Hem > KS 2020, Motion, partistöd > KS: Inga sänkta partistöd

KS: Inga sänkta partistöd

På onsdag den 19 augusti sätter den politiska höstsäsongen igång med ett kommunstyrelsesammanträde. Igår kom kallelsen till mötet. (Kan laddas ner här.)

Det har inte skett några förändringar i kommunens sätt att hantera och organisera sammanträdena under coronan. Digitala möten på distans innebär som vanligt i Vänersborg att alla ledamöter måste bege sig till kommunhuset… Och hur ihåligt och skört hela arrangemanget är framgår tydligt i ordförande Benny Augustssons (S) vädjan till politikerna:

“Ordförande ber ersättare som inte ska tjänstgöra under sammanträdet att hålla sig hemma.”

Varför det? Är det risk att kommunledningens sätt att minska risken för smittspridning inte är särskilt säker och tillfredsställande?

Men OK Benny. Jag ska inte ställa till med något – jag ska hålla mig hemma. Jag lovar.

Dagordningen för kommunstyrelsen har följande utseende:

Det är möjligt att fler ärenden sätts upp på dagordningen i sista stund innan mötet. Det är inte ovanligt. Informationspunkterna under ärende 2 är, än så länge, bara två. Kommunens relativt nytillträdda kommundirektör Lena Tegenfeldt ska informera om åtgärder efter Public Partners genomlysning, som skedde 2019 och avrapporterades i januari i år. Det finns anledning att återkomma till detta. Kommunens lokalsamordnare ska också prata om ett yttrande över uppföljning av granskning av lokalförsörjning. Antagligen blir det läge att även återkomma till denna punkt av revisorernas granskning.

Det är inte så där jättemånga ärenden (handlingarna består bara av 431 sidor…) och flera är inte heller särskilt kontroversiella. Men jag ska min vana trogen avhandla några. Men idag tänkte jag bara ta upp ett av ärendena – vädret sätter hinder i vägen för längre sessioner framför datorn. (Det gäller kanske också läsning av bloggar…) Ärendet som jag ska skriva om är ett ärende som jag själv är orsak till. Jag tänker på ärende 10 – “Motion om partistöd”.

Vänsterpartiet lämnade i november 2018 genom Kate Giaever en motion om att utreda en besparing av partistödet i kommunen. Det blev så att säga inget av motionen. Den rann typ ut i sanden. När kommunfullmäktige året efter beslutade att lägga ner fisket i Hallsjön så tyckte jag att det var läge att återuppväcka Giaevers tankar – politikerna i kommunen kunde faktiskt avstå från en del av partistödet för att finansiera fortsatt fiske.

Jag skrev en motion, en till alltså, om att ändra i kommunens ”Regler för partistöd”, så att endast 62% av nuvarande parti-/mandatstöd betalades ut. (Du kan läsa hela motionen i bloggen “Skär ner på partistödet!”.)

Partistödet skulle således sänkas. Det var motionens tydliga intention och krav. Det är många kommuner som tittar över partistöden. Eller rättare sagt, det finns många partier i vårt avlånga land som tycker att partistöden är alldeles för stora. I de flesta kommuner så är det mindre stora oppositionspartier som driver frågan. De etablerade, styrande betongpartierna säger oftast nej till krav på att sänka storleken på stödet. De är inte sällan beroende av pengarna för sin verksamhet…

Redan i höst kommer förvaltningar i Vänersborg att tvingas dra åt svångremmarna och nästa år kommer besparingarna med all sannolikhet att bli än större. Barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och socialnämnden kommer alla att få leta besparingar och nedskärningar i verksamheterna. (Budgetbeslutet fattas dock av kommunfullmäktige först i oktober.) Och det ger upphov till ett mycket viktigt argument anser jag – om barn, ungdomar, gamla och sjuka ska spara nästa år, då borde rimligtvis också de politiska partierna föregå med gott exempel och dra sina strån till stacken… Partierna borde också skära ner på sina kostnader.

Eller som Kate Giaever formulerade det i sin ursprungliga motion:

“Vi politiker ställer ofta tuffa besparingskrav på våra kommunala tjänstemän. Ofta känns besparingarna helt orimliga. Många av våra verksamheter är dessutom lagstadgade.”

De styrande i Vänersborg tänker att göra det lätt för sig. Det är som vanligt alltså. De föreslår att kommunstyrelsen på onsdag ska föreslå kommunfullmäktige den 23 september att avslå motionen. Motiveringen är inte helt oväntat både undanglidande och till intet förpliktigande:

“Efter dialog med kommunstyrelsens presidium konstateras att regler och nivåer för kommunalt partistöd kommer att ses över inför kommande mandatperiod.”

Avslaget motiveras inte mer. Det står inget om de styrandes intentioner att t ex sänka partistödet. Stödet kommer bara att “ses över” inför perioden 2022-2026…

Det går alltså inte att sänka partistödet redan nu. Det går inte ens att utlova en modest sänkning av partistödet 2022… Det får mig att tänka på hur enkelt det går för partier att bryta vallöften, som t ex satsningar på förskola, skola, de äldre och sjuka (jämför vallöftena inför valet 2018), när det gäller att sänka standarden för andra. Men hur svårt det är att sänka den när det berör en själv…

Det ska bli intressant att se vilka partier som röstar för min motion att sänka partistödet och vilka som vill slå vakt om sina ekonomiska privilegier. Det är om inte annat viktigt för väljarna i valet 2022. Tror jag…

För övrigt har fisket i Hallsjön ordnat sig på annat sätt, eller hur man ska uttrycka det. Det fiskas som aldrig förr.

Kategorier:KS 2020, Motion, partistöd
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: