Hem > Kommunfullmäktige 2012 > Kommunfullmäktige 23 maj 2012

Kommunfullmäktige 23 maj 2012

sammantrade3Igår hade Vänersborgs kommunfullmäktige sammanträde. Det blev ett ganska långt möte. Inte förrän kl 22.10 slog ordförande Forsström (M) klubban i bordet och förklarade sammanträdet avslutat.

Punkt 1 tog nästan 2 timmar (inklusive en tidig ajournering på en halvtimme). Ärendet handlade om kommunalförbundet med Trollhättan kring gymnasieskolan, eller de frivilliga skolformerna som det heter. När beslutet togs var det en överväldigande majoritet för kommunalförbundet, som för övrigt ska kallas Kunskapsförbundet Väst.

Vänsterpartisterna röstade för kommunalförbundet. Det gjorde inte Vänsterpartiet i Trollhättan. Som jag ser det, så måste Vänersborg och Trollhättan samarbeta på det här sättet, för att kunna möta det minskade elevunderlaget och konkurrensen, eller ”hotet”, från friskolorna – även om misstänksamheten mot Trollhättan sitter i generna… Men det är en generationsfråga påstod min partikollega Adam Frändelid. Efter omröstningen lär jag betraktas som tillhörande den yngre generationen… I varje fall av Adam. Fast jag kommer aldrig att gilla Gripen…

Är det så att det här beslutet ”lämnar över gymnasiefrågan från Vänersborg till Trollhättan”, vilket Lars G Blomgren (FP) fruktar och befarar, så finns det i stadgarna en möjlighet för Vänersborg att lämna kommunalförbundet. Vilket Peter Göthblad, också Folkpartiet, upplyste om.

Folkpartisterna var kluvna i frågan, två röstade ”ja”, två röstade ”nej” och en avstod. (Fast det kan i och för sig vara ett sundhetstecken, man ska rösta som man själv tycker är rätt, inte vad partiet säger till en…)

debattEfter att Mats Andersson (C) och Peter Göthblad (FP) bråkat lite om det skulle stå ”strategisk intresse” eller ”stor vikt” i Byggnadsnämndens reviderade reglemente, så behandlades en framställan från Socialnämnden om tilläggsanslag för ökade hyreskostnader. Lennart Niklasson (S) och Lutz Rininsland (V) hade olika ståndpunkter, Niklasson sa ”ja” och Rininsland sa ”nej”. Efter att Niklasson berättat en nyhet för Rininsland, att ekonomistaben inte hade diskuterat med socialförvaltningen, så kom båda överens om en återremiss, vilket också blev fullmäktiges beslut.

Ännu ett bevis på att vänsterpartister aldrig låser sig, utan fattar beslut utifrån fakta…

Valnämnden skulle också få ett nytt reglemente. Valnämndens ordförande, Lisbeth Brodin (M), tyckte att reglementet var jättebra. Särskilt framhöll hon:

”Det åvilar nämnden att:

  • Lämna allmänheten information om nämndens verksamhet
  • Verka för utveckling av allmänhetens inflytande”

När Lisbeth Brodin sitter i Barn- och Ungdomsnämnden, är hon inte alls lika positiv till att det lämnas ut information om nämndens verksamhet… I varje fall inte om den kommer från vissa vänsterpartister…

kangaKommunfullmäktige behandlade en hel del smått och gott under mötet, men mycket är ”formalia” så det blir inte så mycket diskussion. Nämnas kan väl att Rininsland, jo han är uppe ganska ofta i talarstolen, passade på att ge en känga åt de skrivningar som ibland lämnas till oss politiker. De är inte alltid lätta att förstå, för att uttrycka det milt…

Det kanske är en erfarenhet som andra, som har kontakt med olika förvaltningar, också delar…

Under punkten Personalekonomisk redovisning gjorde Marianne Ramm (V) ett längre och mycket uppskattat inlägg om kvinnors situation, både i Vänersborg och i Sverige. Jag har en känsla av att Marianne kommer att lägga ut talet, eller delar av det, på sin blogg så småningom. (Till Marianne Ramms blogg.)

En motion från Centerpartiet behandlades. Motionen handlade om gräsytor i Västra Tunhem. Marianne Karlsson (C) var inte nöjd med svaret som centern hade fått, utan argumenterade för en ”generösare” inställning från kommunen. Det är ingen så där jättestor fråga, det handlar t ex inte om särskilt mycket pengar, men just därför… Jag tyckte att Marianne Karlsson hade rätt. Vänersborgs kommun tycks ofta glömma att kommuninvånarna på landsbygden också betalar kommunalskatt. Precis lika mycket som alla andra. …men inte får landsbygden tillbaka särskilt mycket…

Det är en sak som medborgardialogen har lärt mig – att bättre förstå villkoren för de människor i kommunen som bor på landsbygden.

Det blev faktiskt en votering i frågan. Det såg ut som om mini-alliansen skulle lida ett nederlag. Ett litet, men ändå. En liten knäpp på näsan, en liten prestigeförlust. Det blev dock inte fallet. Som så många gånger förr kommer socialdemokraterna till mini-alliansens försvar…

kram2Jag förstår inte. Varför är socialdemokraterna så förtvivlat rädda att utmana mini-alliansen? För några kronor, så kunde fullmäktige ha visat Tunhemsborna att de inte är helt bortglömda. Men nej, när det luktar lite ”uppror” i fullmäktige, så kramar de nuvarande och de gamla makthavarna om varandra. Två socialdemokrater gick dock emot partilinjen.

I slutet på kvällen diskuterade Lutz Rininsland (V) med gymnasienämndens ordförande Henrik Josten (M) om hur regeringens gymnasiepolitik drabbar kommunen ekonomiskt. motionDet var en både underhållande och lärorik debatt.

Sammanträdet slutade med att tre motioner lämnades in.

Morgan Larsson (VFP) motionerade om ersättares rätt att lägga protokollsanteckningar i styrelser och nämnder. Bakgrunden är att Larsson är ersättare i kommunstyrelsen och förvägrades häromsistens att få sin åsikt med i protokollet i form av en anteckning. Det är inget i Kommunallagen som hindrar detta, bara en moderat ordförande, Gunnar Lidell… Morgan Larsson har helt rätt, det måste vara en demokratisk rättighet att få tala om vad man tycker.

De sista två motionerna lämnades av Vänsterpartiet. En om Ursand, där vi vill

”få klarhet i vilka ekonomiska överenskommelser och avtal som finns med arrendatorn, hur frågor om Ursands camping samordnas i kommunen och vilka ekonomiska ramar som finns för Ursands utbyggnad.”

v_hemsidaJag återkommer om Ursand i en senare blogg, men redan nu kan du läsa en del intressanta dokument på Vänsterpartiets hemsida… (Klicka här!)

Pontus Gläntegård och jag lade en motion om Väne Ryr. Den beskrev jag i en tidigare blogg. (Klicka här.) Som sagt, medborgardialogen har nog lärt mig att förstå ”landsbygden” bättre…

Nästa månad blir det med all sannolikhet ett ännu längre sammanträde. Fullmäktige ska samlas redan kl 08.30.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: