Hem > Budget 2014 > Budget 2014: Det politiska spelet har börjat

Budget 2014: Det politiska spelet har börjat

sammantradeKommunstyrelsen behandlade på sitt sammanträde idag förslaget till anvisningar för budget 2014. Det betyder att kommunstyrelsen fattade beslut om de ekonomiska ramar som ska gälla för alla nämnder och styrelser. Nämnderna och styrelserna måste nu göra upp egna budgetar utifrån de ramar som kommunstyrelsen har ställt upp. (Se ”Budgetarbetet för 2014 fortsätter” och ”Några tankar kring budgetarbetet inför 2014”.)

Gunnar Lidell (M) och mini-alliansen svängde av någon okänd anledning lite idag. De skaffade lite ”nya” pengar genom att bryta mot en princip. De använde pengar som ännu inte finns…

Riksdagen kommer med all sannolikhet att fatta ett beslut i november om förändringar i skatteutjämningssystemet. Det kommer att ge 10 milj kr ”extra” till Vänersborg. De här pengarna vill mini-alliansen använda. Förskolan och skolan ska i det nya förslaget endast spara 8 miljoner, inte som tidigare 13 miljoner! Och Socialnämnden ska leta nedskärningar för endast 10 miljoner kr, istället för 15 miljoner.

Wow.

Barn och unga, gamla och sjuka, ska bara behöva spara nästan 20 milj kr enligt mini-alliansens förslag. Så att kommunen kan göra ett plus-resultat 2014.

Det heliga resultatet…

Pengar är målet – inte medlet.

Resultatutjämningsreserven, dvs överskottet från de senaste åren, vill mini-alliansen fortfarande inte röra. De 65,5 milj kr som det handlar om, ska inte användas i verksamheten! Tycker Lidell och mini-alliansen.

Lidells och mini-alliansens nedskärningsförslag vann i kommunstyrelsen.  Förslaget vann med röstsiffrorna 6-2. Vänsterpartiets avslagsyrkande fick bara två futtiga röster.

osDet politiska spelet har börjat.

Vänsterpartiet preciserade inte sitt avslagsyrkande. Det berodde på att vi fortfarande diskuterar utformningen av vårt förslag mer konkret. Helt klart är dock att Vänsterpartiet inte accepterar nedskärningar i verksamheterna. Det är också helt klart att Vänsterpartiet är berett till att använda pengarna i resultatutjämningsreserven för att bevara eller förstärka verksamheterna. Vänsterpartiet är inte heller främmande för en mindre skattehöjning om det är nödvändigt – om pengarna öronmärks för vissa verksamheter, t ex barn och ungdomar.

Det var detta Vänsterpartiet markerade med sitt avslagsyrkande.

Men 6-2? Bara 8 ledamöter som röstar? Kommunstyrelsen består ju av 15 personer…

Helt riktigt. 7 ledamöter avstod från att rösta.

Det politiska spelet har börjat.

Socialdemokraterna, och centerpartisten (ja, det finns faktiskt en sådan i kommunstyrelsen), ”passade”. De lade ner sina röster. Liksom Miljöpartiet.

Som sagt, det politiska spelet har börjat.

skal_vaggPolitiskt spel. Politisk taktik. Det är något som betongpartierna står för och har gjort de senaste åren i den här kommunen. Det är också något som Miljöpartiet på senare tid har börjat ta efter. Politiskt spel är inget för Vänsterpartiet. Politik är för viktigt. Tycker vi något – så framför vi det.

Min egen uppfattning är också att varken politiken eller politikerna gynnas av taktiskt spel. Vill man få med medborgarna i den politiska diskussionen och bli politiskt intresserade, så ska debatten vara rak, ärlig och öppen. Att politikerna i slutändan kan kompromissa, även Vänsterpartiet – det har nog de flesta vänersborgare förståelse för.

Att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet av taktiska skäl avstod från att rösta innebär att nu måste tjänstemännen i de olika förvaltningarna fundera över vilka åtgärder som behöver förberedas för att förhålla sig till de ekonomiska ramarna och dessutom beskriva konsekvenserna som en anpassning till ramarna för med sig. Ett arbete som med all sannolikhet är helt onödigt, eftersom mini-alliansens förslag antagligen, i slutändan, röstas ner! Av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet.

Förvaltningarna har annat att göra än att räkna och planera för sådant som ändå inte beslutas.

Kategorier:Budget 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: