Hem > Val 2022 > Det politiska valåret har börjat

Det politiska valåret har börjat

Om det politiska arbetet har legat i träda för mer interna partiaktiviteter (se “Valåret har börjat”) så börjar nu det politiska livet i Vänersborg att komma igång på allvar. 

I torsdags eftermiddag skickades kallelsen till kommunstyrelsens sammanträde ut till alla ledamöter och ersättare. Det blev som vanligt en gedigen kallelse med många sidor och många ärenden. Fast denna gång slogs nog rekordet. Och det är ingen positiv händelse. Jag skulle, lite försiktigt, vilja kalla det för en ”demokratisk utmaning”. Andra kanske skulle vara något tydligare och prata om ett ”demokratiskt problem”…

På onsdag kommande vecka ska kommunstyrelsen fatta någon typ av beslut i 39 ärenden, få 11 föredragningar och en utbildning om medborgardialog som varar en timme. Som förberedelse för detta förväntas ledamöter (och antagligen också ersättare fast de inte får det där extra arvodet på ca 2.800 kr i månaden som de ordinarie har) läsa igenom ett underlag på 1.427 sidor. Och inte bara läsa, materialet ska förstås, bearbetas, analyseras och helst också hinna kommuniceras med partikamrater. Och om inte annat så förutsätter invånarna och väljarna att varje politiker är insatt i de ärenden som hen ska besluta om och de förväntar sig sannolikt också att det fattas kloka och genomtänkta beslut.

Jag skulle vilja påstå att så inte blir fallet. Såvida inte de som jobbar heltid med politik, som t ex de tre kommunalråden, eller är arvoderade på andra uppdrag, t ex ordförande och vice ordförande i de olika nämnderna, har hunnit läsa och talat om för sina partikamrater vad som är klokt och förnuftigt och hur de ska rösta. Men då kan man ju undra om det inte räcker med att några enstaka fattar alla beslut… Och det ska också noteras att det bara är representanter från betongpartierna som har avlönade eller arvoderade poster. De röstade fram varandra i kommunfullmäktige. De förtroendevalda i partierna utanför betongblocket är genomgående fritidspolitiker.

Frågan är om vi som är pensionärer hinner läsa igenom och bearbeta allt. Jag brukar hinna igenom det mesta, vi får se om jag gör det denna gång också. Oddsen är dock inte särskilt höga. (Dessutom krånglar nedladdningar av underlag denna gång…) De som har vanliga arbeten hinner som sagt med all sannolikhet inte med att ens läsa igenom alla sidor. Många av dom, liksom antagligen flera andra, hoppar säkerligen över ärenden som verkar “oviktiga” eller “ointressanta”… De får lita på de avlönade eller arvoderade politikerna – eller på tjänstepersonerna…

Ibland får jag av någon anledning för mig att den parlamentariska demokratin är lite av en demokratisk illusion…

Kommunstyrelsens handlingar finns på kommunens hemsida och vem som helst kan ladda ner dom till sin dator eller “padda”. (Klicka här.) Det är viktigt. Alla som är intresserad ska kunna se vad de förtroendevalda ska fatta beslut om och på vilka underlag. Det är dock inte alla som anser det…

Vill någon intresserad vänersborgare se vad byggnadsnämnden eller miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar om och på vilka underlag så är det inte möjligt. De båda nämnderna hade nämligen sammanträden i veckan som gick och kallelsen var lika intetsägande som vanligt. Inga handlingar, inga beslutsförslag – bara själva dagordningen…

I november diskuterade kommunfullmäktige agerandet från dessa nämnder – och “storoppositionen”, dvs M+V+KD+L+SD+MBP, beslutade att så här får det inte gå till. Underlagen är offentliga och ska publiceras på hemsidan. (Se “KF (17/11): V-yrkande fick majoritet”.)

Byggnads- och miljö- och hälsoskyddsnämnden tycks emellertid inte bry sig om kommunfullmäktige… Vi får se om kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) slår näven i bordet och begär rättning i leden. Det är dock inte säkert, i fullmäktige röstade nämligen Augustsson för att nämndernas hemlighetsmakeri var helt ok.

Kategorier:Val 2022
  1. LasseVbg
    22 januari, 2022 kl. 21:43

    Otroligt viktig fråga. Men demokratin är på dekis i allmänhet i Sverige och i synnerhet i Vänersborg.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: