Hem > sommarläsning > Skåneresa 2020

Skåneresa 2020

Några dagar under den gångna veckan har tillbringats på Österlen i Skåne. Närmare bestämt någon mil utanför metropolen Ystad, mitt på den böljande skånska slätten vid Nybrostrands utkanter. Inte långt från havet…

Det hör till de senaste snart 40 års sommarledigheterna att göra ett nedslag på Österlen i Skåne. De böljande kullarna och de frodiga åkermarkerna måste årligen skådas och upplevas. Det går inte heller att missa ett dopp på någon av sydkustens vita sandstränder. Vilket var ovanligt tillfredsställande denna gång. Trots en nästan mulen himmel var det 22 grader i luften, precis som det var i vattnet.

Korsvirkesstaden Ystad med ett par hundra korsvirkeshus i centrum är också ett måste för en västgöte. I centrum finns en kyrka som härstammar från 1200-talet, liksom mycket välbevarade klosterruiner från samma århundrade. Hela centrum i den lilla staden brukar myllra av folk. Nu i corona-tider, och antagligen för att det var lite sent på sommarsäsongen, gjorde att det inte riktigt var det folkliv som det brukar vara.

Ystad är mindre än Vänersborg, men eftersom det inte finns några köpcentra i närheten typ Överby och Torp, så handlar folk fortfarande, och än så länge, i butikerna i stan. Sedan är det definitivt en annan kultur i Skåne. Tror jag. I varje fall går ”vanligt folk” i alla åldrar ut, promenerar, fikar och äter på något av stans alla fika- och matställen. Även om jag anar att det av kända orsaker är lite färre just i år. Så det känns faktiskt som om Ystad har betydligt fler invånare än Vänersborg, i varje fall när man besöker stadens centrum.

Och jag vet inte vad det berodde på, men inte en fågel, inte en fiskmås, syntes till i centrala Ystad. Eller vid stranden… Det är klart att även sådant lockar ut människor till stadens gator och torg… Och bad. Trots att jag till och med låg i ovanligt länge i vattnet för att locka till mig några exemplar av fiskmåssläktet lyste de med sin frånvaro… 

Ystads strandpromenad börjar bara några stenkast från centrum. Promenaden går längs sandstranden och med jämna mellanrum finns det caféer och restauranger där man kan avnjuta den skånska atmosfären och de skånska wienerbröden… Det känns som om det finns möjligheter att utveckla något liknande i Vänersborg. För i sommar har det ju faktiskt inte fattats folk på Skräcklan. Och det har varit tämligen fullt på Skräcklestugan och köerna har varit långa vid crêpesförsäljningen på Parkgatan.

Det finns en del för en vänersborgare att vara avundsjuk på. Å andra sidan så finns det en väldig potential att utveckla Vänersborg, både i centrum och i alla andra delar. Det kanske är läge för kommunens politiker att på allvar ta tag i utmaningen att utveckla Vänersborg på riktigt. Några viktiga och positiva steg har tagits, t ex utvecklingen av Plantaget, men nu är det dags att gå vidare. 

Kategorier:sommarläsning
 1. Observatör
  24 augusti, 2020 kl. 19:08

  Vid den här tiden har måsarna lugnat ner sig. Även i Ystad.

 2. per-arne johansson
  24 augusti, 2020 kl. 09:44

  Lägg ner vänersborg som kommun

  Hämta Outlook för Android

  ________________________________

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: