Hem > Gardesanna > Gardesanna eller Gaddesanda?

Gardesanna eller Gaddesanda?

gardis_toa1Mina två bloggar om Gardesanna (”Gardesannas toaletter” och ”Hett i Gardesanna”) har lästs av väldigt många, faktiskt mer än tusen personer. Gardesanna är nästan ett lika populärt ämne som Sikhall…

Det har också kommit en del kommentarer. En kommentar handlade om en viktig principiell fråga – utlämnande av allmänna handlingar. Kommentatorn påpekade att det inte går att dröja med utlämnandet genom att hänvisa till att någon har semester. Och det är helt riktigt. I Tryckfrihetsförordningen står det:

”Begäran att få avskrift eller kopia av allmän handling skall behandlas skyndsamt.”

gardis2Det är också tveksamt om Lantmäteriet uppfyller lagen. Jag ställde en fråga för drygt en vecka sedan om det heter ”Gardesanna” eller ”Gaddesanda”. Jag blev lovad svar inom två dagar, men det har fortfarande inte kommit något.

Däremot en del synpunkter från vänersborgare…

I Facebookgruppen ”Innerst inne är vi alla Vänersborgare” diskuterades nämligen namnfrågan, tämligen livligt. Ungefär 30 personer skrev att det heter ”Gardesanna”, en tyckte ”Gardisanna” och en annan ”Gardiesanna”. Det var bara en som höll med kommunen om att det heter ”Gaddesanda”. Fast kommunen är inte heller alltid konsekvent… (Se ”Gardesanna i topp i Sverige”.)

Det kom också två mer ”insatta” kommentarer.

Peter S skriver:

”Gaddesanda var en ganska modern myt, typisk efterhandskonstruktion, som tecknaren Erling Svensson hörde och gjorde en teckning av som ELA publicerade. Teckningen föreställde en gammal jordkällare med tak ingrävd i sandbanken vid 3:e strand. Myten sa att en familj Gadde, samma efternamn som en handlare i Vänersborg, matkällaren sas ha tillhört dennes dotter Anna. ”Gaddes Anna”. Några belägg för att någon Anna eller Gadde bott just där finns inte. Däremot sträckte sig De la Gardies marker från Läckö till rasbranten av Halleberg.MagnusGabriel
Det troligaste är att för att markera att här börjar ”mina marker” döpte han stranden till Gardiesanda som med tiden dragits ihop till Gardesanna.”

Det är denna förklaring (om dock inte så insatt och välutvecklad) som de flesta vänersborgare, inklusive vargöbor och vänersnäsare, omfattar. Markerna ägdes av Magnus Gabriel de la Gardie (1622-1686) och det är hans namn som gett upphov till ”Gardesanna”.

Larse L hittade emellertid en annan förklaring på nätet (se här)

”Det finns flera olika förklaringar till namnet. En förklaring utgår från att Magnus de la Gardie skulle ha ägt området, men det är troligen en förklaringssägen, ett försök att försköna verkligheten. En annan förklaring som stöds av Dialekt-, ortnamn- och folkminnesarkivet i Uppsala är att en knekt som hette Gadd bott i det torp som fortfarande heter Gaddetorp. Enligt ortnamnsexperten Bengt Lindström fanns emellertid namnet Gaddetorp redan på 1600-talet och tillhörde då Frugården som ägdes av släkten Bielke. Troligare, säger han, är att förleden Gadd betyder ”utskjutande bergklack” och den senare leden Sanna eller Sanda betyder sanddynor eller sandängar. Därför menar Bengt Lindström, bör Gaddesanna tolkas som ”den från Halleberg utskjutande gadden med sandängar”.”

Det tycks som ett tungt inlägg. I Svenska Akademiens ordbok så finns också ordet ”gadd” förklarat:

”spetsig landtunga; utskjutande stenigt skär.”

Men det är, enligt samma ordbok, samtidigt ett dialektalt och bygdemålsfärgat ord, som används (enbart?) i Norrbotten, Västerbotten och Finland. Och det är ju en bit från Vänersnäs…

gardesanna_vykort_miniDet brukar nog vara så att det som människor i en bygd kallar en geografisk plats i området, och har kallat så i generationer, också är det namn som är det riktiga. Och det råder ingen som helst tvekan att det är ordet ”Gardesanna” som används av lokalbefolkningen.

Vi får se om jag så småningom får något svar från smile2Lantmäteriet. Kanske blir det den statliga myndigheten som får avgöra frågan… (Fast jag har en känsla av att de tycker ”fel”…)

Till sist tre kommentarer som sprider lite mera ljus över toalett- och sopfrågorna på Gardesanna.

Per Sjödahl (MP), ordförande i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden, skrev:

”Upplysningsvis kan nämnas att miljö och hälsoskyddsförvaltningen har lämnat synpunkter på placeringen av toaletterna. Dessutom saknas en toalett vid den sk. tredje stranden som tidigare har funnits under många, många år. Först som en fast installation, men sen några år tillbaka som baja-maja.”

Lutz Rininsland (V), flitig badgäst på Gardesanna, kommenterade:

”Såg idag att det finns en felaktig uppgift i bloggen, vet dock ej när tillskottet ställdes upp: Från parkeringsplatsen längst bort vid slingan och cirka 100 meter in på vägen till den ”andra stranden” finns till höger ytterligare fyra ”bajamajor”, som man når från båda badstränder utan att korsa vägen.”

Signaturen ”stugägare och badgäst” skrev:

”Vill bara poängtera att det finns 5-6 sopkärl PÅ stranden (som stått hela sommaren). Bland annat två sopkärl vid kiosken. Kommunens personal har skött städningen exemplariskt. Man har även städat runt kiosken, trots att det inte varit deras uppgift.”

Med dessa kompletterande kommentarer hoppas jag att alla fakta är korrekt redovisade.

Kategorier:Gardesanna
 1. Peter Johansson
  13 augusti, 2015 kl. 22:03

  Är det inte arenans fel?

 2. 11 augusti, 2015 kl. 23:18

  Gardesanna heter det!

 3. arg Vänersnäsare
  11 augusti, 2015 kl. 20:55

  Finns även kartor på kommuns kontor där det står att Vänersnäs inte är en del av kommunen.

 4. Anja Andersson
  11 augusti, 2015 kl. 20:43

  Intressant! Vi har bott här i ca 40 år, och jag inte förlika mig med det ”nya” namnet, Gaddesanda… Vi säger fortfarande Gardis!, dvs Gardesanna.

  • arg Vänersnäsare
   11 augusti, 2015 kl. 20:46

   Kan inte jag Heller men det är så när man tillhör en kommun som bara spotar på ens område

 5. arg Vänersnäsare
  11 augusti, 2015 kl. 20:19

  Det stavas idag Gardiesanda.
  Historiskt namn De la Gardies Anda

  Kommunen har satt upp en skylt där nu stavar det Gaddessanda. Jag har på pekat det för alla kommun nissar och alla säger att det är fel men inget händer.
  Sen varför räknas vi bara till kommunen under somnar halvåret?
  Ni inne i vbg spottar på oss vi har närmare kontakt med Grästorp och får mer respekt där ifrån.
  När jag gick gymnasiet sa din parti kamrat
  ”Vänersnäs har inget med Vänersborg att göra förutom när vi kan åka ut och bada”

  Låt oss gå tillbaka till en kommun som ger oss respekt Grästorp

  • arg Vänersnäsare
   11 augusti, 2015 kl. 20:33

   Ser fram mot ditt svar…..

   PS har aldrig mött en Vänersnäsare säga gardesanna.
   Alla födda och sen länge boende säger Gardiesanda

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: