Hem > Allmänt Vänersborg > Besvikna invånare

Besvikna invånare

karvlingIbland får jag mail som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Och hade det inte varit för att de andades hjälplöshet och frustration, kanske framför allt maktlöshet, så skulle jag starkt ha övervägt att slänga dem i papperskorgen.

Det har visat sig under åren som jag har bloggat att individer och familjer inte alltför sällan har hamnat i ett motsatsläge med kommunen och därmed i en pressad situation. Och de har inte vetat hur de ska komma till tals eller hur de ska agera för att komma ur den.

Som personen uppe i Ekenäs som har haft en långvarig konflikt med kommunen. Där har Länsstyrelsen nu slagit fast att kommunen har rätt när den vill att fastighetsägaren ska spränga bort en vågbrytare och tillika båtplats på tomten – en vågbrytare som tydligen har funnits på plats i åtskilliga år.

bryggaNär jag letar efter det här fallet i kommunens diarium så hittar jag inget. Dock finner jag ett föreläggande från Länsstyrelsen om en annan fastighet uppe i Ekenäs. I detta föreläggande åläggs, vid hot om vite, fastighetsägaren att riva och forsla bort en betonganläggning, ett trädäck och trappor mm.

Eller på Nordkroken där det tydligen finns ett förslag att fastighetsägare ska betala för diken, fast de redan äger och sköter dem. I det här fallet hittar jag ett överklagande till Förvaltningsrätten. Som dock avslogs eftersom överklagandet inte hade kommit in i tid… För övrigt var det ett beslut i kommunfullmäktige som överklagades – där jag själv sitter och beslutar… Men ibland är det svårt som politiker att helt förstå innebörden och konsekvenserna av beslutsförslag och vilka tår man är på väg att trampa på.

justitiaJag säger inte att kommunen har varken juridiskt eller moraliskt fel i dessa exempel. Det är säkert tvärtom, kommunen har säkerligen lagen på sin sida. Kanske har fastighetsägarna töjt på både gränser och lag. Men jag ser maktlösheten hos enskilda invånare och känslan av att de inte har någon som lyssnar och tar deras situation på allvar.

Det borde kunna gå att lösa konflikter genom att föra en dialog med vederbörande – och att lyssna på varandra. Det är också viktigt att kommunen verkligen behandlar alla kommuninvånare lika. Ibland kan man nämligen få intrycket att kommunen i vissa fall visar lite mer av ”flexibilitet” än i andra…

 1. Tommy
  16 augusti, 2016 kl. 22:29

  Möjligt att det är demokrati på riksplanet,men inte lokalt.

 2. Pontus
  16 augusti, 2016 kl. 21:57

  Demokratins baksida eller bristen på demokrati kan man säga. Hade det varit en diktatur så hade de som styr antagligen varit insatta i det de håller på med och även stått till svars. (vissa säger att i Vänersborg är det tjänstemännen som styr, en typ av diktatur, men det märks dåligt tycker jag).

  Vel-potte-kommunen…
  Först flyttar trafikverket 45an bort till botered istället för som innan genom öxnered och blåsut. Då bygger kommunen ett nytt bostadsområde på katrinedal intill nya 45an, får bullerproblem och måste bygga ett plank som blåser ner varje storm. Sen planerar man att bygga på norra katrinedal för att få fler bullerstörda bostäder, sen är man på holmängen, sen i östra mariedal och rör, sen på sanden, sen på onsjösödra, sen på holmängen igen. Grattis!!! Tombolan snurrar varje månad.

  Jag tycker trafikverket ska öppna tågsträckan Trollhättan – Nossebro – Herrjunga så sparar man in en ny tågbro vid vassbotten och den eländiga tågsträckan genom Vargön. Marie Dalin kan bygga bostäder på spåren på sanden och man får plats med ännu fler bostäder på skaven.

  När börjar kommunen bygga på skaven – öxneredsstation? Många vill bo där, se på Lödöse hur det växer med tågstoppet.

 3. Torbjörn Samuelsson
  16 augusti, 2016 kl. 20:09

  Även att det inte alltid är i sak fel de kommunen beslutar så kan det slå tillbaka mot kommunen själv och dess skattebetalare.

  Som i ett scenario att man blir arbetslös och är ensamstående så får man inte ha barnen på fritis då de är sju år eller äldre, A-kassan säger att man måste ta ett jobb omedelbart när man får ett men har man då ingen barnomsorg så kan man ju inte ta det direkt då kommunen kan komma att vänta med att ge en plats först efter fyra månader. Då blir man avstängd från a-kassan för man har ju inte kunnat stå till arbetsmarknadens förfogande. När man då blir avstängd från a-kassan så får man inte heller någon inkomst och då får vederbörande söka ”socialbidrag”

  Kontentan blir att för att man inte får barnomsorg som man betalar en viss del av och istället så blir man till en större ”ekonomisk last” för kommunen och dess skattebetalare.

  Knepig ekvation tycker jag.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: