Hem > Budget 2020, KS 2020 > Gårdagens KS (7/10)

Gårdagens KS (7/10)

Det var som vanligt mycket information på gårdagens kommunstyrelse. Beslutsomgången, det är då informationen är slut och politikerna ska ta vid – och fatta beslut, började inte förrän kl 12.40. Då hade sammanträdet pågått i drygt 4 timmar. Mycket av gårdagens information handlade om de beslut som skulle fattas senare. Men faktum är att det mesta faktiskt redan fanns att läsa i underlagen till sammanträdet.

Det var dock en intressant information om IT-säkerhet, eller rättare sagt, en mycket intressant och faktiskt lite skrämmande uppgift som inte stod i några papper. Vi fick veta att IT-enheten hade skickat ut ett “phishing-mail” som test på de anställdas medvetenhet om “IT-riskerna”. 383 av de anställda, inklusive politiker, öppnade och klickade på länken… (Ooops!)

Det stod inte heller i några underlag att kommunen, eller mer konkret, kommundirektör Lena Tegenfeldt håller på med en liten omorganisation. Det är för övrigt något som en chef alltid bör göra, vare sig det behövs eller inte… Det visar på självförtroende, auktoritet och handlingskraft. Tjänsten biträdande kommundirektör ska tas bort och ersättas med en ny “stabschef”. Men denna gång ser det ut som kommundirektören faktiskt håller på att skapa en mycket intressant och unik organisation som säkerligen kommer att skapa stor arbetsglädje i kommunhuset – i varje fall om man ska tro platsannonsen på Vänersborgstorget (se “Stabschef kommunikation och kansli”):

Som jag har skrivit efter många sammanträden lyser de politiska diskussionerna med sin frånvaro på kommunstyrelsens sammanträden. Besluten fattas tämligen både snabbt och rutinmässigt. Betongpartierna, dvs de styrande S+C+MP och den borgerliga oppositionen M+L+KD, har ju diskuterat frågorna tidigare i arbetsutskott och presidier. De har sina uppfattningar klara, och dessa tycks ofta vara orubbliga.

Jag försökte få igång en diskussion om kommunens överskott på beräknade 173 milj kr. Jag framförde t ex att begreppet “överskott” indikerar att det handlar om pengar som “blir över”, pengar som inte behövs i verksamheterna. Samtidigt som personalen på äldreboenden, hemtjänsten, förskolor och skolor har gått på knäna för att klara kommunens åtaganden under pandemin. Och sedan fått se personalnedskärningar under hösten. Borde inte de statliga bidragen användas för att åtminstone behålla personal? Sa inte politikerna i riksdag och regering att kommunerna skulle använda statsbidragen för att slå vakt om välfärden? Undrade jag.

Kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) hade inte samma uppfattning. Fast jag är inte säker på att han riktigt uppfattade min poäng. Han menade att överskottet ska användas för att minska kommunens upplåning. Vänersborg har stora investeringsbehov och om vi inte använder pengarna på det här sättet så innebär det att:

“vi bygger en uppförsbacke för framtiden.”

Men så “garderade” sig Augustsson:

“Så tänker jag just nu.”

Det är svårt att förstå var socialdemokratin rent ideologiskt har tagit vägen. Det är ju liksom deras traditionella väljargrupper, och medlemmar, det till stor del handlar om. Det är dom som får gå ifrån sina arbeten, det är dom som får slita, det är dom som har dåliga löner, som blir sjukskrivna osv. Och det är dom som har det sämst ställt som pensionärer…

Ingen annan politiker i kommunstyrelsen sa något…

James Bucci (V) yrkade att följande mening i beslutsförslaget skulle strykas:

“Nämnderna uppmanas att vidta de åtgärder som erfordras för att nå balans mot beslutade ekonomiska ramar.”

Det ville ingen annan – mer än hans partikamrat då… Så det fick stå kvar.

Jag har beskrivit kommunstyrelsens ärenden ganska utförligt i ett par bloggar. (Se “Delårsrapporten: Kommunens överskott” och “KS (7/10): 1 Pengar. Mycket pengar. 2 Miljö”.) Och igår skrev jag om att det var första gången sammanträdet tillät deltagande på riktig distans, dvs hemifrån. (Se “Äntligen KS på distans!”.)

Miljöpartiets utmärkta motion om sociala investeringsfonder avslogs. Anna-Karin Sandberg (MP) menade dock att de styrande partierna skulle typ fortsätta jobba med frågan. Och det hoppas jag. Vilket jag också framförde.

Även medborgarförslaget om att sänka produktionen av CO2 avslogs. Här yrkade Vänsterpartiet genom James Bucci att:

“Kommunstyrelsen bifaller medborgarförslagets första att-sats och beaktar andra att-satsen i den mån CO2-effekter av kommunala beslut och åtgärder är mätbara.”

Medborgarförslagets att-satser löd så här:

  • ”CO2-effekter av kommunala åtgärder och beslut skall utredas innan beslut fattas.”
  • ”CO2-effekter av kommunala åtgärder och beslut skall till fullo kompenseras genom s.k. kolsänkor, och att dessa kolsänkor är del av respektive beslut.”

Tydligen hade någon meddelat ordförande Augustsson (S) att det nu för tiden finns nya mätmetoder – så därför ströks följande mening i beslutet:

“…och på grund av att det i dagsläget inte finns metoder för kommunal verksamhet att mäta CO2-effekter och utsläpp för kommunala åtgärder och beslut.”

Men det finns det alltså. Det måste kännas pinsamt att det fanns en sådan miss med i underlaget till kommunstyrelsens beslut. Det borde egentligen också, kan man tycka, ha resulterat i en helt annan behandling av medborgarförslaget. Men kanske skulle Vänersborgs kommun avslöjas som den miljöbov den är med sådana beräkningar. Och det kan den ju inte, om det nu är så… Det är viktigt att upprätthålla fasaden.

James Bucci (V) yrkade också på att “anvisningar och tidsplan för arbetet med mål- och resursplan 2022-2024” skulle återremitteras och att budgetbeslutet skall tas i november 2021.

Det yrkandet avslogs också.

I detta ärende lämnade den borgerliga oppositionen en protokollsanteckning som är mycket intressant:

“Vid dagens sammanträde har vi inget alternativt beslutsförslag, men hoppas att vi i framtida MRP-planering och anvisning kan förändra både tidsplaner och sätt att arbeta.
Även om budgetarbetet har förändrats till viss del under åren, är vi av uppfattningen att Vänersborgs kommun skulle behöva arbeta med mer tydlig målstyrning, och att nämnderna i sin helhet är delaktiga i framtagandet av nämndsspecifika mål innan KS/KF fastställer mål och ekonomiska förutsättningar. Nuvarande budgetprocess bygger till stora delar på det som ”hände ifjol” och utifrån det sätts ramar för nästkommande MRP. Vår uppfattning är att med de stora utmaningar som väntar i framtiden, måste vi senast inför MRP 2023-2025 ändra vårt arbete med planeringen av våra resurser i grunden.”

“…ändra vårt arbete med planeringen av våra resurser i grunden.” Jag håller fullständigt med, och jag hade nog också velat ha med ordet “prioriteringen av våra resurser” i meningen…

Kommunstyrelsen föreslog också att kommunfullmäktige beslutar att behålla den nuvarande skattesatsen 22:21 per skattekrona även nästa år. Sverigedemokraterna avstod från att rösta om skatten. Av någon anledning. Det är ju minst sagt en strategisk och mycket viktigt fråga. Jag var tvungen att fråga SD:arna varför. Men ingen av dom sa något. Ibland har SD ett intressant sätt att bedriva politik…

Och till sist så var det den här isbanan i Plantaget. TTELA skrev om den i eftermiddag på sin hemsida. (Se “Nytt vinternöje mitt i stan”.)

Kommunen ska hyra in en riktig isbana som ska placeras mitt i Plantaget. Banan kommer att uppta en yta på 10×20 meter och den ska vara på plats någon gång i slutet av november, i varje fall före “klappdagarna”. Den ska sedan finnas i Plantaget till slutet av februari.

Isbanan ska hyras. Den kostar 375.000 kr år 2020 och 125.000 kr år 2021, sammanlagt en halv miljon kr alltså. Jag är inte riktigt säker på om el och vatten på 50.000 kr ingår i summan, men jag tror det. Det finns tydligen i stort sett bara ett företag som hyr ut sådana här banor och det var antagligen därför som upphandlingen gick så snabbt. Svarstiden för anbudsgivare var bara 8 dagar.

Beslutet om isbanan i Plantaget gick också snabbt. Det sägs att det var någon från Visit Trollhättan Vänersborg och Stefan Leijon som kom på idén. Anders Wiklund (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, fattade sedan beslut helt på egen hand den 30 september (sk ordförandebeslut) om att hyra in isbanan, om nämnden fick pengar av kommunstyrelsen – och det fick nämnden. Ordförande i kommunstyrelsen Benny Augustsson (S) fattade i sin tur beslutet helt på egen hand den 5 oktober – om att bevilja samhällsbyggnadsnämnden pengarna.

Ibland kan beslut gå snabbt även i Vänersborg… Däremot är regler och rutiner för användningen av isbanan inte på plats. Det är allt från om isbanan ska hägnas in, om hjälmtvång, skyltning, antalet personer på isen samtidigt etc. Själv hoppas jag att kommunen förbjuder klubbor på isen… Och enligt TTELA blir det så.

Jag tycker isbanan är en kanonbra idé och jag är övertygad om att många människor kommer att uppskatta och använda den. Isbanan blir säkerligen en samlingspunkt och ett nav i stan. Den kommer antagligen även att gynna både centrumhandeln och folklivet i centrum. Kanske borde kommunen också bygga en pulkabacke i Plantaget med snö från arenan – en nedförsbacke för framtiden…

Eller också kunde den kanske ligga i någon annan del av kommunen, i t ex Vargön eller Brålanda… Kommunen borde nog också satsa på sådana här attraktioner även utanför centrala Vänersborg – ”attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet…

PS. Lutz Rininsland har också publicerat en blogg om kommunstyrelsen: ”Leder kommunstyrelsen kommunen?”.

Kategorier:Budget 2020, KS 2020
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: