Hem > Kommunfullmäktige 2014 > Kommande KF 21 maj (1/2)

Kommande KF 21 maj (1/2)

På onsdag sammanträder Kommunfullmäktige. Några intressanta frågor ska tas upp till behandling.

investering3Sammanträdet startar med den till synes oskyldiga punkten ”Överföring av investeringsmedel”. Nämnderna ansöker om att få flytta över oanvända investeringsmedel från ett år till ett annat. I detta fall från 2013 till 2014. Och det är väl helt ok att flytta oanvända pengar. Används de inte det ena året, kanske de kommer till användning det andra. Det är bara ett litet problem – det handlar om en himla massa pengar. Kanske för mycket pengar. Det handlar om att 182,9 milj kr ska föras över.

Vänersborg har en i det närmaste ohållbar investeringsnivå. Som jämförelse, åren innan arenan byggdes hade Vänersborg en låneskuld på 0 kronor. Faktiskt. Noll kronor. Sedan började investeringarna. Det var inte bara arenan, även om gökungen ute på kvarteret Vidar slukade hundratals miljoner kronor. Och det fortsätter att investeras.

Mål- och Resursplanen:

”Kommunens låneskuld ökar under planperioden. I budgeten finns upptaget sammanlagt 460 Mkr i nya lån under 2015-2017. Det innebär att år 2017 har kommunen en sammanlagd långfristig skuld om 813 Mkr.”

Nästan en miljard!

Vänersborgs kommun måste prioritera investeringarna mycket tuffare. Investeringar för att tillfredsställa grundläggande behov måste prioriteras. Det finns många sådana investeringar, alltifrån underhåll av fastigheter och VA till nya förskolor. Men projekt som en flytt av hamnen till Vargön måste strykas från investeringsplanen fortare än kvickt.

skrikaDet är för övrigt intressant att inga protester har hörts från Moderaternas mini-allians eller Miljöpartiet och Välfärdspartiet. De skrek ju i högan sky förra året när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet ville använda 10 milj kr från den sk resultatutjämningsreserven (RUR) till förskola och grundskola.

Då sa Marika Isetorp (MP) om de partier som ville satsa på barnen och ungdomarna, de gamla och sjuka:

”…lura sina medborgare. … låta påskina att det finns pengar när det är tomt i kassan … ta på sig tomteskägget och dela ut pengar…”

Välfärdspartiets Morgan Larsson skrev i TTELA:

”Kommunen behöver inte låna pengar och vi har planerat för en kontrollerad och ansvarsfull ekonomi.”

Det lär bli anledning att återkomma till investeringar och lån i samband med att budgeten för 2015 ska tas nästa fullmäktige, i juni.

bibliotek2Fullmäktige ska också fatta beslut om höjda biblioteksavgifter. Det handlar om typ höjda ”böter”, om böcker och filmer inte lämnas tillbaka i tid. Naturligtvis är principen om det fria biblioteket oerhört viktig, men att respektera det allmänna och följa reglerna är minst lika viktigt.

Det lär inte bli någon större debatt om dessa avgiftshöjningar. Även om Miljöpartiet kanske yrkar återremiss, som partiet gjorde i kommunstyrelsen. Då var det en förhållandevis futtig avgiftshöjning från 20 till 30 kr på videofilmer och DVD, tror jag att det var, som partiet vände sig emot.  

reglerFullmäktige ska fatta beslut om den lokala ordningsstadgan eller som det heter: ”Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Vänersborgs kommun”. (Den nuvarande hittar du här.) Den ska uppdateras på några punkter. Det ska t ex i fortsättningen bli tillåtet att ha med sig hunden på kyrkogården. I varje fall om den är kopplad. Precis som på andra offentliga platser.hogtalare

Det finns en del annat som är bra att veta. Du måste t ex ha polisens tillstånd om du vill göra reklam för något:

”genom högtalare eller liknande.”

Det är också förbjudet att bada i gamla och nya trafikkanalen och:

”Grenar från träd, buskar och dylikt får inte på någon gatudel finnas på lägre höjd än 2,30 m över gångbana, 2,60 m över gång- och cykelbana respektive 4,50 m över körbana.”

polis4Bryter du mot något i ordningsföreskrifterna så kan du dömas till penningböter.

Det finns inget om eldning i tättbebyggt område. Det förvånade mig. Men det kanske står någon annanstans. (Jag har nu skickat ett mail till Miljö och Hälsa och frågat.)

Det finns ytterligare intressanta punkter, men de återkommer jag till.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.