Hem > Allmänt Vänersborg, M > Gunnar Lidell

Gunnar Lidell

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och moderaternas starke man Gunnar Lidell har beslutat att lämna sina politiska uppdrag i Vänersborg. Det avslöjade TTELA igår.

Lidells avgång kom som en stor överraskning, eller kanske chock, för de flesta (alla?) politiker i kommunen. Jag var i varje fall en av dem som inte hade en aning om att Lidell hade gått i sådana tankar. Lidell har ju mer eller mindre varit en institution i Vänersborg. I varje fall under alla de år som jag har varit politiskt aktiv i kommunen, och det är ganska många nu. Vänersborg har sett socialdemokratiska kommunalråd komma och gå, men Lidell har suttit kvar i orubbat bo.

Gunnar Lidell fick sitt första politiska uppdrag i kommunen i januari 1995 när han blev vald till ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Han blev sedermera kommunalråd och det var han i 14 år, fyra av dem som kommunstyrelsens ordförande. Det var mellan 2010-2014 när socialdemokraterna nästan halverades efter arenaskandalen – och moderaterna, liksom vänsterpartiet för övrigt, gjorde sitt bästa val någonsin i Vänersborg. Under den övriga tiden som kommunalråd har Lidell fått nöja sig med att vara 1:e vice ordförande. Lite orättvist kan jag tycka ibland eftersom Lidell i mina ögon har varit en bättre politiker och ledare än flera av hans ”kollegor”.

Jag har lärt känna Gunnar Lidell som en duktig, kunnig och kanske framför allt en sjysst politiker. Jag minns t ex hur han reagerade när en av de ledande socialdemokraterna (under arenatiden) “drog kommunistkortet” från fullmäktiges talarstol. Det var i en debatt med vänsterpartiet. Lidell hade ingen till övers för socialdemokratens osakliga argument.

Det har alltid gått att prata sakpolitik med Lidell. Han har oftast sett till innehållet i argumenten och inte till vem som framför dem. Vi har naturligtvis inte alltid varit överens. Och då har jag bloggat om det. Det har nog oftast handlat om pengar till skola och förskola, där det inte sällan, som jag har uppfattat det, varit mer prat och mindre verkstad. Vi har naturligtvis haft olika åsikter också i många andra frågor under årens lopp, men Lidell har alltid sett till sak och lyssnat och respekterat andras argument. Fast under sin tid som kommunstyrelsens ordförande sade han för en tid faktiskt upp vänskapen på Facebook…

Jag anser att det är tack vare Gunnar Lidells ledarskap och attityd som moderaterna och vänsterpartiet har hittat varandra i en rad frågor under de senaste åren. Partierna har visat samma vilja och strävan att allt i kommunen ska gå rätt och riktigt till.

Lidell har varit i hetluften många gånger. Själv tycker jag att en av de modigaste och viktigaste sakerna han har gjort, det var att lyfta upp och påtala de missförhållanden i kommunhuset som ett kommunalråd var orsak till. Kommunalrådet var ett arbetsmiljöproblem som inte det socialdemokratiska partiet ville eller mäktade med att åtgärda. Det kräver mod och kraft när politiken övergår till personfrågor.

Politiken i kommunen kommer inte att bli sig lik när Lidell avsäger sig sina politiska uppdrag. Vem som kommer att efterträda honom vet jag inte och vill inte heller spekulera om. Det finns flera kompetenta moderater att välja på. Att det kommer att bli en moderat och inte en liberal eller kristdemokrat tar jag dock för givet. Jag hoppas att det nya kommunalrådet kommer att fortsätta Lidells politiska tradition och attityd av öppenhet och saklighet, inte minst gentemot den övriga oppositionen.

Men då kommer antagligen Lidell att sitta under sin (kork)ek och, ja inte lukta på blommorna, men väl ha några vildsvin i kikarsiktet. Lidell är en passionerad jägare. Han kommer nu enligt egen utsago att förutom jakten ägna sin tid åt familjen, auktioner och åt dans tillsammans med hustrun.

Tack för denna tid Gunnar även om den inte är slut än på några månader. Och du kommer ju faktiskt också att sitta kvar som fullmäktigeledamot till oktober 2022. Tyvärr kommer du inte att få någon tavla uppsatt på dig i någon av kommunhusets väggar. Det är bara förbehållet, och en ynnest som tilldelas, ordförande i kommunfullmäktige.

Sköt om dig och de dina.

Kategorier:Allmänt Vänersborg, M
 1. Göran Andersson
  27 september, 2020 kl. 18:09

  Ryktena går på stan om moderaterna och Afrika. Hoppas att partiet väljer någon vars vandel är obefläckat.

 2. Per Sjödahl.
  10 augusti, 2020 kl. 18:53

  Sätter en peng på Henrik Harlitz som efterträdare.

 3. 9 augusti, 2020 kl. 19:00

  Uppriktig uppskattning utmärker ditt inlägg på din blogg idag. Jag ansluter. Visst har åsikterna varit inte samma i så värst många frågor. Men med Gunnar Lidell på andra sidan bordet gick det bra att behålla lugnet. Avgörande var att Lidell verkligen lyssnade och visade att han ville lyssna. Han delade med sig, jag minns inte något tillfälle där han missbrukade den kunskapen som befattningen gav honom. Han satte sig aldrig på någon annan som inte förfogade över alla detaljer.
  Tjugofem år med kommunala uppdrag. Visst borde jag ta mig själv en funderare. Men skillnaden är nog att åren i ledningen är tyngre, i opposition går det att räkna på annat sätt.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: