Hem > Arena Vänersborg, BUN 2012 > Inför BUN 11 juni (1): Arenan – "och ändå rör hon sig!"

Inför BUN 11 juni (1): Arenan – "och ändå rör hon sig!"

jorden_snurrar”Barn- och Ungdomsnämnden beslutade vid sitt sammanträde 110909 … att ge förvaltningen i uppdrag att göra en utredning/genomlysning av användningen av Arena Vänersborg.”

Så börjar ärendebeskrivningen på ärende 8. Det handlar om Barn- och Ungdomsnämnden (BUN). På måndag har BUN sitt sista sammanträde innan sommaren.

Bakgrunden till BUN:s uppdrag till förvaltningen i höstas är upprepade yrkanden från Vänsterpartiet. Redan i februari 2011, när den nya nämnden bara var en månad gammal, yrkande vi på en sådan här utredning/genomlysning.

Så här skrev vi då:

pergament”Kommunen kan inte fortsätta att driva Arena Vänersborg enligt nuvarande koncept. Det kostar bara en massa pengar. Det har ju visat sig att så länge isen ligger i arenan är det omöjligt att få hit inkomstbringande arrangemang. Det är helt enkelt för kallt. Det går inte att fortsätta att ”lappa och laga” för att kunna fortsätta driva samma koncept för Arena Vänersborg som tidigare. Vänsterpartiet tror att vi måste bryta isen och tänka helt annorlunda. Vi kanske ska ta bort isen under några månader i början och slutet av säsongen. Värmen i arenan skulle kanske då locka hit andra typer av evenemang. Kanske skulle vi ta bort isen för gott, kanske lägga på konstgräs? Då skulle kommunen dessutom spara elkostnader för isproduktionen och samtidigt få bort en hel del uppvärmningsproblematik. Och fler evenemang skulle kunna förläggas till arenan.

Det finns många idéer och uppslag bara man tänker nytt och förutsättningslöst. Vänsterpartiet anser att en sådan här utredning bör startas snarast.

Vänsterpartiet anser också att en sådan här förutsättningslös utredning bör ta upp frågan om ägandeförhållandena kring arenan. Kan arenan bjudas ut till försäljning? Går det att bilda någon typ av bolag där även privata intressenter ingår?

Vänsterpartiet vill leta efter lösningar som minskar och helst minimerar den ekonomiska skadan av Arena Vänersborg, inte som nu när lösningar letas för att behålla det gamla misslyckade konceptet – ett koncept som innebär en allt högre kostnadsnivå. Pengar som tas från kommunens gemensamma påse pengar så att det minskar utrymmet för Socialnämnden, för Barn- och ungdomsnämnden, för Gymnasienämnden etc.”

Till slut, i september 2011, gick hela BUN med på att tillsätta en sådan här utredning. Nu är utredningen klar. (BUN uttalade sig också för en utredning om ägandeförhållandena. Var det förslaget tog vägen vet jag inte.)

txt

”4 maj 2011 – 4 maj 2012
Ett år med Arena Vänersborg”

Det är titeln på utredningen/genomlysningen.

Nu har jag läst utredningen. Och jag vill påstå att det inte är någon utredning! Inga av de problem som fanns med i t ex Vänsterpartiets yrkande har tagits upp. Inte några andra problem heller förresten. Det finns överhuvudtaget inga problem med arenan. Jo, det finns ett. Det behövs nya investeringar för att kunna bedriva den verksamhet som arenan byggdes för…

Av utredningen blev det typ en verksamhetsberättelse! Om hur bra allt är…

”Utredningens” första rad lyder:

”Från maj 20122 till maj 2012 har arenahallen i Arena Vänersborg i princip varit fullt bokad.”

Sedan fortsätter ”utredningen” att beskriva hur fantastisk arenan är.

”Kärnan i verksamheten på Arena Vänersborg är skolorna och föreningslivet för barn och ungdom. … Totalt sett lockar Sportcentrum ca 600.000 besökare per år. … Vänersborg tack vare Sportcentrum med Arena Vänersborg blivit etablerat som cup- och lägerstad. … Med bandy-VM 2013 hamnar Vänersborg och IFK Vänersborg i bandyvärldens fokus och det kommer med all sannolikhet att öka det lokala intresset för sporten och klubben.”

Det finns egentligen en hel del att kommentera när det gäller den här beskrivningen… Och en del frågetecken…

Zayka-9Efter de avsnitt, där dessa citat är hämtade från, räknas de evenemang upp som har arrangerats i arenan det senaste året. Jag känner inte till alla de evenemang som nämns, men jag hajar till när jag ser kaninmässa och Grease. Har det varit någon kaninmässa sedan februari 2011? Och Grease var väl i mars 2011? (”Utredningen” skulle bara ta upp 4 maj 2011 – 4 maj 2012.)

”Utredningen” fortsätter att beskriva arenans stora betydelse för turistnäringen i Vänersborg. Servicenäringarna gynnas, antalet gästnätter på hotellen ökar. Och publikstorpubliken lockas till arenan… Och intresset för bokningar ökar…

”Antalet förfrågningar om att arrangera mässor, utställningar och event blev rekordstort efter vårens publiksuccéer.”

Arenans ekonomi avhandlas på 7 rader i ”utredningen”.

”Fem största evenemangen under isfri tid, från maj 2011 till maj 2012, gav en total intäkt på cirka 240.000 kronor och de medförde en total extra kostnad på i runda tal 75.000 kronor. Vi gjorde alltså ett överskott på de evenemangen med ungefär 165.000 kronor.
Issäsongen i Arena Vänersborg startar den 12 augusti och avslutas 15-20 mars. Intäkterna för uthyrning av Arena Vänersborg under perioden med is uppgår till närmare 700.000 kr. Isproduktionen kostar (el) cirka 180.000 kr/månad. Av den summan återvinns ungefär 120.000 kr/månad (66%) i form av värme och varmvatten till arenan.”

Går arenan med vinst?

”Utredningen” slutar med en sammanfattning.

”Som framgår av vår rapport fungerar Arena Vänersborg bra och anläggningen är i stort sett fullbokad under den del av säsongen då det finns is i hallen.
Evenemangen som vi har under den isfria tiden fungerar också bra och de preliminära bokningarna talar för en markant ökning nästa år. Den här typen av uthyrning ger, som vi har påpekat, ekonomiskt överskott till Arena Vänersborg.”

Visst får man intrycket av att arenan har blivit en kassako för kommunen? Att pengarna bara strömmar in?

galileiDet får mig att tänka på Galileo Galilei. Ni vet han som ställdes inför den katolska kyrkans domstol, därför att han lärt ut den ”felaktiga” teorin att jorden rörde sig runt solen. Galilei blev tvungen att ta avstånd från sin lära, och i samband med det sägs det att han mumlade i domstolen:

”och ändå rör hon sig!” (”pur si muove!”)

Oavsett hur fantastisk arenan än är, så går den med förlust! Arenan kostar Vänersborgs skattebetalare mellan 75.000 och 80.000 kr varje dag! Kanske ännu mer. Det går inte att komma ifrån! Och även om ”utredningen” försöker göra det, bortse från detta faktum, så är det likt förbaskat så att arenan går med förlust!

”och ändå rör hon sig!”

…och ändå går arenan med förlust…

Att arenan är en förlustmaskin av stora mått var grunden för det förslag, som Vänsterpartiet lade om att tillsätta en utredning (se ovan). Den ”utredning”/genomlysning som nu har gjorts och presenterats har totalt ignorerat detta. ”Utredningen” utgår från att Arena Vänersborg är det bästa som har hänt Vänersborg. Och då tas bara det positiva med. Medan det negativa, alla miljoner den kostar, ”glöms bort”.

Fast i ett avseende kommer ”utredningen” med ett förslag.iskub

”…priset för att hyra hallen för evenemang när is är lagd, bör vara högre jämfört med att hyra för evenemang när det inte finns is.”

Det kostar att lägga ut golv mm när isen kyler… Det återstår att se vad alla rekordmånga arrangörer är villiga att betala. Fast först måste nya investeringar till. För i den kylan som är nu vill ingen arrangera något.

Enligt min mening är hela ”utredningen” fel – och måste göras om!

Är jag negativ? Har jag fel?

Nämndens ledamöter har också fått andra handlingar som ska behandlas inför måndagens sammanträde. Ärende 4 handlar om budgetuppföljning. Här presenterar förvaltningen siffror på arenans inkomster och utgifter.

arenatxt

Tabellen är lite ”obekväm” att läsa, kostnader markeras med ”+” och intäkter med ”-”. Det framgår av tabellen att arenan har kostat nästan 3 miljoner kronor mer än beräknat. Och det bara under årets 5 första månader. Vad blir slutnotan för 2012? 27-28 miljoner?

”och ändå rör hon sig!”

Något radikalt måste göras åt arenans kostnader!

Det blev en lång blogg. Igen. Ändå måste jag komplettera med lite information från IFK Vänersborg. Det har nämligen inkommit en skrivelse till Barn- och Ungdomsnämnden. Från IFK Vänersborg.

Skrivelsen är värd en egen blogg. (Kanske blir det en sådan så småningom.) Skrivelsen är oerhört kritisk till kommunens agerande. IFK:s ordförande Stig Bertilsson och resten av styrelsen har inte mycket till övers för kommunens politiker och tjänstemän, framför allt inte de som ”hör till” barn och ungdom.ifk Noteras kan att den ”gamle” politikern och tillskyndaren av arenan, kristdemokraten Andreas Vänerlöv, sitter i IFK:s styrelse.

Ur IFK:s skrivelse:

”IFK har ett grundläggande problem med Arena Vänersborg. Det är att arenan inte byggts klar, inte utrustats och inte använts på det sätt som planerades och som redovisades när IFK Vänersborg 2009 gick in i nuvarande hyresavtal. Föreningens förutsättningar för att bedriva verksamheten i Arena Vänersborg överensstämmer därför inte med de förutsättningar som BUN presenterade i samband med att hyresavtalen ingicks. Obalansen som uppstått mellan kostnader och intäkter är så stor att situationen blivit ohållbar för IFK:s del.”

IFK lägger stor vikt i skrivelsen på att arenan ”inte använts på det sätt som planerades och som redovisades”. IFK menar att kommunen, i samband med att hyreskontrakten undertecknades, lovade att locka till sig och ordna massor av arrangemang, som skulle ge IFK inkomster och som i sin tur skulle ge IFK möjligheter att betala hyrorna. IFK menar i stort sett att kommunen har begått kontraktsbrott.

”Det kan konstateras att de beskrivna förutsättningarna inte alls har uppfyllts. IFK har vilseförts…”

Men vad då? Enligt utredningen/genomlysningen, som nu ligger på Barn- och Ungdomsnämndens bord, är ju allt frid och fröjd med arenan… Arenan är ju alltid fullbokad, publiksuccéerna duggar tätt, pengarna strömmar in och antalet förfrågningar om arrangemang är rekordstort…

Eller?

  1. Brålandaförälder
    9 juni, 2012 kl. 17:57

    Utredningar som innehåller ”subjektiva tyckanden” såsom -stor betydelse för turistnäringen, -Servicenäring gynnas, -Gästnätter ökar, -Storpublik lockas, -Bokningar ökar, mm borde inte godkännas att ingå i en ”utredning”. Relevanta siffror bör redovisas som visar på en korrekt värdemätning.
    Att skolorna och föreningarna plötsligt nu har bokat massvis med verksamhet på idrottscentrum (arenan) är väl inte sanning, de har bara flyttat aktiviteterna till nya arenan från andra lokaler på området, eller ?.
    Om barn och ungdomar blivit extra mycket benägna att utöva en idrott i Vänersborg nuförtiden borde väl detta också presenteras med siffror.

    Av ovanstående blogg att döma känns utredningen skriven av personer som alltför länge är involverade i verksamheten.

    En liten titt i kolada.se (kostnad fritidsverksamhet kr/invånare): Markant ökning de sista 4 åren, dvs sedan Arenan gjorde sin entré med sina driftskostnader. Vänersborg har tidigare tillhört mittfältet i kostnader utslaget per invånare men ligger nu nästan sämst till av landets kommuner. År 2010 hamnade Vänersborgs kommun på plats 275 av 290 i fritidskostnad per invånare (nettokost). Fritidskostnad = fri insats från kommunen som inte tillhör kärnverksamhet, ej eller lagstadgad från riksdagen.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.