Hem > KFV 2020, Kunskapsförbundet Väst > KFV: Nu är det jul!

KFV: Nu är det jul!

Direktionen i Kunskapsförbundet Väst avslutade årets politiska göranden och låtanden med ett digitalt sammanträde på distans. Det har blivit många sådana sammanträden med förbundet i år, och för mig var det de enda politiska sammanträden jag kunde delta i mellan mars och oktober. I Vänersborgs kommun definierade som bekant de styrande partierna begreppet “distans” på sitt alldeles egna och speciella sätt. (Nu i dagarna verkar det som om Vänersborgs kommun har ändrat sin definition, men mer om det i en kommande blogg.)

Det var mest information på förbundets sista sammanträde.

Ordförande Maud Bengtsson (S) från Trollhättan började med att berätta om det ägarsamråd som hållits sedan direktionen möttes senast. Det var inte svårt att konstatera att de “hårda ord” (som jag skrev i en tidigare blogg), som riktades mot direktionen av kommunalråden i Trollhättan och Vänersborg, var korrekta. Antagligen var de snarare en underdrift… Särskilt de två socialdemokratiska ordförandena Paul Åkerlund och Benny Augustsson hade varit mäkta förgrymmade verkade det som. Och vad handlade det om? Jo, det var förbundets beslut att ge 5.000 kr till “alla tillsvidareanställda och därutöver visstidsanställda” som kritiserades.

Och jag som tyckte att direktionen fattade ett helt riktigt beslut… Vilket jag fortfarande gör förresten.

I direktionens motivering till beslutet stod det, vilket jag tycker är värt att lyfta:

“All personal har på ett kompetent sätt och med stort engagemang hanterat utmaningarna. Självklart har det inneburit påfrestningar. Som ett led i att visa uppskattning och tack till personalen föreslås en ekonomisk kompensation vid årets slut. Kompensationen utgår då i form av en engångssumma för utfört arbete. Syftet är att uppmärksamma personalen för särskilt fina insatser.”

Motiveringen tål faktiskt att läsas mer än en gång… 

Det kan också nämnas att pandemin medförde ett ekonomiskt överskott, bland annat på grund av ökade statsbidrag. Överskottet hade inte kunnat användas till exempelvis utökning av personalstyrkan, eftersom det skulle ha inneburit framtida ekonomiska åtaganden. Dessutom har Kunskapsförbundets personal under flera år halkat efter sina kollegor i Trollhättan och Vänersborg rent lönemässigt.

Direktionen fick vidare information om IT-organisationen i förbundet. Den var riktigt intressant. Förbundet har vad jag förstår alltid legat “bra till” IT-mässigt, både tekniskt och “personellt”. Det förhållandet gjorde att förbundet klarade coronan och övergången till distansundervisning på ett kanske bättre sätt än många andra.

Vi politiker fick reda på både för- och nackdelar med distansundervisning. Hur bra det än gick så är distansundervisning alltid det näst bästa alternativet. Sa LR:s representant Larz Blomqvist och fortsatte:

“Det ska ses som ytterligare ett verktyg som kan användas när det passar.”

Det är uppenbart att distansundervisning aldrig på något sätt kan ersätta “fysisk” undervisning i ett klassrum.

Som gammal “datanörd” och Google-fantast så tyckte jag att det var upplyftande att höra att det i mångt och mycket var Google-produkter som dominerade användandet bland eleverna på förbundet. Det var Google Dokument, Kalkylark, Jamboard och Meet osv.

Maria Hildefors och Jan-Erik Aronsson presenterade en intressant omvärldsanalys för politikerna och Camilla Kauffeldt och Jan-Erik Aronsson en ny organisation för vuxenutbildningen.

Den nya vuxenutbildningen ska göra det lättare för eleverna att välja och veta vart de ska. De ska så att säga se hela vägen igenom vuxenutbildningen från början till slut. Förändringen genomförs alltså för att göra det tydligare för eleverna.

Direktionen fick också veta att Kunskapsförbundet vann en 3 år gammal tvist med Uddevalla kommun. Och slapp därmed att betala ut en hel massa pengar.

Sammanträdet avslutades med att ordförande Maud Bengtsson (S) och vice ordförande Henrik Josten (M) önskade direktionen, personalen och varandra en god jul och ett gott nytt år. Det festliga fikat fick respektive deltagare ordna själv, hemma framför datorn eller surfplattan.

Nu är det jul för alla ledamöter och ersättare i direktionen. God Jul på er. Och God Jul till all personal i Kunskapsförbundet.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: