Hem > Brålanda, Nyheter och politik, trafik > Nyhet: Tåghållplats i Brålanda!

Nyhet: Tåghållplats i Brålanda!

Sent under eftermiddagen nåddes jag av nyheten att Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen idag fattade det formella beslutet om att Brålanda station ska öppnas för trafik!

Wow!

Det blir verklighet – Brålanda får sin tåghållplats. Tågen mellan Karlstad och Göteborg ska stanna i Brålanda! Och restiden till Göteborg hamnar under timman…

Det är stort. Det blev ingen tomteparad i Brålanda i år, men tomten kom ändå…

Det kommer att betyda oerhört mycket för Brålanda. Samhället kommer att ha alla förutsättningar att växa. Det kommer att gå att på ett snabbt och enkelt sätt pendla till både Trollhättan och Göteborg, och varför inte till Karlstad. Och Norge! Nu gäller det bara att Vänersborgs kommun påskyndar arbetet med detaljplaner, bostadsbyggande, GC-vägar (gång- och cykelvägar), vägar, rondeller och ordnar ny mark för företag och handel. Och självklart, kommunen måste snarast påbörja en planering av en tåghållplats med perrong och pendelparkering – en ny ringled för att leda genomfartstrafiken förbi Storgatan och tätorten inte att förglömma.

Det dröjer dock fortfarande några år innan tågen stannar. Målbilden talar om typ sista året inom perioden, dvs kring 2028. Jag vet inte om det finns någon möjlighet att påskynda processen. Kanske, kanske inte.

Tyvärr kom inte tomten till Frändefors, i varje fall inte idag. Kollektivtrafiknämnden fattade inte något beslut om att tågen ska stanna i Frändefors. Jag vet inte hur nämnden tänker där.

Men vi får glädjas åt det som finns att glädjas åt – tågen ska stanna i Brålanda!

Tomten kom tidigt.

 1. Gunnar Olsson
  11 december, 2020 kl. 22:42

  Strålande information! Nu hoppas vi att kommunen sätter på sig ledartröjan och gasar!
  Mvh, Gunnar Olsson, Brålanda Infrastrukturgrupp

 2. Maria Lindberg
  11 december, 2020 kl. 21:46

  Fantastiskt för framtiden och blivande pendlare i Västra Götaland. Och självklart för Brålanda och nya etableringar och företag på landsbygden. Heja alla som arbetat för detta!!!👍👍👍👍👍👌💪🚄🚆

 3. per-arne johansson
  11 december, 2020 kl. 20:02

  låter trevligt med ett sådant beslut , helt rätt att inte tåget skall stanna i frändefors också . till brålanda o öxnered/vbg c skall det gå buss som matar stationerna och troligen förarlösa lösningar . Allt för att minimera den totala restiden . Tåg skall vara lokala , regionala eller kontinentala . vi måste se teknikens fördelar till att binda ihop regionen oslo-köpenhamn som är den framtida intressanta marknaden . den är dessutom större redan idag än gbg-stockholm för våran del .

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: