Hem > Budget 2013, Medborgardialog, Skola > Mini-alliansens nederlag i kommunstyrelsen

Mini-alliansens nederlag i kommunstyrelsen

6_juniIdag är det Sveriges nationaldag. Det betyder att den svenska fanan vajar i Nordstan.

Några hektiska veckor ligger framför politikerna i Vänersborg, innan det är dags för semester. Nu på måndag har Barn- och Ungdomsnämnden (BUN) sammanträde. Då ska en del intressanta saker avhandlas, bland annat kring arenan. Däremot ska inte skollokaler eller budget 2013 upp. Här har BUN redan sagt sitt. Och nu även kommunstyrelsen.

Igår var nämligen båda dessa tunga och viktiga frågor uppe till behandling i kommunstyrelsen (KS). Den styrande mini-alliansen led två svidande nederlag. Men varken skolfrågan eller budgeten är slutgiltigt avgjorda. Det blir de först den 20:e juni, när frågorna kommer upp i kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen beslutade annars helt enligt Barn- och Ungdomsnämndens förslag när det gällde frågan om framtidens skola i Vänersborg. (Du kan se BUN:s beslut här.) Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet röstade som partikamraterna i BUN. (Ja, några sitter ju både i BUN och KS, dock inte undertecknad.) Det betydde 9-6 till att alla skolor skulle bevaras. (Utom Sundals Ryr då, som alla känner till vid det här laget, och att en utredning ska avgöra Väne Ryrs framtid.) Morgan Larsson i Välfärdspartiet ersatte för övrigt Marika Isetorp, som var på resande fot till Bryssel, så Miljöpartiet representerades endast av Per Sjödahl.

angestMini-alliansens partier, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, lade fram ett nytt förslag i KS. Jodå, det stämmer. Från sammanträdet i BUN på måndagen till KS på tisdagen veckan efter, på drygt 1 vecka kommer ett nytt förslag. Trots att de har haft ett halvår på sig… Det är till att ha beslutsångest, när man styr över invånarna i Vänersborg…

Mini-alliansens förslag såg ut så här (det är naturligtvis inte helt olikt det tidigare förslaget, lite rättvis får man väl vara…):

 • att bygga om Norra skolan och Öxnereds skola till tvåparallelliga skolor för att täcka behovet av elevplatser i tätorten Vänersborg och därefter avveckla grundskoleverksamheten i Blåsuts skola”
 • ”att avveckla grundskoleverksamhet under kommunalt huvudmannaskap vid Väne-Ryrs skola och Sundals-Ryrs skola omgående samt Rösebo skola och Mulltorps skola till höstterminen 2013 eller senast 2014 i syfte att slippa minska på resurserna till lärare och läromedel”

Noterar ni uttrycket ”under kommunalt huvudmannaskap”. Det är så man kan tro att mini-alliansen tänker sig att driva skolorna som friskolor…

Sedan kan mini-alliansen inte släppa det här med att försöka lura i folk att en nedläggning av några skolor skulle ge nämnden en massa resurser till lärare och läromedel. Men det har jag skrivit om i min förra blogg, se här. Däremot kan jag inte låta bli att citera nämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel (M). Under förra årets budgetdebatt i kommunfullmäktige sa Eckerbom Wendel:

”Hur ger mer pengar en bättre skola? Jag tror inte att det är pengarna.”

Kommunstyrelsen kommer alltså att föreslå fullmäktige att besluta enligt oppositionens förslag i skolfrågan. Det var mini-alliansens första nederlag i kommunstyrelsen.

otryggKommunstyrelsens ställningstagande i skolfrågan gör inte Gunnar Lidell (M) särskilt glad. Tvärtom, han blir ganska orolig. I Radio Väst säger han:

”Vi är lite oroliga för över hur finansiering ska ske av och behålla hela organisationen utan att tillföra pengar till organisationen och lokaler.”

Gunnar Lidell behöver inte vara orolig. I varje fall inte för finansieringen. På punkten efter hände nämligen något unikt!

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet kom överens om ett gemensamt budgetförslag för 2013!

Ja, ni läste rätt. Efter att partierna hade kommit överens om ett gemensamt förslag i skolfrågan, så ledde det på ett ganska naturligt sätt till diskussioner kring pengarna till skolan och BUN. När det sedan dessutom visade sig att partiernas olika budgetförslag hade många andra beröringspunkter, så tog partierna sitt ansvar och kom fram till ett gemensamt förslag.

glad16 miljoner kronor mer till skolan 2013! 16 miljoner kronor till ökad personaltäthet inom grundskola/fritidshem!

Det ska jämföras med de minus 6 miljoner som mini-alliansen röstade igenom i BUN tidigare i vår…

Så Gunnar Lidell – du behöver inte vara orolig. I varje fall inte för finansieringen…

Ett gemensamt förslag från oppositionen innebär naturligtvis en stor styrka. Chanserna att förslaget ”går igenom” i fullmäktige ökar dramatiskt. Nackdelen är att varje parti får kompromissa bort något. Detta förslag innebär att alla partier har både gett och tagit.

Så här ser jag det som vänsterpartist.

Vänsterpartiet begärde i våras 25 miljoner kronor mer till förskola och skola än vad BUN får i år. Socialdemokraternas bud var plus/minus noll. De andra oppositionspartierna lade sig någonstans mittemellan. Vänsterpartiet ansåg att om inte de 25 miljonerna fanns, så skulle förslaget finansieras med en skattehöjning. Socialdemokraterna och Välfärdspartiet sa nej till skattehöjning. Centerpartiet också tror jag. Sedan dess har de olika partierna haft en del interna diskussioner om sina ”bud”, och antagligen också om de andra partiernas yrkanden.

I en omröstning i fullmäktige hade aldrig Vänsterpartiet fått majoritet för sitt förslag (även om det är det bästa förslaget…). Istället hade risken varit att ett mycket sämre förslag, t ex mini-alliansens, hade gått igenom på grund av oppositionens splittring.

sexton16 miljoner kronor mer till BUN utan skattehöjning blev kompromissen. Pengarna ska tas från resultatet. Som då blir plus/minus noll. En liten ovanlig lösning, men om det går ”framåt” med ekonomin, som en del tyder på, kan det ordna sig. I värsta fall, om t ex försörjningsstödet fortsätter att öka, så får oppositionen ta diskussionen om en skattehöjning i oktober/november. Som jag ser det.

Som vänsterpartist tycker jag att kompromissen är bra. Det gemensamma förslaget innebär ett stort trendbrott. För första gången på många, många år tillförs skolan mer pengar. Och 16 miljoner är faktiskt inte småpengar, tvärtom, det är en betydande summa.

Och naturligtvis, klarar kommunen av mer pengar till barnen och ungdomar utan en skattehöjning, så är det naturligtvis att föredra. En skattehöjning är en nödlösning.

Dessutom ser jag det här som ett första steg i en satsning på kommunens barn och ungdomar, både i stan och på landet… Efter den genomförda medborgardialogen så tror jag också, att de andra partierna, utom mini-alliansens då, inser kraften och det stora engagemang för skolan som medborgarna har demonstrerat. Och det påverkar naturligtvis partierna. I varje fall de partier som vill lyssna…. En del politiker, t ex Kerstin Andersson (FP), tycker ju att de som lyssnar bara ”letar kryss till nästa val” och borde skämmas. Själv lyssnar Kerstin Andersson bara på dem som inte säger något…

scratching_headDet finns dock en liten fnurra på tråden… Den uppmärksamme läsaren undrar naturligtvis – Miljöpartiet då? Tja, Miljöpartiet i allmänhet och Per Sjödahl i synnerhet, går ibland sina egna vägar. Och för många av oss andra i politiken, så är dessa vägar ibland ”outgrundliga”. Miljöpartiet ställde som villkor för att delta i kompromissen – att Mariedal Östra inte skulle exploateras…

Precis som förra året. Då ingick Miljöpartiet en ”pakt” med moderaterna, som gick ut på att Miljöpartiet röstade på mini-alliansens budgetförslag, mot att mini-alliansen gick med på att Mariedal Östra skulle utgå ur exploateringsbudgeten. Det förlorade barnen och ungdomarna några miljoner på.

Tänker Miljöpartiet gör samma sak i år igen? Tänker de rösta på mini-alliansens budgetförslag, som inte innebär en krona till skolan – mot Mariedal Östra? Är Mariedal Östra en så viktig fråga, att barnen och ungdomarna ska få betala för den?

Det tror inte jag att väljarna skulle acceptera. Domen skulle bli hård från väljarna i nästa val – tror jag. Dessutom kan ju frågan om Mariedal Östra hanteras på sedvanligt sätt. Det kanske ändå blir som Miljöpartiet vill. Men att koppla Mariedal Östra med pengar till barnen och ungdomarna…

Nä.

vagskalI den slutliga omröstningen i kommunstyrelsen lade Miljöpartiet ned sin röst. Det blev därför ”bara” 8-6 till oppositionen. Trots det innebar det mini-alliansens andra nederlag i kommunstyrelsen den här dagen. Kommunstyrelsen kommer alltså att föreslå fullmäktige att besluta enligt oppositionens förslag i budgetfrågan.

Om miljöpartisterna vidhåller sin inställning till det kommande fullmäktige, och eventuellt röstar med mini-alliansen, så blir det Sverigedemokraterna som med sina två röster avgör frågan…

Kommunfullmäktige i Vänersborg tar det slutliga beslutet om budgeten den 20 juni. Det blir ett spännande sammanträde – innan semestern.

.

PS. Vill du veta mer om KS-mötet, mini-alliansen fick också stryk i Ursandsfrågan, kan du redan nu läsa mer på Rininslands blogg här och Vänsterpartiets hemsida här.ttela

PPS. Jag förstår mig inte på TTELA. I min debattartikel som publicerades igår (du kan läsa den här) räknade jag upp vilka skolor som Folkpartiet ville lägga ner. Av någon anledning strök TTELA Blåsuts skola! Jag menar, nu för tiden skriver ju ingen av en text, den kopieras ju bara och klistras in. Att ta bort Blåsut innebär en aktiv handling. Varför tog TTELA bort Blåsut i min uppräkning? Och varför just Blåsut? Kanske har någon läsare en teori? Ulla Andersson har inte svarat på mitt mail…

 1. KEL
  7 juni, 2012 kl. 12:46

  Tänk vad lite samarbete kan göra :)

 2. Roy Andersson
  7 juni, 2012 kl. 07:02

  Naturligtvis ett mycket positivt sammanträde, men några saker sticker verkligen ut:
  Lena EW:s uttalande om att pengar inte ger en bättre skola. Sedan ville hon lägga ner ett stort antal skolor pga brist på pengar. M har ett problem att lösa….
  Miljöpartiet och Mariedal Östra påminner om en romersk politiker som avslutade VARJE tal med: -För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras Mariedal Östra skall inte användas som ett utpressningshot i alla frågor där Mp har vågmästarposition.

 3. Urban K.
  6 juni, 2012 kl. 22:27

  Den skolan BLÅS- te väl – UT ur din text :)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: