Hem > BUN 2013 > Lugnt BUN-möte

Lugnt BUN-möte

Inga misshälligheter, inga bråk, inga okvädningsord… Knappt ens en diskussion! Var det verkligen ett BUN-möte idag? Ja faktiskt. Det var ett BUN-möte!

ipad4Det var utan tvekan mandatperiodens lugnaste sammanträde. Kanske berodde det på att vi ledamöter kände att vi skulle vara snälla. Det var ju som en liten julafton idag liksom. De som ville skulle ju få låna en iPad när mötet var slut… Det kan också ha berott på att det inte var några kontroversiella ärenden på dagordningen…

Det var en hel del information idag. Rektorer från Onsjöskolan, Norra skolan och Dalboskolan berättade för nämnden att de hade haft besök från Skolinspektionen. De verkade nöjda med besöken.

Rektorer och lärare från Centrala skolenheten berättade om profilklasserna. Det finns som bekant profilklasser i musik, bild och idrott. Samtliga ansåg att det fanns många positiva saker med att eleverna får välja en profil på högstadiet. Eleverna är nöjda liksom vårdnadshavarna, eleverna får ökad glädje i skolarbetet och klasserna består av elever med samma intresse, mm.

Rektorerna stack inte under stol med att det också finns mindre bra aspekter med profilklasser. Elever väljer ibland som kompisarna i stället för efter intresse och en del väljer skola snarare än profil. Profilklasserna har också en tendens att bestå av övervägande pojkar (idrottsprofilen), eller flickor (musikprofilen). Valen tenderar också att ge upphov till en viss segregering…

Men det mest negativa med valet till profilklass är att inte alla sökande blir antagna. Är det rätt att få ett sådant negativt besked som 12-åring? Den frågan ställde sig de inblandade.

Rektorerna var väl medvetna om nackdelarna, mer medvetna än flera i nämnden, och de arbetar aktivt med att på något sätt lösa ”problemen”.

pengapungNämnden fick också lyssna till en liten budgetuppföljning. Det ser faktiskt ljusare ut för nämnden nu än för bara några veckor sedan! Det har blivit klart att Vänersborgs kommun får ersättning från Länsförsäkringar på ca 3,5 Mkr för takraset. Länsförsäkringar beslutade ju häromsistens för att inte överklaga – i och för sig mot alla odds, men inte desto mindre positivt för kommunen. Dessutom får kommunen nästan en ½ milj kr efter STÅLAB:s konkurs. Pengarna går, vad jag förstår, rätt ner i nämndens pengapåse! (Advokatkostnaderna betalas av kommunstyrelsen…)

Det ska tydligen hållas förlikningsförhandlingar med WSP också. Med tanke på Advokatbyrån Lindahls framgångar i tingsrätten, mot Länsförsäkringar, så bävar nog WSP… Det kanske vankas ytterligare miljoner?

I samband med att vi pratade pengar, så passade förvaltningschef Javette på att vädja lite fint till politikerna… Kanske inte så fint heller förresten… Ganska rakt faktiskt…

”Vilket ben ska vi tjänstemän stå på? Hur ska vi navigera i den här världen? Hur vill ni politiker att vi tjänstemän ska agera?”

Det kan man faktiskt undra. Jag håller med förvaltningschefen.

Bakgrunden är att i juni 2012 beslutade fullmäktige att BUN skulle få +16 milj extra för år 2013. Eftersom organisationen i grundskolan gäller för ett läsår, så kunde förvaltningen knappt använda de extra pengarna på våren 2013. Läsårets organisationen var ju redan lagd på höstterminen; lärare och annan personal var redan anställda, klasserna bestämda, schemat upprättat osv. Det är inget man kan ändra på mitt under ett läsår. När förvaltningen då tänkte använda de extra pengarna, t ex för att anställa fler lärare, höstterminen 2013 nås de av beskedet att BUN ska spara 8 milj år 2014! Och inte kan man anställa lärare bara för höstterminen 2013.

Konsekvensen blir att förvaltningen står där med en massa miljoner som inte kan användas på ett bra och effektivt sätt. Grundskolan har just nu ett plus på 8,6 milj kr!

desperatJag förstår förvaltningschefens desperation. Vi politiker har gjort att förvaltningen har hamnat i en mer eller mindre omöjlig situation.

Tja, ”vi” politiker förresten. Skulden ligger väl hos mini-alliansen som vill spara på våra barn och ungdomar. Men också hos socialdemokraterna! Som av någon outgrundlig anledning inte har velat berätta om hur de ville ha det med pengar till BUN.

Och nu är skolornas bantade organisation för nästa läsår redan bestämd…

Och så kanske det inte blir någon besparing nästa år… Vi får se vad kommunfullmäktige säger imorgon onsdag.

När det gäller revisorsrapporten, som jag skrev om inför sammanträdet (se här), så fick nämnden helt enkelt en dragning om hur förvaltningen arbetar med, och tänker fortsätta att arbeta med, de ”förbättringsområden” som revisorerna pekade på.

Till sist.

Väne Ryr.

Väne Ryrs skola ska ju som bekant öppna i höst. Tyvärr blir renoveringen något försenad och det krävs därför en tillfällig lösning frampå höstkanten. Förskolan kommer troligen att få hysas in i bygdegården en månad. Det tycks dock som om alla, både föräldrar och personal, anser att detta blir en bra lösning.

Öppnandet av Väne Ryr kommer att kosta BUN 7 milj kr. Det är vad det kommer att stå på räkningen från Samhällsbyggnadsnämnden – trots att räkningen från PEAB, som ska utföra renoveringen, endast är på 5,75 milj kr. Var mellanskillnaden hamnar vet jag inte.

För övrigt räknar förvaltningen med att Väne Ryr kommer att kosta, fullt utbyggd (dvs också med lågstadium och fritids), 4,5 milj kr per år. Det är bara Vänsterpartiet som har satt av pengar till Väne Ryr i budgetförslaget för 2014.

sol2För övrigt får jag önska mina BUN-kollegor en glad sommar!

Eller…?

Kategorier:BUN 2013
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 11 juni, 2013 kl. 00:20

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.