Hem > Allmänt Vänersborg, Turism > Ostindiefararen

Ostindiefararen

ostindie_2Så var det det där med Ostindiefararen… Idag hade Vänersborgaren en slags ”hyllningsartikel” till Ostindiefararens besök i Vänersborg – en artikel som var till förväxling lik den som TTELA hade i lördags.

Jag har också fått några mail i frågan och dessutom har en liten diskussion pågått på Facebook (i gruppen ”Innerst inne är vi alla Vänersborgare”) om kostnaderna för besöket. Och om det var värt pengarna.

Ostindiefararens hamnstopp i Vänersborg kostade Vänersborgs kommun 300.000 kr (exklusive moms). Och det är ju faktiskt en del pengar. Pengarna var enbart för att Ostindiefararen skulle ankra till i kommunen. Avgiften, de 300.000 kr, kallas för Appearance Fee. Beslutet att betala denna summa togs av en enig kommunstyrelse den 1 april i år.

Kommunen förband sig också att upplåta kajplats och att göra i ordning området i hamnen. Det skulle till exempel finnas möjlighet att sätta upp en mindre tältby i hamnen, utan kostnad för Ostindiefararen naturligtvis. Dessutom skulle kommunen ordna diverse saker som staket och färskvatten etc.ostindie_3

Och, inte minst, att marknadsföra Ostindiefararens besök:

”i den omfattning som mottagande stad bedömer rimlig för att ge ett publikflöde på ca. 4.000 personer/heldag under skeppets besök.”

Jag vet inte hur mycket det här övriga kostade kommunen. När jag via ett mail ställde frågan, så fick jag till svar att det var sammanlagt 300.000 kr och inget mer. Men i Karlstad, där Ostindiefararen också har lagt till, räknade kommunen med omkostnader på omkring 200.000 kr, kostnader som då skulle läggas till Appearance Fee-pengarna. (Se här.)

På Facebook tyckte de flesta att det var värt 300.000 kr att få Ostindiefararen att anlägga Vänersborg. (Att det kunde vara några hundratusen till i omkostnader var nog inte känt.) Det är emellertid som så ofta svårt att diskutera på Facebook – de som ifrågasatte kostnaden fick bara höra att de ”gnydde”. Och sådana ”argument” tar naturligtvis död på alla seriösa diskussioner.

ostindie_vanerntourEn del kommuner har vad jag förstått avstått från besök av Ostindiefararen på grund av de höga kostnaderna. I Lidköping tog man emot besök, enligt uppgift, under förutsättning att kostnaderna delades lika mellan kommunen och Sparbanksstiftelsen. Och i Åmål var beslutet oenigt. Den politiska oppositionen tyckte att det var för dyrt…

Var 300.000 kr för dyrt för Vänersborgs kommun?

Kostnaderna för besöket måste naturligtvis ställas mot dels vad pengarna skulle ha kunnat användas till i stället och dels om satsningen i sig verkligen är värd pengarna.

Missförstå inte. Naturligtvis är Ostindiefararen ett fantastiskt skepp, det förnekar ingen. Ingen förnekar heller att Ostindiefararens ankomst till Vänersborg gav publicitet och en del good-will till kommunen. Och att besöket lockade människor både till kommunen och till stans restauranger och affärer var också något positivt…

Enligt massmedia, som redovisar siffror från Visit Trollhättan Vänersborg, så besöktes Ostindiefararen av 6.810 personer. Det var personer som betalade för att gå ombord. Biljettintäkterna gick för övrigt oavkortat till Ostindiefarararen. Enligt Visit var det ytterligare 9.500 personer som kom till det så kallade eventområdet och tittade på skeppet från land. Det låter för all del i mina öron något överdrivet. Men mycket folk var det.

ostindie_kaptenVi ska inte heller förglömma att kommunen för sina pengar och sina förpliktelser fick rätt till en VIP-mottagning för upp till 6 personer, där skeppets kapten skulle bjuda på förfriskningar och tilltugg i sin kajuta. Huruvida detta erbjudande utnyttjades har jag emellertid ingen aning om. Kommunen erhöll också 100 fribiljetter till skeppsvisning. 51 av dessa biljetter delades ut till kommunfullmäktiges ordinarie ledamöter (jodå, jag fick också en, som jag utnyttjade) och ytterligare tre biljetter till några andra i kommunen. Däremot räckte inte biljetterna till ersättarna i fullmäktige.

De övriga biljetterna (=46 stycken) delades enligt Visit Trollhättan Vänersborg ut till lokala hamnsponsorer och företag. Så det fanns tydligen sponsorer som hjälpte till med omkostnaderna. (De där 200.000 kr som Karlstad räknade med att kommunen också skulle stå för.) Fast jag vet inte, jag har fortfarande inte fått något svar på en direkt fråga till Visit om detta. (Kanske på grund av semester?) Men har sponsorerna fått dela på 46 biljetter så måste det vara ett ganska stort antal sponsorer…

Men frågan är fortfarande – var det verkligen värt upp mot en halv miljon kronor för att Ostindiefararen skulle lägga till i Vänersborg? Är kommunens pengapung såpass tjock att den ska sponsra ett sådant här evenemang?

visit_loggVisit Trollhättan Vänersborg har tydligen gjort en utvärdering, förra fredagen. Det är den utvärdering som TTELA och Vänersborgaren grundar sina artiklar på. Och det är den utvärdering som Visit Trollhättan Vänersborgs VD Maria Engström-Weber har som grund när hon intervjuas i de båda tidningarna.

Det räknas upp gästnätter på hotell och Ursand Camping. Men sedan skriver media:

”Hur många fler nätter besöket har genererat jämfört med en vanlig sommarhelg har man inte tittat på än.”

Och vet man inte det så är siffrorna faktiskt tämligen meningslösa. Det sägs också att de personer som kom till stan tack vare Ostindiefararen har spenderat 800 kr per person i Vänersborg – på hotell, restauranger och affärer. Jag hoppas att det är så, men siffrorna tycks mig vara mest fromma förhoppningar.

Men är det så att hotell, restauranger och affärer har tjänat en massa extra pengar, så borde de ju faktiskt vara med och sponsra Ostindiefararens besök i Vänersborg – skattebetalarna skulle kanske inte ens behöva stå för Appearance Fee-avgiften på 300.000 kr? För frågan är ju faktiskt också om kommunens skattebetalare ska betala för evenemang som privata företagare drar ekonomisk nytta av…

Visst… Vädret var kanon, besökarna var många och alla sa ”wow”. Men var det värt det? Det är fortfarande frågan. Och… Är det rimligt att satsa pengar på evenemang av den här typen samtidigt som kommunen drar ner på resurserna till barnen och eleverna, de gamla och sjuka…?

ostindie_loggFast… Ska jag vara ärlig. Jag tror att svaret på frågan ändå är ja. Även om jag inte har alla ekonomiska fakta på bordet så tycker jag att Vänersborg med sin långa sjöfartshistoria gjorde rätt som lade ut 300.000 kr på att få Ostindiefararen att stanna upp här.

Hela Ostindiefararens ”expedition” runt Vänern går för övrigt under namnet Vänern Tour – och det vore väl konstigt om den enda kommun som bär Vänerns namn inte förärades med ett besök?

 1. Gnällspik :)
  17 juli, 2015 kl. 08:53

  Håller med kommentar från Roy Andersson att det inte är kommunens uppgift att ge eller subventionera en del av medborgarnas underhållning. Hade Vänersborgs kommunledning varit smarta borde Götheborgs besök helt ha finansierats av lokala näringsidkare och kommunens större företag eller banker.
  Vänersborgs kommun har det minst sagt ekonomiskt tufft i verksamheterna men trots det finns det ett ”konto” som heter ”kommunstyrelsens förfogandeanslag” synes de senaste åren vara oändligt där det inte krävs någon finansiering, budgetering eller uppföljning.
  Det finns också två ord som många Vänersborgare (även tjänstemän och politiker) använder då kritiska röster riktas till kommunens generösa insatser som hör till ”medborgarnas underhållning”, det är orden Gnällspik och Bakåtsträvare. Det kan gälla Ostindiefarar-projekt, Aqua Blå-projekt, rabatterade arena-hyror, Ursand-projekt eller lyxig omdaning av Vänersborgs centrum. Dessa ord tas till för att blixtsnabbt ta död på en diskussion. Många politiker i Vänersborg är livrädda att höra de orden, därför blir det ingen dynamisk diskussion.

  Tänk vilken skillnad det ändå är på lokalt politiskt synsätt trots att kommunerna nästan ligger grannar … exempel Åmål .. Tjänstemännen i Åmål gjorde en uppskattad budget för ”Götheborg-besöket” som var på 1.000.000 kr. Blankt NEJ från politikerna. Reviderad kostnadsbudget blev 740.000 och till detta lovades intäkter till kommunen på 140.000 kr. Kostnad kvar att finansiera via medborgarnas skatt blir i Åmål 600.000 kr. C, M och FP tyckte att denna utgift inte är god ekonomisk hushållning och de såg inget bestående värde för kommunen och röstade nej en gång till. Blev dock överröstade genom majoritetsbeslut och Götheborg kommer till djuphamnen i Åmål den 19 juli. Gissa om C, M och FP kommer kräva ekonomisk redovisning i höst ?

  Att Visit genom likadana artiklar i TTELA och Vänersborgaren redovisar 10-faldig ”vinst” på insatsen visar bara på löjlig argumentation som saknar bäring … men jag är ju blott bara en bakåtsträvare.

 2. Roy Andersson
  16 juli, 2015 kl. 21:00

  Eftersom det inte gagnar medborgarna i kommunen att förtroendevalda använder kommunens pengar till att själva bli bjudna på gammaldags fartygsmiddag ( värde några tusenlappar för förtroendevald med partner) så är det en självklarhet att kommunen skickar in värdet av middan på kontrolluppgift till skattemyndigheten för denna naturaförmån. Kommunen skall representeras ibland, men från besättningen på detta fartyg kommer inga investeringar eller annan nytta. Privat njutning är skattepliktig.

 3. Roy Andersson
  16 juli, 2015 kl. 10:04

  Det är inte kommunens uppgift att ge eller subventionera en del av medborgarnas underhållning. Men det finns en otrevlig del i detta och liknande frågor och det är att SAMMA personer som fattar beslut om att ta stora kostnader också får personlig vinning av utgifterna genom att bli bjudna på middagar, få plats i loger, få bli VIP och så vidare.

  Det borde vara klart för alla dom som fått förtroendeuppdrag att inte göra så här i ett läge när kommunen är hårt pressad och många viktiga behov inte klaras av.

 4. 16 juli, 2015 kl. 05:52

  Bra funderat Stefan. Ibland måste man se bortanför det ekonomiska. Nu bor vi i en kommun där man har ett udda sätt att prioritera och hantera pengar; när vi nu sitter hos våra vänner här i Ryssland och berättar om Vänersborg nickar de igenkännande.
  Jag tror Göteborgaren spred lite glans och ”skådespel”, vilket är nog så viktigt när brödet tagit slut. Dessutom var det intressant att se kulturborgarrådet Isetorp i rosa hårband.

 5. 15 juli, 2015 kl. 22:20

  sedan undrar jag hur du tänker redovisa din billjet i deklarationen fniss

 6. per-arne johansson
  15 juli, 2015 kl. 22:15

  nej är svaret på din fråga , det är ingen ekonomi i ett sådant jippo , men nu slipper länet ge Göteborg mer pengar från regionen skatte påse i år . kanske . men det vore intressant och veta hur många enskilda bolag som är registrerade i Vänersborg (betalar kommunalskatt) som fick extra försäljning med minst 10 miljoner för att gå brekeven med kommuns investering där då inte tjänstemannastabens kostnader är inräknade ej heller ökad kostnad på övriga involverade förvaltningar .

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: