar, leder och prioriterar allt som görs.

Och visst görs det bra saker för landsbygden i kommunen. Jag menar inget annat. Det fattas väl bara, med alla de politiker från landsbygden som sitter i Vänersborgs fullmäktigeförsamling. Och alla kommunalråd vi har haft på 10-talet från bygderna kring Frändefors och Brålanda.

Jag tror dock inte att alla invånare på landsbygden upplever det som att kommunen gör tillräckligt för landsbygden. Har inte alla som sitter i kommunfullmäktige hört från invånare på landsbygden att de undrar vad de får för skattepengarna? I dagarna har det hörts från Vargön, om Hallevibadet, och senast från Vänersnäs, där namnlistor cirkulerar om att få tillhöra Grästorp.

Även om det görs bra saker för landsbygden i kommunen, i underlaget räknas upp flera bra saker, så finns det väl inget som säger att det inte skulle kunna göras ännu bättre.

“Vänersborgs kommun har valt att inte ha en specifik tjänst för landsbygdsutveckling”

Så står det i motionssvaret. Vem har valt…? Hur och när?

Jag gör valet att yrka bifall till en specifik tjänst för landsbygdsutveckling.

PS. Kommunfullmäktige har tidigare avslagit en motion som också handlade om landsbygdsutveckling. Det var min motion om kartläggning av obebodda hus, se “Betraktelse över avslagen motion”. Då gick ingen i fullmäktige upp i talarstolen och argumenterade mot motionen. Fullmäktige avslog motionen utan att muntligt förklara varför. Vi får se om någon politiker säger något denna gång – nu på onsdag.

 1. Jerry Andersson
  17 maj, 2023 kl. 09:19

  Trist och inte så framsynt eller visionärt med kommunens avslag.
  Vet t ex att det bubblar av kreativitet i Dalsland – var på en inspirationsfestival ”Det spirar i myllan i Dalsland” på Dalslands folkhögskola lö 13/5 (paraplyprojektet heter ”Bogemenskap Dalsland”). Där kunde man tydligt se och höra att det finns en stark ökning av att flytta ut på landet ex till kommuner med ”kreativa kluster” (ex nämns Fengersfors, Dals Långed och Dals Rostock (jag har flyttat dit bla pga kreativiteten/konstruktiviteten D Rostock) i det sammanhanget).
  Att Vänersborgs kommun inte vill stötta att kreativa/konstruktiva (och ofta välutbildade) människor som vill flytta ut på landet (och in i kommunen) är för mig en absurd gåta.
  Men jag är eg inte förvånad (tänker bla på hur kommunen motarbetade Solvarm i åravis…).
  Hoppas kommunen tar sig en eller flera funderare och sedan gör om och gör rätt.

  Hälsar Jerry A

 2. Kurt
  16 maj, 2023 kl. 12:53

  Maktspråk: vi gör det inte för att vi har beslutat att inte göra det. Punkt. Ungefär som ”för att jag säger det!”. Man skulle tro att medborgare ger uppdrag till politiker som ger uppdrag till förvaltningen, men det verkar vara förvaltningen som avgör vad som tillkommer medborgarna.

  Men man ska kanske vara försiktig med att kritisera förvaltningen. Det finns ju en risk att de avsätter medborgarna och väljer sig nya.

 3. På Dal
  15 maj, 2023 kl. 20:26

  Bra aspekter som lyfts i bloggen. Tråkigt att det nu ligger ett förslag till avslag på denna motion … hur tänkte ni nu ?
  Är bara att konstatera att det är på många sätt ett bristfälligt beslutsunderlag från tjänsteorganisationen som beskrivs i bloggen.
  Beslutsunderlaget och förslag till avslag som kommunchefen skrivit på cementerar landsbygdsfrågorna i Vänersborgs kommun som ett slags särintresse istället för en integrerad del i kommunens utvecklingsarbete. Som vanligt kommer det nu fortsätta vara en stor otydlighet vem som gör vad och det blir få enskilda tjänstepersoners egna agendor som kommer styra arbetet inom kommunen.
  SKL, Landsbygdsnätverket och många andra nationella organisationer rekommenderar att kommuner har landsbygdsutvecklare i nära arbetslag med kommunchef, näringslivschef, infrastrukturansvariga och kommunalråden.
  Det lär ju inte vara någon partipolitik att en kommun skriver motion om tillsättande av landsbygdsutvecklare och får fokus på landsbygdsutveckling, näringsliv och infrastruktursatsningar eftersom det har grannkommuner redan gjort som tillhör partier såsom (S), (M), (KD), (V) m.fl.
  Vänersborgs kommuns nye näringslivschef har ju i sin karriär varit landsbygdsutvecklare i en grannkommun.
  Kommunens arbete med platsvarumärke behövs även vid kommunens mindre tätorter och landsbygd.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: