Hem > Budget 2025, KS 2024 > KS (28/2): Budget 2025 mm

KS (28/2): Budget 2025 mm

Så är det då dags igen, tiden går fort. Nu på onsdag, den 28 februari, sammanträder kommunstyrelsen (KS).

Det blir antagligen en lång tillställning. Det är mycket information, och de ärendena tar vanligtvis tid. De politiska diskussionerna brukar nämligen gå fortare. Diskussionerna sparas ofta tills ärendena ska upp och avgöras i kommunfullmäktige… I fullmäktige är ju publik och media närvarande, det är inte ett slutet rum som på KS.

Dagordningen har följande utseende:

Det första budgetbeslutet för nästa år, år 2025, ska fattas. Det är kommunstyrelsens ordförandes förslag till “Anvisningar och ramar för arbetet med Mål- och resursplan 2025-2027” som ska fastställas. Det blir antagligen inte mycket till diskussion under detta ärende, tror jag. Det finns inga andra förslag till beslut, trots att knappast några av partierna i opposition håller med om Benny Augustssons (S) anvisningar. De andra partierna än de styrande har inte riktigt de resurser och kunskaper som krävs för att ta fram ett sådant här stort förslag vid denna tidpunkt. (De styrande partierna har stor hjälp av kommunens ekonomikontor.) Det brukar vara så att de andra partierna använder ordförande Augustssons (S) förslag som utgångspunkt i det fortsatta budgetarbetet.

De anvisningar/budgetramar som kommunstyrelsen beslutar på onsdag ligger till grund för det arbete som nämnderna ska utföra nu under våren. Nämnderna ska anpassa sina verksamheter till de pengar som kommunstyrelsen föreslår att de ska få nästa år. Nämnderna ska alltså lägga en budget för år 2025 utifrån anvisningarna. Det betyder att om nämnder och förvaltningar märker att pengarna inte räcker till, vilket pengarna inte gör, så måste det prioriteras, dvs det måste skäras ner på några av verksamheterna. Men då ska nämnderna också beskriva konsekvenserna.

 Tyvärr blir det oftast inte så stora förändringar i det slutliga budgetbeslutet jämfört med “budgetramarna”. På det sättet är anvisningarna, “budgetramarna”, viktiga. Kommunfullmäktige kan dock göra justeringar i budgetbeslutet i juni och inte bara det. Förra året fattades det beslut i december om en “tilläggsbudget” som faktiskt delade ut ytterligare sammanlagt 34 milj kr till nämnderna.

Ordförande Augustsson skriver i sitt förslag till anvisningar:

“Från och med 2024 prognostiseras inflationstakten bli lägre och det ekonomiska utgångsläget förbättras något inför 2025. Den fortsatt höga beslutade investeringstakten med ökade kostnader för avskrivningar och ränta gör dock att kommunens ekonomi är fortsatt pressad.”

Prognosen för inflationen 2025 ligger på 1,4%, internräntan beräknas vara oförändrad, dvs 2,5%, och personalomkostnadspålägget oförändrat, 47,18%.

Ordförande Augustssons förslag innebär inga ekonomiska satsningar förutom inflationskompensation. Förslaget utgår helt enkelt från budgettilldelningen innevarande år med några mindre undantag. Barn- och utbildningsnämnden får t ex ytterligare 4,9 milj kr till hyra för Holmängenskolan. Kultur- och fritidsnämnden föreslås få extra pengar till hyror – 2,6 milj kr till idrottshallen på Holmängenskolan och 2,1 kr till ökad hyreskostnad för Arena Vänersborg.

De styrande partiernas förslag till budgetanvisningar för år 2025 ger ett beräknat överskott i kommunens resultat på +69 milj kr. Det är ganska mycket…

Kommunstyrelsens ordförande Augustsson drar slutsatsen:

“Mot bakgrund av dessa stora utmaningar inom verksamheten och det begränsade ekonomiska utrymmet så behöver samtliga nämnders arbete med budget 2025 fokusera på att hitta besparingar och effektiviseringar och där det är möjligt även ompröva ambitionsnivåer i befintlig verksamhet.”

Det får Vänsterpartiet att protestera lite lätt. Vi tänker lämna en protokollsanteckning:

“Det är mycket värdefullt att kunna följa budgetberedningens arbete från en insynsplats. Nu föreligger ”Anvisningar och ramar för arbetet för Mål- och resursplanen 2025-2027”.
Kommunstyrelsens ordförande betonar i sin sammanfattning att det gäller att ”fokusera på att hitta besparingar och effektiviseringar”.  Som Vänsterpartiets representant i budgetberedningen är jag efter att ha tagit del av nämndernas och förvaltningarnas beskrivningar förvånad över att budgetramarna inte är mer generösa.”

Kommunstyrelsen ska få information om medarbetarundersökningen 2023. Resultatet av undersökningen visar en fortsatt positiv utveckling. Indexvärdet för det hållbara medarbetarengagemanget (HME) har förbättrats från 78 till 79. Däremot har resultatet för att rekommendera kommunen som arbetsplats sjunkit från 49% till 46%. Vi får se om jag får tid att redogöra närmare för undersökningen vid något senare tillfälle.

Kommunstyrelsens verksamhetsberättelse 2023 ska avhandlas. Det kommer antagligen inte att bli några diskussioner kring denna. Jag noterar dock en formulering som gör mig lite förvånad:

“Ett gemensamt räddningstjänstförbund mellan NÄRF och Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän har utformats under året med start den 1 januari 2025.”

Och så blir det säkert, men faktum är att kommunen inte har fattat något sådant beslut.

Revisorerna på KPMG har granskat personal- och kompetensförsörjningen. De drar följande slutsatser:

  • “Revidera personal- och förhandlingsutskottets styrdokument för personal- och kompetensförsörjning, inklusive listan på bristyrken i kommunen.”
  • “Färdigställa den kommunövergripande kompetensförsörjningsstrategin och säkerställa att denna implementeras i förvaltningarna.”

Det ska antas några strategier – “Strategi för internationella arbeten åren 2024-2028”, “Miljöstrategi 2030” och “Friluftsstrategi”. De två första strategierna uppdateras medan friluftsstrategin är helt ny. Den är inte heller färdigarbetad utan ska vidare ut på samråd. Det är för övrigt viktigt att kommunen äntligen får en sådan.

Kommunstyrelsen får information om samtliga strategier. När jag läser dem så är intrycket mycket positivt. Dokumenten är genomarbetade och genomtänkta. Det är också viktigt att sådana här dokument är uppdaterade och aktuella. Naturligtvis är det viktigaste inte att ha fina dokument, det har Vänersborgs kommun. Det viktiga är att det blir verkstad av alla tankar och idéer, och där ligger kommunen ofta en bit efter andra kommuner. Det finns sällan ekonomiska medel till att förverkliga alla strategier. (Alla dokument är inte heller helt genomtänkta, t ex policyn och riktlinjen för sponsring och donationer…)

Det blir mycket mer information på onsdag. Kommunstyrelsens ledamöter ska få höra vad kommunstyrelsens tre kommunalråd har gjort sedan sist, liksom kommundirektör Tegenfeldt. Vi ska få information om slussprojektet. Det kanske blir en triangelsluss väster om befintlig sluss istället för en “vanlig” sluss på den östra sidan som var tänkt från början. Det föreligger en rapport från socialnämnden om uppsökande verksamhet för seniorer. Kommunstyrelsen ska också avsätta 15 milj kr för markinköp inför uppförandet av ny räddningsstation. Den nuvarande brandstationen är så sliten och “förfallen” att en ny måste byggas.

Det behövs mer pengar för investeringen i boende för personer med sammansatta behov. De 17,5 milj kr som är avsatta räcker inte, utan det beräknas att det behövs ytterligare 6,5 milj kr. Beslutsförslaget är att samhällsbyggnadsnämnden får begära dessa pengar i samband med förslaget till mål- och resursplan 2025-2027.

Det är några fler informationspunkter, men de beskrivna är de viktigaste.

Det är som synes många viktiga ärenden som ska behandlas, även om det kanske inte blir så stora oenigheter mellan partierna. Det blir antagligen mer av frågor, samtal och dialog än diskussioner och debatter. Men vi får se, osvuret är bäst. Och ibland har det ju tänt till lite oväntat mellan framför allt socialdemokrater och moderater.

Kategorier:Budget 2025, KS 2024
  1. Anonym
    26 februari, 2024 kl. 17:35

    Att det är färre som rekommenderar att jobba i kommunen beror ”nog” på att det inte finns något friskvårdsbidrag. Det är det som jag iallafall hör bland kollegor.

    Personalklubbens rabbater går inte att jämföra mot ett friskvårdsbidrag.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.