Hem > Budget 2014, S > Om oansvariga politiker

Om oansvariga politiker

ttela2Jag gnuggade mina ögon igår morse. När jag läste TTELA:s artikel ”Besparingar i budgetförslag” fick jag en känsla av deja-vu… Hade jag inte skrivit något liknande i onsdags…?

Det är bra att TTELA tar upp turerna kring nästa års budget. Budgeten är oerhört viktig. Den ligger till grund för i stort sett allt som kommer att hända i politikens Vänersborg år 2014. Och alla vänersborgare, i stort sett, läser TTELA. I varje fall alla politiker i kommunen. Det är det ju inte så många som gör med min blogg. I varje fall inte politiker från mini-alliansen. Eller socialdemokraterna heller för den delen.

Så tyvärr kommer knappast några socialdemokrater att läsa det jag har på hjärtat idag.

sur2Det pågår ett politiskt spel kring budgeten 2014. Det gör mig sur. Inte lika sur som när kommunfullmäktige beslutade att inte ge Barn- och Ungdomsnämnden ansvarsfrihet för arenabygget – inte ens för dem som röstat nej… (”Moment 22”). Men sur. Jag gillar helt enkelt inte ”politiska spel”. Det är för mycket av den varan i Vänersborg. (”Arena-skandalen: Ett politiskt spel”)

Mini-alliansens budgetförslag ”vann” ju som bekant i kommunstyrelsen i onsdags. Det betyder att nu ska samtliga nämnder och styrelser anpassa sig till dessa budgetramar. Nämnderna måste utarbeta egna budgetar för 2014 och det innebär budgetar som präglas av besparingar och neddragningar. Det var ju det som mini-alliansens budgetramar gick ut på. Neddragningar.

Måndagen den 18 mars ska Barn- och Ungdomsnämnden diskutera Budget 2014. Nämnden startar sammanträdet redan kl 08.30. Det behövs en heldag till mötet.

Signalen till alla skolenheter från Barn- och Ungdomsnämnden kommer, som en följd av kommunstyrelsens beslut, att lyda: 2014 kommer att innebära nedskärningar. Anpassa verksamheten till detta. Visa var ni ska spara. Förbered er för att skära ner. Osv.

planeraHela förvaltningsorganisationen måste inrikta sig på detta. Rektorer som planerar verksamheten inför läsåret 2013-2014 måste anpassa sig, de måste ha 2014 års kommande nedskärningar i tankarna. Deras organisation, tjänstetillsättningar, schema, klassindelningar etc inför höstterminen sträcker ju sig in i halva 2014. Då kan de ju inte t ex anställa pedagoger nu i höst, trots att de alla har fått mer pengar i år – för nästa år, till vårterminen, så dras pengarna tillbaka! Och då kan inte alla pedagoger vara kvar. En behörig pedagog kan ju inte anställas bara för en termin. (Vilken behörig pedagog skulle förresten ta en sådan tjänst?)

Så här blir det för alla rektorer i vår.

Och det för att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet avstod från att rösta i kommunstyrelsen. Fast de egentligen var emot mini-alliansens neddragningar… Fast de med all sannolikhet kommer att rösta mot mini-alliansens budget i kommunfullmäktige i juni…

Det är ett politisk spel. Det är politisk taktik.

I TTELA säger Marie Dahlin (S):

”Vi ville ha reda på vad den styrande minoriteten tänker, vilket håll de vill. Men det kom inget. Vi tycker att de är tafatta. Nu lägger vi inget förslag förrän till kommunfullmäktige i juni.”

Jag förstår inte det här. Mini-alliansen lade ju fram sitt förslag. Alla ser ju hur de tänker. Alla ser ju åt vilket håll de vill.

Mini-alliansen vill spara. Skära ner.

Om socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister inte vill spara, varför sa de inte det? Varför röstade de inte nej till mini-alliansens förslag? Eller vill de också spara på verksamheterna…? Då borde de ha sagt det – NU!

Någon undrar kanske, vad gör det? S, C och MP kanske säger nej till besparingarna i juni. Och då är ju allt frid och fröjd i t ex skolorna. Då får ju rektorerna sina pengar.

När kommunfullmäktige tar sitt budgetbeslut i juni, har redan skolornas organisation för nästa läsår fattats! Hela organisationen med tjänstetillsättningar, schema, klassindelningar etc ligger färdig. Utifrån den gångna veckans beslut i kommunstyrelsen! Ett annorlunda beslut av kommunfullmäktige i juni betyder att rektorerna får riva upp alltihop, att allt arbete har varit helt i onödan, att hela vårterminens arbete, som är svårt och komplicerat (jag garanterar), är bortkastat.

riva_hairOch inte bara det. Allt jobb måste göras om. Ny organisation med tjänstetillsättningar, schema, klassindelningar osv…

Och hur lätt är det att göra om alltihop under sommaren? Indragna semestrar för alla rektorer? Kanske till och med för alla pedagoger? Tjänstefördelning, schemaläggning och sådant måste ju ske i samverkan med personalen.

Och hur lätt är det att anställa fler och nya lärare i juli inför höstterminsstarten en månad senare?

Rektorerna, och personalen, behöver ha tid på sig, behöver fundera i lugn och ro på hur de ska göra kommande läsår. De behöver ha alla kort på bordet i sin planering. För att göra nästa läsår så bra som möjligt för eleverna…

Politikerna hanterar förvaltningen, tjänstemännen och rektorerna, och i slutändan eleverna och föräldrarna, på ett oansvarigt sätt. Och då är det alltså inte mini-alliansen jag tänker på. Mini-alliansen vill i och för sig dra ner på barnen och ungdomarna nästa år, och det är oansvarigt, men Lidell och Co är åtminstone ärliga och tydliga med sina avsikter.

Men Socialdemokraterna? Centerpartiet? Och Miljöpartiet? Som lägger ner sina röster i kommunstyrelsen. Och låter mini-alliansens budgetramar gälla? För att sedan, med all sannolikhet, rösta mot dem när det blir skarpt läge…?

Det är oansvarigt!

Det hade varit ärligt och ansvarstagande om oppositionen redan nu hade sagt nej till mini-alliansen förslag. Som Vänsterpartiet gjorde.

Jag nästan anar frustrationen från Gunnar Lidell (M), när han i TTELA-artikeln säger:

”Jag hade hoppats att de andra partierna skulle komma med förslag men det har de inte gjort.”

visa_kortenJag kan hålla med Lidell. Oppositionen borde, om inte ha ett eget genomarbetat och slutgiltigt förslag, så åtminstone ha visat riktlinjerna i det som kommer. Visat korten så att säga. Och röstat nej till mini-alliansens förslag.

Som Vänsterpartiet gjorde.

Men Vänsterpartiet fick inte de andra oppositionspartierna med sig. Därför pekar vi med hela handen. Vi håller öppet för skattehöjning, för att använda resultatutjämningsreserverna – eller en blandning av båda.

Socialdemokrater, center- och miljöpartister borde ha tagit sitt ansvar i onsdags. Och röstat nej till mini-alliansens budgetförslag.

Det kan inte alltid vara så lätt att vara tjänsteman i Vänersborg. Med sådana politiker.

Kategorier:Budget 2014, S
  1. Per Sjödahl.
    9 mars, 2013 kl. 17:44

    Mini-alliansen har väl inte majoritet i barn och ungdomsnämnden, så rent teoretiskt är det väl möjligt att göra all besparing på Arenan.

    Gilla

  2. Roy Andersson
    9 mars, 2013 kl. 14:59

    Minialliansen har kommit med förslag till besparingar, men hävdat att det inte medför försämringar i verksamheterna. Nu kommer dom igen och nu tar tjänstemännen fram konsekvenserna. När alla kan se dessa så kommer alternativet fram med innebörden att vi slipper dessa negativa konsekvenser. Men då kan inte minialliansen påstå att deras besparingar inte skulle ha försämrat verksamheterna.
    Skulle jag tro.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.