Hem > Demokrati, ttela, Val 2022 > TTELA ordnar valdebatt – typ

TTELA ordnar valdebatt – typ

Igår, måndag, ringde en upprörd politikerkollega. Hen hade fått reda på att TTELA ska ordna två valdebatter, den 17 och 18 augusti. Och det lät ju bra, även om ämnena inte lockade mig särskilt – turism och infrastruktur. Inte för att det är oviktiga ämnen, tvärtom, men det är inte riktigt mina främsta intresseområden.

Men det som var upprörande, det var inte valet av debattämnen. Det var att bara två partier var inbjudna till debatterna – socialdemokraterna och moderaterna.

Det innebär att TTELA utesluter de andra 7 partierna som är representerade i kommunfullmäktige i Vänersborg. Och jag håller med min politikerkollega. Det är synnerligen upprörande, och anmärkningsvärt.

TTELA är den enda lokaltidningen i Vänersborg. Den är oerhört viktig för den politiska informationen till kommuninvånarna. TTELA har därmed också en avgörande påverkan på opinionen i kommunen. Det är ju betydligt fler som läser TTELA än t ex politiska bloggar…

Med den dominerande opinionsställning som TTELA har i Vänersborg så följer ju också ett ansvar. Eller borde göra. TTELA bör vara objektiv och ge invånarna en allsidig information. Och det är naturligtvis särskilt viktigt mitt i valrörelsen, bara några veckor innan kommunalvalet. Därför bör naturligtvis samtliga partier få samma utrymme i tidningen.

I Sverige har vi grundlagar, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, som reglerar vad invånare får säga och skriva. Men det räcker inte. Det tycker i varje fall bland annat Journalistförbundet, journalisternas fackförbund. Därför finns det ett frivilligt etiskt komplement till lagarna. Det är de så kallade Publicitetsreglerna. De bör varje tidning och journalist följa. (Se “Publicitetsregler”.)

Den allra första punkten i Publicitetsreglerna lyder:

“Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.”

Jag kan inte förstå annat än att en “allsidig nyhetsförmedling” innebär att samtliga partier ska få komma till tals i TTELA och dessutom få samma utrymme.

När P4 Väst startade sin valbevakning gjorde den likadant – bara tre partier intervjuades. (Se “Vänersborgs toppolitiker intervjuas”.) Och nu går TTELA ännu längre – bara två partier. Snart kommer väl ett inslag i SVT där bara socialdemokraten Benny Augustsson intervjuas.

Vad händer med TTELA och massmedia? Struntar de i Publicitetsreglerna?

Det vore förödande för den kommunala demokratin.

==

Anm. På Vänsterpartiets hemsida kan du också läsa om TTELA:s agerande, “Vilka är Vänersborgs ”stora” partier?”.

Anm. Du kan läsa svaret från TTELA här: ”TTELA försvarar sitt beslut”.

Kategorier:Demokrati, ttela, Val 2022
 1. Jenny
  26 juli, 2022 kl. 20:25

  Ärligt talat, turism? Hur tänkte ni nu, ttela? Kan ni inte välja NÅGON fråga som rör oss som sover kanske 345 nätter om året i Vänersborgs kommun mer? Alltså vi som redan bor här. Det är ändå vi som har valsedlarna i kommunalvalet. Och prenumererar på ttela…
  En intressant fråga tycker jag är vad skall kommunen göra för åtgärder när Sverige har den högsta inflationen på länge. Livsmedel och alkoholfria drycker +11,2%, El +39,8%, Drivmedel +54,2%. Räntan går upp. (Alla siffror är från SCB på årsbasis i juni 2022.)

  I övrigt vill jag skicka med en fråga från min åttaårige son, som går på Norra skolan. Vi pratade om att en klasskompis hade ont i magen och inte gick till skolan ibland. Jag försökte förklara att saker kunde kännas läskiga och man därför kunde gå till en vuxen, gärna mig:
  – Man kan få ont i magen för att man är rädd för att gå till skolan.
  – Jag är inte rädd för att gå till skolan. Jag är bara rädd för att de skall komma och riva skolan.
  – Nej, det kommer de inte att göra. De kanske tar den och använder den till något annat.
  – MEN VA!?!? Varför skulle NÅGON göra något sådant? Varför då?
  Jag blev honom svaret skyldig, men gjorde ändå ett försök:
  – Jag vet inte. Kanske om man tänker att barn inte förstår sig på gamla fina hus och det då är bättre ge den till några andra.
  – Det gör vi visst!
  Han var rätt stött när han sa det. Det här är ju killen som blev lite tårögd när vi skulle lämna Vasa-museet efter besöket på höstlovet.
  – Jag vet. Jag gör mitt bästa för att de skall förstå att det är en riktigt, riktigt dålig idé.

  Drivmedel + 54,2 %. el + 39,8%… Vilka tycker fortfarande det är en bra idé att vi skall börja köra bil Nordstan-Holmängen-resecentrum för att få vardagen att gå ihop? För mig framstår det som en ännu sämre idé än vad det var från början.

  I Aqua Blå-valdebatten fanns en del information om man lyssnade mellan raderna. Men jag skulle vilja ha klartext om var partierna står i frågan om Norra skolans framtid! Nedläggning – vem skulle göra något sådant och varför då?

  Påståendet ”ingen skulle sakna de gamla lokalerna” är helt fel när det kommer scenariet att Norra ersätts av Holmängen! Jag finns i alla fall, min son finns. I Göteborg kan kommunen med Gustavi-skolan. Varför skulle inte Vänersborg kunna? https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/gustaviskolan ”Det märks att rektorn och lärarna är stolta över sin skola. Den lilla byskolan mitt i stan.”

  Såklart borde ttela ge alla partier plats, åtminstone i förhållande till den storlek de fick i förra valet. 50% S 50 % M är inte rättvist när S fick 28,11% och M 18,41% 2018, totalt 46,52%. De allra flesta väljare, troligen också läsare, kommer inte att få med det parti de röstade på i förra valet i debatterna.

 2. Stefan
  26 juli, 2022 kl. 12:09

  Är det någon som är förvånad ??
  TTela censurerar o sminkar efter politisk agenda , sällan man ser några mediala påhopp på sittande styre i Vänersborg eller Trollhättan !

 3. Bengt Olsson
  26 juli, 2022 kl. 11:45

  Otroligt att man kan göra på detta sätt.
  Okej att det kanske blir rörigt om alla partier deltar samtidigt men då ska naturligtvis fler debatter planeras. Borde vara ett stående inslag i gågatekrysset varje lördag med 2-4 partier som debatterar olika ämnen fram till valet. Här kan ttela göra en insats för demokratin och arrangera detta på ett trevligt och oberoende sätt.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: