Ordförandeposterna

politiker5Igår skrev jag om vilka som skulle sitta i Barn- och Utbildningsnämnden de kommande fyra åren. (Se här.) Och idag ”avslöjade” TTELA vilka från minialliansen som skulle bli vice ordförande respektive 1:e vice ordförande i de olika nämnderna och styrelserna. Minialliansen är ju den största oppositionsgruppen, eller vad man nu ska kalla moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna, och det är oppositionen som av tradition innehar dessa poster i Vänersborg.

Efter TTELA:s artikel har jag fått några förfrågningar om vilka som ska bli ordförande. Och jag tackar för förtroendet. Jag menar, att man kontaktar mig för dessa upplysningar och inte TTELA… Och naturligtvis kan jag stå till tjänst med dessa namn.

punkt2Kommunstyrelsen:

 • Ordförande: Marie Dahlin (S)
 • 1:e vice ordförande: Gunnar Lidell (M)
 • 2:e vice ordförande: Bo Carlsson (C)

betongblandareDe här namnen känner vi igen sedan förr, tre i sanning ”gamla” betongpolitiker. ”The same procedure as last year”, fast lite tvärtom. De var ganska givna, även om Miljöpartiet enligt inofficiella uppgifter kämpade för att få posten som 2:e vice. Med dessa tre personer vid den vänersborgska skutans roder, och dessutom med Lars-Göran Ljunggren (S) som kommunfullmäktiges ordförande, lär väl inget drastiskt hända när det gäller det politiska innehållet…

Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen är Marianne Ramm och Lutz Rininsland.

punkt2Demokratiberedningen:

 • Ordförande Joakim Sjöling (S)
 • 1:e vice ordförande: Lena Eckerbom Wendel (M)
 • 2:e vice ordförande: Åsa Olin (V)

medborgardialogDemokratiberedningen är underställd fullmäktige och sysslar, som det låter, med demokratifrågor. Det är här som bland annat principer för medborgarinflytande diskuteras. Alla partier i kommunfullmäktige har var sin representant i beredningen. Det är därför som Vänsterpartiet har posten som 2:e vice ordförande, Vänsterpartiet är ju kommunens tredje största parti.

punkt2Barn- och Utbildningsnämndens presidium berättade jag om igår. (Presidium=”samlingsnamnet” för ordförandena. Presidierna har egna möten.)

 • Ordförande Mats Andersson (C)
 • 1:e vice ordförande Tove af Geijerstam (FP)
 • 2:e vice ordförande Joakim Sjöling (S)

student7De här namnen var ordentliga överraskningar, förutom då Sjöling som satt i Barn- och Ungdomsnämnden den förra mandatperioden. Tove af Geijerstam (FP) har suttit i socialnämnden i många år, under den senaste mandatperioden som ordförande. Jag känner henne som en mycket kompetent person i sociala, och teologiska(!), frågor. Det ska bli spännande att nämnden får Tove som vice ordförande. Mats Andersson (C) är för mig i ganska mycket ett oskrivet kort. Han är ersättare i fullmäktige och jag minns väl egentligen honom bäst när han argumenterade för att bygga arenan och lägga ner Huvudnässkolan. Med andra ord, inga åsikter som jag delade… Jag kan annars inte dra mig till minnes att han någonsin visat intresse för skolfrågor.

punkt2Kultur- och Fritidsnämnden

 • Ordförande Marika Isetorp (MP)
 • Vice ordförande Henrik Josten (M)

gokunge_arenaDet här är också två överraskningar. Ingen av dem satt i den förra Kulturnämnden. Marika Isetorp är ju aktiv inom teaterns värld, men å andra sidan så har hon ju visat en stark ”antipati” mot arenan. Och nu faller arenan på hennes lott. Det ska bli intressant och spännande att se om Isetorp kan göra något åt alla de kostnader som arenan sväljer – och öka arenans inkomster. Henrik Josten har ”sadlat om”. Han har tidigare varit aktiv i gymnasienämnden, där han var ordförande, och sedan i Kunskapsförbundet Väst.

Vänsterpartiets ledamot i nämnden är Åsa Olin.

punkt2Socialnämnden

 • Ordförande Lennart Niklasson (S)
 • 1:e vice ordförande Marie-Louise Bäckman (KD)
 • 2:e vice ordförande Annbritt Fröjd (C)

omvardnadLennart Niklasson var given som ordförande. Marie-Louise Bäckman var en liten överraskning, men när det blev klart att Tove af Geijerstam ”bytte” nämnd, så var det mer naturligt. Bäckman har suttit i socialnämnden tidigare. Liksom Annbritt Fröjd.

Vänsterpartiets ledamöter i nämnden är Marianne Ramm och Lutz Rininsland.

punkt2Miljö- och Hälsoskyddsnämnden

 • Ordförande Per Sjödahl (MP)
 • Vice ordförande Henrik Harlitz (M)

miljoPer Sjödahl var ingen större överraskning. Det är klart att Miljöpartiet ska ha denna post när de nu ska regera med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Kanske är det då lite mer överraskande att Per Sjödahl lämnar byggnadsnämnden helt och hållet för detta uppdrag. Henrik Harlitz är för mig ett oskrivet kort.

Vänsterpartiets ledamot i nämnden är Göran Stenman.

punkt2Samhällsbyggnadsnämnden

 • Ordförande Benny Augustsson (S)
 • 1:e vice ordförande Peter Göthblad (FP)
 • 2:e vice ordförande Anders Wiklund (MP)

avloppDet var en stor överraskning att Bo Carlsson inte blev ordförande. Men det är klart, ska tre partier dela på posterna så kan väl inte någon dubblera. De åtråvärda, arvoderade ordförandeposterna räcker inte till… Peter Göthblad sadlar om och lämnar byggnadsnämnden. Miljöpartiet får en bra utdelning och kniper sin tredje ordförandepost. Både Anders Wiklund och Benny Augustsson är, enligt mitt intryck, kompetenta personer på dessa poster.

Vänsterpartiets ledamöter i nämnden är James Bucci och Emir Terzic.

punkt2Byggnadsnämnden

 • Ordförande Bo Dahlberg (S)
 • Vice ordförande Lena Eckerbom Wendel (M)

bygge2Bo Dahlberg känner jag inte alls, men jag tror utifrån protokoll att döma (Dahlberg har suttit i byggnadsnämnden förr) att han inte är särskilt ”liberal” i byggnadsfrågor. Men vi får se, kanske misstar jag mig. Eckerbom Wendel går från barn- och ungdomsnämnden till byggnadsnämnden. Ett ganska stort hopp kan tyckas. Jag antar att hon har en liberalare syn på byggnadsregler än sin ”föregångare” Peter Göthblad. Och Bo Dahlberg.

Vänsterpartiets ledamot i nämnden är Pontus Gläntegård.

punkt2Och till sist har vi Kunskapsförbundet Väst.

studiesHär tillsätter Trollhättan ordförande. Däremot kommer 1:e vice ordförande från Vänersborg och det blir Kenneth Borgmalm (S). Borgmalm satt i Barn- och Ungdomsnämnden förra mandatperioden. Nu blir det alltså gymnasiefrågor som faller på hans lott. Ett litet hopp kan tyckas, men jag tror att det egentligen är ganska stort.

Vänsterpartiets ledamot i Kunskapsförbundet är Lutz Rininsland.

Det är alltså dessa personer som ska styra Vänersborg fyra år framåt. Ja, kanske inte de uppräknade vänsterpartisterna då. Det finns ytterligare ett antal politiska uppdrag att tillsätta, men dessa uppräknade torde vara de viktigaste, så jag nöjer mig med dem.

 1. Inga kommentarer ännu.
 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: