Hem > högtid, helgläsning > Valborg – dödens högtid

Valborg – dödens högtid

Idag är det Valborgsmässoafton.

Valborg, denna urgamla högtid med anor betydligt längre bak i tiden än till den medeltid då kyrkan försökte kristna det hedniska firandet. Det gjorde kyrkan genom att ”importera” det katolska helgonet Valborg (Walpurgis). Kyrkan lyckades väl i och för sig ganska bra. Många tror faktiskt att vi i det, sedan Gustav Vasas tid, protestantiska Sverige fortfarande firar ett katolskt helgon. Ja, egentligen två, om vi också räknar Lucia. Fast, å andra sidan, hur många skänker egentligen en tanke till helgonet Valborg på Valborgsmässoafton…?

Det finns de som menar att Valborgsmässoafton infaller mitt emellan vårdagjämning och midsommar, två ”fenomen” som har med solens rörelse över himlen att göra. I så fall hade det inte varit någon slump att Valborg hade firats just idag, sådant brukade folk ha koll på ”förr i tiden”. Det är emellertid inte riktigt korrekt. Det är faktiskt en vecka längre till midsommar och sommarsolståndet än det är till vårdagjämningen, om man ”räknar bakåt”.

Firandet av Valborgsmässoafton är ändå långt äldre än tiden för kristendomens ankomst till Sverige. På ”hednatiden” firades en högtid vid Valborg där döden stod i centrum. Och det gör ju årets Valborg aktuellare än någonsin. Tyvärr.

Ofta hör eld ihop med den mystiska döden. Elden bränner det gamla och ger plats för det nya… Döden och livet hörde ihop.

Livet efter detta, det var (bland annat) Odens område. För hade man tur så kom man efter jordelivet till Odens boning Valhall, paradiset. Val-hall var som bekant Odens stora borg… Val-borg… Där val-kyriorna serverade mjöd till alla djärva kämpar och krigare. Valkyrior som ursprungligen, i den nordiska mytologin, förde de som dödats på slagfältet till gudarnas värld. Val betyder krigare som stupat på slagfältet.

Idag får vi skänka en tanke till de gamla vikingarna och hur de på sitt sätt visade vördnad för den gåtfulla och mystiska döden när vi själva, på vårt sätt, sitter och funderar på de existentiella frågorna framför TV:n eller datorn.

Kategorier:högtid, helgläsning
 1. 8 maj, 2020 kl. 16:45

  Herr Kavring, eller vad ni nu heter..

  Vad är det för bisarra påståenden ni vräker ur er om Valborgs hedniska ursprung ?
  Vilka är era källor ?
  Vad har ni för fog för era påståenden ?
  Vad baserar ni dem på, förutom spridda känslointryck eller tillfälliga ”stämingar” ??

  Har ni förväxlat Valborg och Vanadisblotet med Alvablotet i November, eller vad är egentligen ert problem… ?? Vördnad eller icke, men ni uttrycker er verkligen inte vördnadsfullt om ämnen som ni för det första inte förstår, för det andra inte behärskar och för det tredje aldrig någonsin verkar ha bedrivit någotslags ordentlig forskning eller källkritik i.

  Era utlåtanden om Älgmuséet och Kommunalpolitikens underbara Värld i Vänersborg med omnejd är emellertid mycket välfunna, och dem har jag läst med det allra största av nyfikenhet och nöje.

  – Skärpning, tack ! (jourhavande hedning)

 1. 8 maj, 2020 kl. 20:39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: